Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 10:45 - Някои недостатъчно известни факти за пушенето...
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 53030 Коментари: 78 Гласове:
15

Последна промяна: 28.04.2010 17:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не че не си го знаем по вътрешно усещане, но друго е да го видиш в ясни числа и илюстрирано така добре. Вярно, някой ще каже, че това не го интересува, защото става дума за САЩ. Но изобщо няма да е прав. Първо, защото в САЩ пуши по-малък процент от населението, и второ, защото американците работят повече. А и част от данните се отнасят за целия свят.

image

И така, ето някои от най-интересните факти от горната илюстрация:

1. Един от всеки пет души в света пуши. Както се сещате, България е много по-близо до един пушещ на всеки двама българи, което значи, че у нас всички проблеми, произтичащи от това, ще са много по-остри, отколкото в САЩ или в света общо.

2. Смъртта на един от всеки пет загинали в САЩ всяка година е свързана с цигарите. Цигарите са виновни за повече смърт от алкохола, автомобилните произшествия, самоубийствата, СПИН, убийствата и наркотиците, събрани заедно! Сетете се как е у нас, като вземете предвид колко повече пушачи имаме, а в някои от останалите причини за смърт за щастие “изоставаме” от САЩ.

3. В САЩ пасивното пушене е причина за смъртта на 49 хиляди души годишно. И това е държава, в която пасивните пушачи от много години имат избор да не дишат чуждия дим, освен по социални причини (т.е. за да не отказват да общуват с пушачите).

4. Средната продължителност на живота на американците е 78 години. На пушещите американци – 64 години. Това да го четат онези, които ми казват, че и пушачите, и непушачите свършват в гробищата. Все пак има значение кога и след какви мъки, нали?

5. Тютюнопушенето причинява на американската икономика годишни щети от 193 милиарда долара. 97 милиарда от загубена производителност на труда и 96 милиарда от разходи за здравеопазването на пушачите. Пак се сетете отново колко души пушат у нас, както и колко повече пушат всъщност image Ако нещо ни спасява в тази статистика, то е само фактът, че у нас и без пушене производителността на труда е трагична.

6. Само 5 от 100 души, които опитват да откажат цигарите, успяват да го направят. Това да го прочетат всички, които казват, че пушат, защото така им е кеф.

7. В цигарите има над 4000 различни вещества и съединения. От тях 60 са доказано канцерогенни. Това да го четат всички, които казват, че тяхното пушене си е тяхна работа и след като си плащат акцизите, могат да си го практикуват където си искат, пък ако на нас не ни харесва, да не ходим там. Звучи точно като това пияните шофьори да кажат, че след като си плащат винетките и акциза на алкохола, имат правото да си карат където си искат, пък ако на нас не ни харесва, да не излизаме на пътя.



Тагове:   Недостатъчно,


Гласувай:
16


Вълнообразно


1. icebarbi - Това е ужасно, как не си дават сметка ...
28.04.2010 10:50
Това е ужасно, как не си дават сметка за това хората и не се борят с този порок. Да си даваш парите да се тровиш, а и не само себе си е . . .
цитирай
2. thomas - ...
28.04.2010 10:56
Не просто не си дават сметка, току-що в Парламента приеха на първо четене с 85:53:5 гласа поправката, с която пушенето ще остане норма на поведение практически на всички обществени места. По "икономически" причини. Т.е. за да защитят собствения си интерес на хора, свързани или "подкрепяни" от тютюневия бизнес.
цитирай
3. анонимен - Vlado
28.04.2010 11:03
А сега направи и една статистика, колко вещества има във въздуха, който дишаме и в боклуците, които ядем и колко от тях са канцерогенни. Като прочета такива глупости и ме напушва смях. как ги сметнаха тия 49000 - защо не 47963 или 49015 точно, а? И 8 кучета и 17 котки - домашни любимци.
И за продължителносста на живота - нали се сещаш, че в САЩ пушат предимно негрите и латиносите, а те не могат да си позволят здравното обслужване на богатия бял американец, така че е нормално да ис заминават по-младички, независимо ппушачи или не.
Като се претрепе пиян шофьор (или катопретрепе някой) е 100%, каква е причината. Никой не може да ме убеди, че баба Гицка е умряла на 78 години, само щото дядо Стамат е дурлил тютюнец в общата им селска кухня. Иначе е могла да доживее до 114 сиротната.
цитирай
4. icebarbi - ЕЕЕ, толкова е неприятно, нався...
28.04.2010 11:11
ЕЕЕ, толкова е неприятно, навсякаде "смърди" на цигари не може да си хапне човек нормално винаги ще има някой които иска да палне една цигарка. Винаги сме на опаки българите.
цитирай
5. thomas - @Vlado
28.04.2010 11:22
Защо не прочетеш какъв процент от белите и от черните в САЩ пушат? Белите водят всъщност и пред черните, и пред латиносите. Не си представяй тези групи като расист с капаци, ако обичаш. Единствената група, която има по-висок процент от белите, е тази на индианците, но тя като процент е абсолютно нищожна и не влияе на статистиката.

