Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 14:13 - Или подкрепете Роман Василев, или подкрепете закона!
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 7093 Коментари: 12 Гласове:
2

Последна промяна: 20.04.2010 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От няколко дена се вихри страхотна словесна битка около една ситуация, която на практика би трябвало да е доста очевидна.

Един прокурор, арестуващ за корупция бивш министър на отбраната, приказва едни неща, които нарушават основния принцип на правото - презумпцията за невинност, кара спецполицаите да прилагат сила и унижение към човек, който не оказва абсолютно никаква съпротива и изобщо се държи като пиян каубой, като на всичко отгоре МВР с гордост разпространява запис с стази очевидна излагация, за която би трябвало не само издънилият се прокурор, но може би и министърът на вътрешните работи да си подадат оставките на секундата.

Този гаф, макар и с подценяване на сериозността му, се оценява като голям проблем, излагация и действие, уронващо престижа на и без това почти лишената от престиж съдебна система от страна на премиера, министъра на вътрешните работи, прекия шеф на прокурора, етичната комисия, от адвокати, журналисти, правозащитници и от всички трезвомислещи хора.

Обаче не така мисли българският народ. Масово се надигат движения в подкрепа на прокурора със слабите нерви и каубойския нрав. Масово се твърди, че така трябва, че с престъпниците иначе не може и така нататък. Формират се групи по социалните мрежи, пишат се призиви по блогове и т.н. Дори се стигна до призив "Подкрепете Роман Василев, подкрете закона", на който пък аз реших да базирам своето заглавие, което, смея да твърдя, че доста по-издържано логически, юридически и по всякакъв друг начин, освен популистки.

Имаше хубава съвременна американска "поговорка":

Bombing for peace is like fucking for virginity.
(Да бомбардираш за мир е като да чукаш за девственост).

Няма как да се бориш за законност чрез беззаконие.

Не може да подкрепяш човек, който нарушава основни принципи на нашата цивилизация изобщо, плюс законите, на базата на които се основава неговата работа, плюс всички възможни действащи в момента инструкции за това как трябва да се проведе един арест, и в същото време да твърдиш, че подкрепяш закона.

Така че изборът е само един - или подкрепете Роман Василев, или подкрепете закона. Но няма как да подкрепите и двете. Ако подкрепяте Роман Василев, значи казвате "майната му на закона". Но тогава не чакайте законност и справедливост. Ако пък подкрепяте закона, имате само един избор - да поискате оставката или отстраняването на Роман Василев - заради това, че човекът, който трябва да олицетворява закона, си позволява да го нарушава, и то без абсолютно никаква причина за това и никаква вероятност с това поведение да постигне нещо по-добро като краен резултат от своите действия!



Гласувай:
2



1. kass - thomas
07.04.2010 14:29
презумция за невинност, когато си хванат на местопрестъплението??? Странна работа!
цитирай
2. thomas - @kass
07.04.2010 15:06
Разбира се. Ти си невинен, докато това не се докаже в съда. На местопрестъплението може да са ти спретнали капан и за всички да изглжда, че това е твое престъпление, а всъщност да е организирано от някой друг. Точно затова е и измислена тази презумпция.
цитирай
3. benoa - драга
07.04.2010 15:07
Автор: kass
Категория: Забавление
Бягай да се забавляваш някъде, това са сериозни неща !
Твоите представи за справедливост, слава богу, не се споделят от разумните хора и от вековните норми в правото.
Дано и в сегашната ситуация разума, колкото е останал, да вземе превес.
цитирай
4. kass - "Арестът на Тенчо Попов е с...
07.04.2010 15:26
"Арестът на Тенчо Попов е станал в офис на бул. "Патриарх Евтимий", докато Попов предавал на магистрат сумата от 20 000 евро. Парите били предложени от бившия министър на отбраната чрез посредничеството на Попов и на Петър В. Сантиров, за да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Цонев за щети в размер на над 120 милиона лева..."