Любен Дилов много добре предложи преди няколко дена на гробовете на пушачите да се слага задължително знак "МЗ ви предупреждаваШЕ".
цитирай
6. thomas - @Vlado
28.04.2010 11:37
Впрочем, не мога да разбера едно... След като според теб в САЩ пуши само "долната класа", както съм убеден, че си представяш черните и латиносите, ТИ ЗАЩО ПУШИШ!? :-)
цитирай
7. анонимен - Vlado
28.04.2010 12:49
Не знам защо ме изкара расист. Да съм написал нещо обидно за малцинствата. Просто констатирам, че техния живот е по-кратък, тъй като болшинството нямат достъп (по икономически причини) до качествено здравеопазване. Просто са на по-долно социално стъпало, което си е нормално за всяко общество.
Пушач съм, но нямам нищо против забраната за пушене на обществени места. Нито искам да карам някой да ми диша дима, ако не иска. Просто ме дразнят такива стъкмистики. Не мисля, че има обективен метод, който да доказва смърт от пасивно пушене. Прекалено много фактори ни влияят, за да се обособява пушенето, като отделен причинител на толкова сериозни вреди. Не съм сигурен, че човек, който живее на "Орлов мост" е починал от рак, само защото е пушач.

Цигарите са виновни за повече смърт от алкохола, автомобилните произшествия, самоубийствата, СПИН, убийствата и наркотиците, събрани заедно! - с това абсолютно не съм съгласен. Убеден съм, че пиенето е по-тежък и по-вреден за обществото порок от пушенето, да не говорим за наркотиците.
цитирай
8. анонимен - Vlado
28.04.2010 12:50
С две думи, живота е най-вреден, защото води до смърт:)
цитирай
9. thomas - @Vlado
28.04.2010 13:18
Има достатъчен брой заболявания, за които е доказано, че се причиняват почти само от тютюневия дим. В този смисъл по-скоро статистиката е стъкмистика, защото вероятно е пропуснала още много случаи, които също се дължат на цигарите, но това не може да бъде категорично установено.

Мога само да те поздравя за това, че подкрепяш идеята да не се пуши на обществени места. Ако имаше достатъчно такива хора, нашата държава щеше да е много по-хубава, и не само в това отношение. Защото такива хора, които са готови да жертват собствения си кеф, за да не вредят на другите, най-вероятно няма и да си изхвърлят боклука през балкона, за да си спестят разходката до кофите, нали така? :-)

Пиенето и наркотиците са страшни, но наркотиците засягат изключително малък процент от населението изобщо, а алкохолът в малки количества и при разумна употреба (тип чаша червено вино на вечеря 1-2 пъти в седмицата) е всъщност само полезен за здравето. Така че не се съмнявам и в тази част от статистиката - все пак никак не е трудно да се преброи колко души са загинали от описаните други сериозни причинители на смърт. Просто пушенето е прекалено, прекалено масово и когато се практикува на закрито, пушач или непушач, ти гълташ такива количества от отровните вещества, че това не може да се сравнява с живеене на Орлов мост, а с това да си вкараш колата в гаража, да й включиш двигателя и да останеш там час-два :-)
цитирай
10. thomas - @Vlado (8)
28.04.2010 13:19
Не само, че е опасен - животът всъщност е болест, която се предава по полов път и в 100% от случаите завършва със смърт! ;-)
цитирай
11. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
28.04.2010 13:24
"5. Тютюнопушенето причинява на американската икономика годишни щети от 193 милиарда долара. 97 милиарда от загубена производителност на труда и 96 милиарда от разходи за здравеопазването на пушачите. Пак се сетете отново колко души пушат у нас, както и колко повече пушат всъщност Ако нещо ни спасява в тази статистика, то е само фактът, че у нас и без пушене производителността на труда е трагична."
Както и здравеопазването. Не само на пушачите.
цитирай
12. thomas - @воинът
28.04.2010 13:31
Разбира се - спор няма. На нашата икономика пушенето не може да й навреди, защото тя и без него бере душа, здравеопазването - и то ;-)
цитирай
13. анонимен - непушач
28.04.2010 13:37
избягвам много заведения не заради тютюневия дим, а заради чалгата. според мен тя повече ни уврежда.
цитирай
14. thomas - @13
28.04.2010 13:40
Окей, съгласен съм. И аз не влизам в заведения с чалга. Но това изобщо не ми тежи, защото нямам и приятели, за които чалгата е нещо хубаво. С пушенето е по-различно. Не си струва да зачеркнеш някого само защото пуши. Не искам да се делим по заведения, защото едни пушат, а други не. Пушачите могат да са готини хора, с които си струва да бъдеш. Но просто не трябва да имат право да тровят хората около себе си.
цитирай
15. анонимен - дада
28.04.2010 14:21
Дрън дрън та пляс
цитирай
16. thomas - @15
28.04.2010 14:24
Кое точно? :-)
цитирай
17. анонимен - не е лесно
28.04.2010 14:33
Не е лесно да си болен мозък, какви ли не статистики успяваш да стъкмиш. Истината е една - на който му се пуши, тези писания със сигурност няма да му повлияят. Но пък на тези които не им се пуши ще злобеят на воля. От това производителността им се понижава. Колко милиарда губи САЩ от злобно отношение на непушачи към пушачи някой може ли да извади стъкмистика? А пенсионното осигуряване колко губи от по-дългия живот на непушачите? А Томас?
цитирай
18. анонимен - 5. Тютюнопушенето причинява на американската икономика годишни щети от 193 милиарда долара.
28.04.2010 14:45
И, след като в една държава, където са в състояние да забранят дори и носенето на вода за деца в самолет тютюнопушенето не се забранява, то ми е интересно до какви икономически ползи води, та пренебрегват тези 193 милиарда и не го забраняват.
цитирай
19. thomas - @17
28.04.2010 14:47
Представяш ли си... седнал съм и съм ги стъкмил. Това са сериозни данни, над които си струва да се замислиш. Ако цигарите ти позволяват де, защото едно друго изследване показваше, че пушачите прогресивно оглупяват.

Що се отнася до разсъждението ти за намаляването на производителността на онези, които се борим да сложим край на тази лудост, то е все едно да кажеш, че обществото губи от това, че полицията хаби негов ресурс, за да се бори с престъпността. Издишаш. А сега вдишай, че с тоя понижен капацитет на белите дробове...

Виж, за пенсионното осигуряване уцели в десетката. Трябва да го обмислим - ще вземе да се окаже, че политиците ни са направили мъдър ход далеч в бъдещето! :-)
цитирай
20. thomas - @18
28.04.2010 14:48
В 26 от 50-те щата то е напълно забранено на обществени места. Или ти имаш предвид да го забранят като наркотиците? Все пак не забравяй, че в съвременното общество има един основен принцип - да не се пречи на човек да си троши главата. Освен когато застрашава и други с това.
цитирай
21. анонимен - Не, Томас,
28.04.2010 14:56
имам предвид, че когато човек седне да си натъкмява цифрите според статистиката, която му трябва, то той винаги успява. Както е в случая.

Да, хубаво, в 26 от 50-те щата е забранено да се пуши на обществени места. И тази забрана много елегантно е прескочена с частни клубове, частни партита и прочие, където се предполага, че си поканен специално, тоест - не е обществено място. И прочие, и прочие.

Друго - може и да не си забелязал в цифрите горе една думичка, но аз ще ти я покажа - estimated пред 49 000 умрели уж от пасивно пушене. Демек - приблизително изчислени, предполагаеми. Не случайно са я сложили, няма до момента доказана директна вреда от пасивното пушене, всичките изводи са индиректни. Специално съм търсил такова доказателство и не съм намирал, повярвай, всичките са базирани на косвени изводи, които "с голяма вероятност" доказват вредата. И случайно всичките в последните 2 реда ти предлагат някоя хранителна добавка, която ще те спаси от тая смрад....

С 2 думи - пушенето е вредно, безспорно. Но, докато е въпрос на личен избор, то следва да си остане такъв. Ако имаше огромен икономически ефект от непушачите, то отдавна кръчмарите да са забранили да се пуши, никой не ги е спрял. Аз не виждам какъв е проблемът да се даде на един собственик сам да си реши дали в заведението му да се пуши или не - в крайна сметка той търси критичната маса, която да му носи печалба, а не тази, която му носи слава на европеец.
цитирай
22. анонимен - Емо
28.04.2010 15:01
Офф , айде вече да се решава какво ще го правят този закон и -край! Писна ми да чета едни и същи работи- като ще го приемат - пушачи пищят за права, като не го приемат- непушачи пищят " Убийство". Нямате ли си друга работа, та киснете по форуми и блогове само? Аз пуша по малко, така че ми е все тая и имам много по важни работи за вършене. Сигурен съм и вие имате. Айде със здраве и повече работете, по-малко пишете:)
цитирай
23. анонимен - Емо
28.04.2010 15:02
добавка към горното .... и пушете:)
цитирай
24. thomas - @21
28.04.2010 15:21
Не ми пречи тук-таме по някой да си направи заведението "частен клуб" и в него да влизат треперещи от двучасовото въздържание преди това пушачи. И да се чувстват като полу-престъпници (защото всъщност от морална гледна точка са такива, дори и когато законът им го позволява). Такъв вариант ме устройва идеално. Важното е пушенето пред други хора да е забранено, защото това ще направи въздуха на всички обществено достъпни места приятен за дишане.

Намираш ли някаква логика, по която пасивното пушене да е по-полезно от активното!? Не мога да се съглася и с обратното - че пасивното е по-вредно от активното, защото се гълтал нефилтриран дим, но това са глупости, защото очевидно пушачът гълта и такъв дим, освен онзи, който излапва през филтъра. Освен ако не е толкова здравословно настроен, че да диша само през цигарата ;-)

Напълно съм съгласен, че пушенето (засега) трябва да си остане личен избор. Само че ключовата дума е ЛИЧЕН. А когато един пушач ИЗБИРА да пуши пред други хора, това вече не е личен избор, а намеса в тяхното право да дишат.

Един собственик на заведение може да реши да продава и алкохол на непълнолетни, и защо не направо дрога, защото това ще му осигури критичната маса, която да му носи печалба. Обаче това не е разрешено, защото има хора, на които с това си поведение ще вреди на хората. Не виждам защо тогава трябва да има право да решава дали в заведението му ще се пуши, след като пушенето също носи вреди.
цитирай
25. анонимен - Спорът е безумен,
28.04.2010 15:37
защото всички непушачи започват да сравняват тютюна с дрогата, изнасилванията и прочие.

Един собственик на заведение не може да реши да продава направо дрога, защото това е престъпление. Продажбата на цигари не е, освен ако не се отнася за малолетни и непълнолетни. За алкохола се отнася същото. Понеже от сега чувам аналогиите, на непълнолетните им е забранено, защото понятието "непълнолетен" до известна степен означава човек, който не е в състояние до край да преценява ефекта от постъпките си и да носи пълната отговорност за тях. С един пълнолетен пушач далеч не е така.

И в крайна сметка всичко опира до разумни компромиси. Така, както аз не се завирам с цигарата си под носа на мои приятели непушачи, така те ми връщат жеста и ми "прощават" няколкото изпушени в тяхно присъствие цигари, особено когато е в заведение с добра вентилация. Всяка останала крайност е идиотска - и едната, и другата. Ама, да взимаш по административен път мерки за принуда спрямо твоите приятели да идват с теб, защото хем не ти се ще да им се лишиш от компанията, хем не ти се диша дим, ми се види малко прекалено...