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/04/01/881992_sled_opit_za_podkup_e_zadurjan_bivshiiat_ministur_na/

дали става въпрос за исценировка или пресата ни заблуждава???

benoa - моите представи за справедливост са убилият сестрите Белнейски да ги излежи, а не съдебни лекари да бъдат убавани, пардон самоубивани...Също така вместо държавниците да крадат безогледно да се подменят железниците, а не хора да изгорят като факли в 21 век, в старите влакове.
Още примери искаш ли за "цивилизованата" ни държава??? Разума отдавна е изфирясъл и няма как да е друго яче.
цитирай
5. thomas - @kass
07.04.2010 15:34
Аз не видях присъда в написаното. Видях само едно твърдение. Което логично идва от онези, които поръчват музиката днес. ОК, може би те наистина са прави, може би всичко е точно така, както твърдят. Е, точно затова служи съдът - за да го докаже и превърне твърденията им в присъда. Нещо против?
цитирай
6. kass - thomas
07.04.2010 15:42
"Аз не видях присъда в написаното...", както няма и изпълнение на присъда, нали? Просто не разбирам, все едно прокурора го е застрелял, така се реагира, а той просто го е задържал... Така се задържат и селките крадци на кокошки в крайна сметка, с белезници и всички екстри. Ако го поканят най-учтиво да се яви в полицията, за арест ли ще говорим изобщо???
цитирай
7. beckslover - :(
07.04.2010 15:50
Напомня ми на „кучето на Павлов”. Полицейският сериал, в една от сериите според мен „артистът” Роман след репетиции, романизира научният експеримент, където клиповете са лампата, предизвикваща обилно „бойкоотделяне”. Че е така, ще прочетем в коментарите под постингът ти. За тия без клавиатури да не говорим…
Разбира се „научните” ежедневници и други медии довеждат резултатите от научният експеримент с клеймо „успешен” до масите с глад за възмездие. Съответно с положителна рецензия от социологичните акаДЕМЕНЦници.
Резултатът, от поредният, четиригодишен екперимент, пак ще си остане слюнка, а и стомашен сок да е, без значение, защото много са тия, които желаят да ги произвеждат, без да си дават сметка, че трябва нещо да се меле. Романизовани…
Какъв закон бе Томас, та погледни им първият приет. Да не говорим за последните промени в НПК. Тия приемат само кавички, в които да облекат законите:((
цитирай
8. анонимен - Сандон - Подкрепете Роман Василев и Закона
07.04.2010 16:18
Езуитско противопоставяне на доблестния прокурор на закона.
Илии Роман или Закона - това може да го напише само книжен плъх, който е далече от народа, проснат по очи вече 20 години. Закон няма. / За кокошка няма прошка, за милион - няма закон./ Така мислят обикновените хора.
Роман Василев каза на глас нещо, което го мислят стотици хиляди честни хора.
цитирай
9. thomas - @Сандон
07.04.2010 16:35
Забелязвам. Точно затова и пиша. Тълпата е вече озверяла. Тя отдавна не иска справедливост, защото е разбрала, че по законен път такава не се получава. Тя иска ВЪЗМЕЗДИЕ. По принцип - прекрасно. Намирисва на революционна ситуация. Всички крещят против комунистите, против турците... Само черешовото топче не е пукнало още. Само че така и не разбират, че и тези ще ги прекарат точно по същия начин, по който и предишните :-)
цитирай
10. анонимен - Сандон - Прав сте...
08.04.2010 09:22
thomas написа:
Забелязвам. Точно затова и пиша. Тълпата е вече озверяла. Тя отдавна не иска справедливост, защото е разбрала, че по законен път такава не се получава. Тя иска ВЪЗМЕЗДИЕ. По принцип - прекрасно. Намирисва на революционна ситуация. Всички крещят против комунистите, против турците... Само черешовото топче не е пукнало още. Само че така и не разбират, че и тези ще ги прекарат точно по същия начин, по който и предишните :-)

Съгласен съм с уточнението. Оттеглям си квалификациите, които без това не са лични.
Наистина трябва да усмиряваме страстите си и да разчитаме повече на разума.
Поздрави.
цитирай
11. анонимен - ...
20.04.2010 16:08
benoa - моите представи за справедливост са убилият сестрите Белнейски да ги излежи...

и от къде на къде трябва почтените хора да издържаме такива боклуци.. оня ако живее 80години - трябва да го храним, да се грижим за здравето му, да го обличаме... не може ли такива да ги бесят и край...
цитирай
12. thomas - @11
21.04.2010 18:09
И мен ако питаш, доживотният затвор е по-неприятен от смъртната присъда. И ако аз трябва да избирам като осъден, бих си избрал смъртната присъда без никакво колебание. Само че днешното общество е достигнало такава степен на цивилизованост, че не допуска убиването на хора, освен когато това е наложително (т.е. когато те биха могли да навредят на други хора и не могат да бъдат спрени да го направят). Доживотният затвор обаче е приет като алтернатива на смъртната присъда на първо място заради риска да бъде убит някой, който дори и след време може да се окаже, че е бил невинен, и чак на второ - от хуманност (която си е малко крива, ако питаш мен).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2158424
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930