И да си кажа честно - мен ме е яд, че не забраниха пушенето, знаеш ли колко пари от кръчми щях да спестя :)))
цитирай
26. thomas - @25
28.04.2010 15:45
Да позволяваш на едни хора да тровят други в управлявано от теб пространство си е живо престъпление, не мислиш ли? Каква е разликата между това да имаш заведение и да разрешаваш вътре да е лисичарник, и да слагаш развалена храна в чиниите на хората? Това, че за едното още няма закон, е само защото тютюневият бизнес е много богат и налива пари с цистерни, за да може законите да се кроят по негово желание.

Пълнолетният пушач не ме притеснява изобщо, ако иска да убива себе си. Самоубийството не е наказуемо от доста векове (може би защото е много трудно за наказване). Изобщо не ми пречи, ако собственикът продава цигари. Пречи ми, ако те се пушат в заведението му, защото това трови не само пушачите, а и всички около тях.

И не, нямаше да спестиш пари от кръчми. Щеше да ти хареса, когато се пречупиш и опиташ. :-)
цитирай
27. taniacdim - В продължение на двадесет и една ...
28.04.2010 15:45
В продължение на двадесет и една години бях пушач, пушех около 35 цигари на ден. От две години и половина не пуша, разбрах какво е да дишаш, чувствам се като че съм свалила някаква огромна и тежка раница от себеси . И е много гадно като седнеш в някое заведение особенно ресторант или сладкарница и по-голямата част от клиентите бълват огромни облаци от отровния дим и ти щеш нещеш го дишаш.
цитирай
28. panazea - Да , добре дошли в България ,
28.04.2010 16:27
Най-големият БАРДАК в Европа!
Аз от години не посещавам заведения , защото ще ме отровят!
Влезна с детето в закусвалня или сладкарница , а там като лисичарник! И аз бягам , щото искам да си запазя детето!
И когато цял свят прие закон против пушенето на обществени места , нашите дупедавци , пак се извъртяха ! Щото парите ги блазнят !
Поздрав за позицията!
Аз ще пусна един обобщен постинг : България- най-големият бардак в Европа!
цитирай
29. thomas - @taniacdim
28.04.2010 16:34
Не съм бил пушач, но пък аз след час-два в задимено заведение прекрасно разбирам какво е да можеш да дишаш, защото тогава вече не мога ;-) Да не говорим, че не мога и да гледам, защото очите ми лютят и болят, а носът ми после с дни усеща остатъците от нещастния случай по връхните ми дрехи или дори обувките.

И да, най-гадното в България е, че пушачите тук нямат мярка. В западния свят обикновено един запалва, другите през това време не пушат, после друг запалва и т.н. Тук когато един запали, палят всички, до превръщане на помещението в абсолютен лисичарник. И точно затова имаме нужда от много по-рестриктивни закони, отколкото са нужни в хубавите държави.
цитирай
30. thomas - @panazea
28.04.2010 16:35
Благодаря за подкрепата. Сигурен съм, че има много, които мислят като нас, но за съжаление подвластните на пристрастяващата отрова са повече и много държат агресивно да налагат своята зависимост на останалите.
цитирай
31. анонимен - съвсем обезумяхте, . . пушачите та ...
28.04.2010 16:53
съвсем обезумяхте,..пушачите та пушачите... какво сте се огледали в тях,като хищници сте..
цитирай
32. анонимен - Да, бе да...
28.04.2010 16:53
Не знам някой пушач да е принуждавал някого да пуши... Изключвам простотиите от ученическите ни години... еий, ела запали и ти много е гот! Доказано вредно е пушенето, обаче наистина се срещат съвсем не малко случаи на ракови заболявания при хора, които не са пушили никога... Изложеното по-горе наистина не е нищо повече от стъкмистика... Надушвам "расова" омраза, като цяло към хората които имат нещастието да са пушачи... Дали се оглупява от пушенето няма изследване, което да установи със сигурност :) Изобщо, като цяло - голям смях!!!
цитирай
33. анонимен - Тук не само нямат мярка, тук поня...
28.04.2010 16:58
Тук не само нямат мярка, тук понякога са нагли. Случвало ми се е да се возя в лек автомобил или да сме в затворено помещение и при молба да не се пуши сякаш са на норма всички пушат и припалват една цигара от друга и така една след друга , в същото време си мислят" ееее голема съм работа, тая ли ше ми кае ". Що се отнася до законите, то ще започнат едни стачки , едни протести , то виждаш ли криза, никой няма ми влиза в кръчмата и т.н. А миля че може да се намери разумно решение !
цитирай
34. thomas - @31
28.04.2010 16:58
Хищниците сте вие, защото ни убивате. :-)
цитирай
35. thomas - @32
28.04.2010 17:01
Кой казва, че пушачите принуждават непушачите да пушат!? Няма такова нещо. Просто ги принуждават да дишат произведените от тях ла*на, които освен че смърдят отвратително, са и отровни.
цитирай
36. thomas - @33
28.04.2010 17:03
Да си пушат бе, щом толкова им харесва. Тогава наистина ще усетят криза, защото вече много непушачи сме твърдо решени след 1 юни повече да не влизаме в заведения, в които смърди. Както се казваше в оная песен, 42 години стигат (на толкова съм, затова) ;-)
цитирай
37. анонимен - Не ви убиваме :-)
28.04.2010 17:05
Това, което причинява стареенето на клетките и смъртта е доказано съвсем научно - кислорода! Самата атмосфера на майката земя ни убива, бавно! А, в тази същата атмосфера що вредни боклуци изхвърляме и пушачи и не пушачи... Няма смисъл да се споменава, нали? Така, като се замисля май е време да зарежем всичко вредно и да се върнем в родово-общинния строй, пък кой оцелее - оцелее :)))
цитирай
38. анонимен - Fast Food
28.04.2010 17:05
Хайде стига с тия глупости за пушенето, а. От няколко години кукловодите ви пуснаха мухата, че е модерно да не се пуши и се юрнахте се надпреварвате колко сте фьешън. Допреди 20 години пушехте "корекомски" цигари, а сега тази гъзария я заменихте със "зелените" глупости. Не разбирате нито едното, нито другото, само гледате да направите впечатление. А щом е толкова наложително да се засегне и темата за загубите на икономиката, те могат да бъдат още по големи на хартия, ако вкараме времето за сън и почивните дни в общата база, върху която смятаме загубите. Така ще се постигнат още по- впечатляващи стойности :) но пак само на хартия. Реално нещата стоят по съвсем различен начин. Що се отнася до вредите от цигарите- храната, която ядем и въздуха, който дишаме са много по вредни със всичките си изкуствени и генно модифицирани добавки.
В никакъв случай не може да се твърди, че непушачите са по- малко производитени от пушачите. Непушачите заместват времето за пушене на цигара с фермерство във фейсбук (дали някой ще се сети да калкулира загубите от тази дейност), чатове, порно, сайтове за запознанства, или просто безцелно рамотаване. Изобщо нещата тръгнаха накриво откакто се започна тази манипулационна кампания срещу пушачите, която има за цел единствено да налага поредната доза стрес въху обикновения човек.
цитирай
39. анонимен - Имам чувството, че и в този спор
28.04.2010 17:13
се поляризираме заради пари - непушачите май завиждат на пушещите, че могат да отделят 5 лева дневно за цигари, оттам се превръщат в класов враг. Така е и със собствениците на кучета (откъде пари да го храниш), така е с ВСЯКА полемика в мизерната ни страна. Сега се сетихте, че ви вредим! иначе целият ви живот е природосъобразен - хубава храна, чист въздух, позитивни емоции, обич и веселие... Промити са ви мозъците и са ви дребни душиците!
цитирай
40. thomas - @Fast Food
28.04.2010 17:17
Ама изобщо не си прав. Някой да ни пуска мухата? Изобщо не се е налагало. Някой просто ни ПОКАЗА НА ЖИВО колко е хубав светът без дим. От този момент насам му се наслаждавам истински всеки път, когато мога да се докосна до него. И изобщо нямаше да е лошо България също да беше станала част от този свят. Впрочем тя БЕШЕ станала, само че продажниците много държат да я върнат обратно в Ориента.

Времето за сън тъй или иначе никой не ти го плаща. Въпросът е, че ако от осемте часа, за които ти плащат, ти прекарваш 1-2 в пушене или мислене за следващата цигара, всъщност си един мошеник, който краде от работодателя си. И като се разболяваш по-често от непушачите, а това е неизбежно, крадеш отново и вдигаш здравните осигуровки на всички.

Въздухът, който дишаме, може да не е идеален, но няма нищо общо със смрадта и отровата, в която го превръщат цигарите. Ако не беше така, нямаше да ги усещаме и съответно - нямаше да имаме нещо против тях.

Що се отнася до генно-модифицираните храни, ето това може би е най-голямата измама, която ни поднасят. Защото като ядеш пилешко, не ти порастват крила, нали така? Е, същото е с всяка храна. Организмът ни РАЗГРАЖДА нейното ДНК. За разлика от токсичните вещества като тези в тютюневия дим, които се ОТЛАГАТ в него.

Казваш, че не може да се твърди, че непушачите са по-малко производителни от пушачите. Никой не го и твърди. Твърди се обратното и то е доказано. Впрочем, виртуалното фермерство във Фейсбук се среща може би дори по-често при пушачите, но по тази тема не знам дали има сериозни изследвания.
цитирай
41. thomas - @39
28.04.2010 17:28
Парите нямат нищо общо с точно този спор. Но имат много общо с опитите на тютюневата индустрия да отложи неминуемата забрана за пушене на обществени места и след време - пълното му изкореняване в развитите общества. Не ми пука кой колко пари ще харчи, но много ми пука да не си прави кефа за чужда сметка. Защото той може да си е платил за кутията цигари на производителя и търговеца, както и акциза на държавата (който впрочем се плаща заради вредността на пушенето и целта му поне на теория е да ограничи порока и да осигури средства за лечението му), но изобщо не си е платил на жертвите, които ще му дишат смрадта. И честно казано, няма цена, на която ще се съглася някой да ми пуши в мое присъствие. А ако някой може все пак да плати такава, то той сигурно няма да е пушач.
цитирай
42. eien - Тъй като в блога има и много вярващи християни, обръщам вниманието им към следното:
28.04.2010 17:48
Дали пушенето е грях, след като Словото /Библията/ не го споменава?

Библията ни учи, да не позволяваме телата ни да бъдат „обладани” от нищо!
1 Коринтяни 6:12: „Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан от нищо.”
Пушенето безспорно е силно пристрастяващо. /Вметвам думи на Марк Твен: „Най-лесното нещо на света е да откажеш пушенето. Аз самият съм го правил хиляди пъти./“
В Словото се казва още: „Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си.” (1 Коринтяни 6:19-20).

Е, как да прославяме нашия Господ, ако сме обладани и пристрастени?
цитирай
43. анонимен - @
28.04.2010 18:32
Разбира се, че пушенето вреди сериозно на здравето на пушачите, но и донякъде на пасивните пушачи около тях. Тук не става въпрос за обществени места. Става въпрос най-вече за дома и семейството. Правите разпивка у вас, идват пет-шест пушача, а децата ви дишат ли дишат. И ако това се повтаря по няколко пъти в седмицата?

Но защо порокът не се спира!? Просто някой плаща за това - да се пуши, а не да се поддитска порокът. За мен всичко е маркетинг. Нима не можем да спрем дрогата например!? По същия начин стои въпросът с алкохолизма.

И след като е про-маркетинг, то останалите трябва да реализираме анти-маркетинг. В този ред на мисли - поздравления за Томас.
цитирай
44. анонимен - Кой не пуши е червен!
28.04.2010 19:01
Много хубав материал от Иво Инджев! Надолу е цитат:

Този лозунг е подходящ за събитието с ревизията на вече веднъж взетото решение България да направи своя цивилизационен избор ( както заяви министърът на здравеопазването проф. Анна – Мария Борисова). Сега най-после изпреварихме останалите страни от ЕС. Ставаме единствената страна, отметнала се от собственото с, гласувано веднъж законодателно намерение да бъде забранено тютюнопушенето на обществени места.

Против това гласуваха червените и всеки, който също е против, автоматично попада в техния сектор. Ето защо казвам, че се появява възможност за лозунг “кой не пуши е червен”. Може и “син”, защото и сините бяха против. Както и “турчин”, нали и от ДПС се противопоставиха. Аз си избирам да стана турчин, защото никой не може да ме убеди н ползата от цигарите – ако ще “турско да стане”. Щом няма полза, а само вреда за здравето, то къде отива грижата за човешкия живот?

Абе кой не пуши направо не е гербер, не е цвете за мирисане. Уникални се в Европа, най-после. Доказахме, че когато искаме да сме наопаки, нямаме равни. Стига да има келепирец в тая работа за онези, които са в състояние за деня на детето 1юни (когато трябваше да влезе в сила забраната) да обявят и майчината (си) кърма по-вредна от цигарите.

“Моя страна, моя България”, пееше Емил Димитров. Сега Емил Димитров, главният лобист на кръчмарската ползица от цигарите в НС, наистина доказа, че си е негова.

По – грозна демонстрация на самата философия за предимството на парите над живота ( на невинни хора) не знам да е имало нито в този, нито в предишните парламенти.
цитирай
45. анонимен - Много качествен постинг!
28.04.2010 20:22
Много качествен постинг!
цитирай
46. thomas - @45
28.04.2010 20:48
Моят или този на Иво Инджев, за който става дума в коментар #44? :-)
цитирай
47. анонимен - Лисан
28.04.2010 21:05
Ега ти лицемерието!!! Що не пишете държавата да прочете горепредложеното и да ЗАБРАНИ продажбата и отглеждането на тютюн изобщо. Да, ама не. Съвсем на място е клишето. И ти Томас, и Панацея, и всички, правете блог вълни, пишете, протестирайте.
Епистоларна и претенциозна дъвка. Ако имаше такава опция, щяхте да пишете-Не нарушавайте правата на пушачите!
И имат ли права пушачите най-сетне? Защо пък само Вашите? Ами ходете в парка или създайте заведения за Вас. С тая си позиция, утре ще пожелаете да воайорствате...
цитирай
48. thomas - @47
28.04.2010 21:17
Защото, Лисане, всеки има право да си троши своята глава така, както му харесва. Вярно, държавата има право да се намеси дори и в това (иначе нямаше да направи задължителни коланите), но не мога да кажа, че аз страдам от това, че някой се самоубива по бавен и мъчителен начин - щом го прави, значи е тъп, и следователно загубата му няма да е критична за човечеството.

В този смисъл нека пушачите си употребяват правото на самоубийство и да си пушат. Самоубийството не е наказуемо и може да се каже, че е законно. Въпросът е, че убийството не е. А когато пушиш пред други хора, ти всъщност си убиец. Да, пушачите имат права. Могат да пушат колкото си искат. Но не и където си искат. Само там, където няма да вредят на другите хора.
цитирай
49. анонимен - Лисан
28.04.2010 21:39
Ами не посещавайте стрелбищата. Или пък част от тях. Но Вие просто искате Вашето аз да е по-Аз. И ние Ви нещем, но Ви приемаме. И тук е разликата в мисленето. За който мисли...
цитирай
50. анонимен - PULNI GLUPOSTI
28.04.2010 21:54
ПЪРВО ТАЗИ СТАТИСТИКА НЕ Е ВЯРНА,И СЕ ДОКАЗА ЧЕ Е ЛЪЖА...ВТОРО-ПОНЯТИЕТО ПАСИВЕН ПУШАЧ НЕ СЪЩЕТВУВА СПОРЕД НАУКАТА...ИЛИ ПУШИШ ИЛИ НЕ....И ТРЕТО-ЗАИНТЕРЕСУВАЙТЕ СЕ ЗАЩО ИМЕННО ОТ САЩ ДОЙДЕ ТАЗИ АГРЕСИЯ КЪМ ПУШАЧИТЕ....ЗАЩОТО МАГНАТИТЕ ОТКАЗАХА ДА ВКЛЮЧАТ ПРАВИТЕЛСТВОТО В ИГРАТА ОЩЕ 70-ТЕ ГОДИНИ...И СЕГА НА ВСИЧКИ УНИВЕРСИТЕТИ СЕ ПЛАЩА ЗА ДА РАЗПРОСТРАНЯВАТ ЛЪЖИ...ОТ АЛКОХОЛ УМИРАТ МНОГО ПО-ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ ВСИЧКИ ИЗРЕДЕНИ ДОТУК,ДА НЕ ГОВОРИМ ОТ ХРАНИТЕ ИМ И БЕНЗИНА ИМ,КОИТО ПРОДАВАТ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ...ВСИЧКО ПРЕКАЛЕНО ВРЕДИ....НАЙ-ВЕЧЕ ПРАЗНИТЕ И НЕДОКАЗАНИТЕ ПРИКАЗКИ
цитирай
51. thomas - @50
28.04.2010 22:56
Първо, не пиши с главни букви, защото на интернет език на това му се вика КРЕЩЕНЕ и при втори случай просто ще те изтрия, заедно с първия ти коментар.

Второ. Доказа се, че е лъжа... Как?

Да не съществува понятието "пасивен пушач" би означавало да отменим и понятия като "изнасилен" и "убит от пиян шофьор". Готов ли си?

Ако в САЩ пушенето е забранено само в 26 щата, въпреки силата на гражданското общество там, това е именно защото тютюневата индустрия хвърля милиарди, включително и към правителството, за да не бъде пратена на мястото си, т.е. извън закона. Плаща се да разпространяват лъжи на такива като теб - не на университетите.

Американците май повече от век на продават бензин на целия свят, ами главно купуват.
цитирай
52. thomas - @49
28.04.2010 22:59
Лисане, Лисане... С това име бих предположил, че ти си на мушката. От мига, в който си се абонирал за стек цигари седмично. Само дето не го знаеш, а като го разбереш, ще е късно. Бъди така добър, поне не вмирисвай живота и на онези, които не ти искат смрадливата отрова!
цитирай
53. evrazol - Пушачите пречат на другите
28.04.2010 23:00
Това е основната тема доколкото схващам. Обаче:
И пияните пречат, и неизкъпаните, и непрофесионалистите, и нахалните шофьори, и изобщо шофьорите, и простаците. Прескачам религиозните, за да се спра на политиците, които също пречат. Циганите, просяците, моралните и неморалните.
Всички някак си си пречим.
И за да не си пречим, си налагаме забрани, пишем си закони, нарушаваме си писаните закони. Реално обаче ставаме ли по-добри, като цяло? Тцъ. Всяка чужда зависимост и норма противоречащи на нашите ... пречи. Делим се на малцинства и мнозинства по всякакви признаци. Когато батака стане пълен /а той вече е/ решаваме да бъдем себе си. Което в същност си е било така и преди да вземем решението. Винаги сме си себе си, дори когато сме подражатели.
Забравих късите поли, силикона, порното и уличните кучета. Вулканите, озоновата дупка, чалгата, приватизацията, интернет, извънземните, магнитните бури и безхаберието.
Всичко ни пречи, всичко поскъпна, всички са маскари. Дори пуританите.
Как на човек да не му писне и да за*бе правилата.

Но правилата не се налагат. ТЕ СЕ ВЪЗПИТАВАТ. И резултата идва след три поколения упорство.
Просто сме сбъркали метода, който преборва "пречките"
цитирай
54. thomas - @evrazol
28.04.2010 23:44
Когато пияните пречат на другите, нещото се нарича "противообществена проява" или "престъпление", ако примерно е шофиране в пияно състояние. Неизкъпаните също пречат, но те отнасят презрение и погнуса. Простаците - аналогично. И само пушачите, които хем смърдят, хем тровят, искат права и уважение за избора си. Е няма как да стане.
цитирай
55. анонимен - Някъде по-горе прочетох, че пуш...
28.04.2010 23:51
Някъде по-горе прочетох, че пушачите по-често се разболявали и по-кратко живеели. Кой какво е доказал (и дали въобще са правени такива проучвания), не знам. Опирам се на личния си опит - пуша и се разболявам сериозно (в смисъл - отсъствам няколко дни от работа) веднъж на 3-4 години, а около мен има поне 3 души, които не пушат и се разболяват сериозно по 3-4 пъти в годината. Кое е причина, кое следствие - не знам, може би не пушат, защото са си болнави??? Дядо ми почина на 91 година - пушач от 16-годишна възраст. Много ми стана мъчно за Иван Балсамаджиев - отиде си на 57 - нито пил, нито пушил, даже почти цял живот се занимавал с йога. Така че не приемам такива генерални обобщения. Когато съм с непушачи, не пуша, или излизам навън, ако е за по-дълго време. Но да не мога да ида на ресторант или в кафене, защото няма да мога да запаля цигара с кафето или питието, извинявайте, но това е дискриминация. Щом има пушачи и непушачи, трябва да има и заведения и за едните, и за другите. За каква толерантност пледирате вие, непушачите, щом искате да наложите вашето виждане по проблема?
цитирай
56. thomas - @55
29.04.2010 00:12
Е нали и сега излизаш навън - какъв ти е проблемът!? Просто това ще стане задължително и за всички останали! Разбери, ти ВИНАГИ СИ с непушачи, когато си в заведение. Това, че не искаш да погледнеш по-далеч от собствената си маса, не те прави по-невинен спрямо онези, които усмърдяваш.
цитирай
57. thrasher - hahahhaha
29.04.2010 02:58
много се радвам че тютюно пушенето причинява щети на американската икономика. и не е вярно това за вредите от тютюна върху човешкия ораганизъм. ам ще се хваща рак от цигарите - като ги пълнят с лайна... дядо ти кат е пушил чист тютюн сигурно от рак е умрял...
цитирай
58. thomas - @trasher
29.04.2010 07:44
По времето на дядо ти (въпреки че според мен вече говориш за пра-пра-дядо си, ако имаш предвид домашно свита цигара) много са знаели кой от какво умира! И като ги измисляш такива конспирации, би ли ми обяснил кой е онзи идиот, който ще си убива умишлено потребителите, които е вързал със зависимост, от която цял живот му снасят ежедневно и само 5% от тях успяват да се откажат? Знаеш, че говориш глупости и ти се иска статистиката да не се отнася за теб. Просто стискай палци.
цитирай
59. анонимен - Глупости
29.04.2010 08:28
Това не са НИКАКВИ ФАКТИ, а ГОЛОСЛОВНИ ТВЪРДЕНИЯ! Само един пример: "Смъртта на един от всеки пет загинали в САЩ всяка година е свързана с цигарите."
ЗАГИНАЛИ?! Как и откъде пък го разбраха?!

От цитираните глупотевини за повторен път става ясно едно:

Досега НИКОЙ НИКОГА И ПО НИКАКЪВ НАЧИН не е ДОКАЗАЛ, че има връзка между тютюна И БОЛЕСТИТЕ! Ето това вече е ФАКТ!
цитирай
60. анонимен - Поздрав!
29.04.2010 09:42
Браво за постинга! Коментарите са излишни!
цитирай
61. thomas - @59
29.04.2010 09:58
Чети го ПОЧИНАЛИ. И много ясно се разбира, защото си има един много голям набор от болести, които се случват почти изключително на пушачи. Можеш да минеш няколко поста назад в моя блог и да разгледаш поста "Тялото на пушача". Много ясно, че ако 85% от всички боледуващи от дадена болест са пушачи, то тази болест е предизвикана от тютюна. А такива са много от видовете рак, плюс още куп други не по-малко мъчителни, макар и не толкова смъртоносни заболявания.
цитирай
62. rpatel - Никога не съм харесвала цигарения ...
29.04.2010 10:15
Никога не съм харесвала цигарения дим, а войната срещу пушачите от години си е моя лична, защото, за мое голямо съжаление, и двамата ми родители пушат! Колко спорове сме водили с майка ми, че вместо за тая отрова, е хиляди пъти по-добре да си даде парита за нещо друго, ама на! Умната ми и толератна майка се правръща в истински наркоман стане ли дума за цигарите! Направо невероятно! Понякога е толкова уморена след работа, че твърди, че едвам има сили да седне пред телевизора, но ако види, че са и свършили цигарите е готова да хукне през три квартала! Това така и не успях да го разбера! А и да не говорим, че никога няма да й простя, че като бяхме деца и грам не се съобразяваше и пушеше пред нас! А колко пъти като дете съм се возила в купето за пушачи във влака... как да и го простя това! Това си е било безотговорно не само спрямо нейното здраве, но и спрямо моето и спрямо това на сестра ми! Какво сме били виновни ние, че майка ми е решила да се трови?! Но защо да трови и нас! И до днес е така. Като ида на гости вкъщи мама винаги ми казва, ела да пием кафе и да си поговорим, а аз винаги отказвам. Не че не ми се говори или не ми се пие кафе, но знам, че тя кафе без цигари не пие... а пък аз си държа на здравето! Достатъчно ми е, че цялото ми детство е преминало в цигарен дим! Но поне едно не мога да й отрека, че когато е била бременна не е пушила. Но се чудя, защо след като е издържала толкова време без цигари отново е започнала. Явно наркоманията, за мен това си е чист наркотик, е страшно нещо! А пък като видя на улицата бременна да пуши... направо ми става зле! Тая жена акъл има ли? Какво причинява на нероденото си бебе! Ужас!
цитирай
63. damnation - ахааха томи, ти наистина се втели по ...
29.04.2010 10:35
ахааха томи, ти наистина се втели по темата, както обеща преди време. Поздравления за волята, ако не и за ума.
Не си ми достатъчно интересен за да се заям, за жалост - просто мога да ти пожелая успех !
И понеже съм великодушен, все пак спечелихме голяма победа вчера, ще ти дам съветче - когато публикуваш спекулативни данни, поне си цитирай източника.Иначе, когато някой се заеме с това и ги обори, ти ще излезеш глупака :)
цитирай
64. 0rth0d0x - Здравейте.
29.04.2010 10:39
Първо искам да ви поздравя за интересната статистика.
Само че, не мога да проумея квалификациите, които давате на пушачите, като:
"...не мога да кажа, че аз страдам от това, че някой се самоубива по бавен и мъчителен начин - щом го прави, значи е тъп, и следователно загубата му няма да е критична за човечеството."
или сравненията с пияните шофьори?!?!?
Да, цигарите и по-точно никотина (водещ се лек наркотик) наистина водят до пристрастяване но не мога да се съглася че е показател за коефициента на интелигентност на един човек именно поради факта, че голям процент от най-добрите професионалисти (независимо в коя сфера) които познавам са пушачи.
И последно - лично мнение впрочем, като пушач никога не съм искал насила да натрапвам компанията си в заведение или не на непушачи. Дори напротив - познатите ми непушачи предпочитат моята и на приятелите ми пушачи компания вместо да се отделят в сепарето на непушещите.
Хубав ден без отрови във въздуха Ви желая...
цитирай
65. thomas - @orthodox
29.04.2010 11:06
Да почна от края... Е точно там е проблема - че вие, пушачите, винаги успявате да кажете "ако искаш да си при мен, ще трябва да се съобразиш със зависимостта ми и да се тровиш (или просто УСМЪРДЯВАШ, което за мен е също толкова противно) заедно с мен". Точно затова е необходима тоталната забрана, защото вие никога не можете да седнете в сепарето на непушачите. Да, аз ви разбирам, то не е въпрос на избор - вие просто сте жертви на наркотика. Но точно затова и подобно поведение трябва да бъде забранено чрез закон и санкционирано. Защото то си е лека форма на убийство, нали така?

А сега към началото...

Човек не е нужно да е тъп във всяка една област. Но щом е готов да си причини страдания, нелечими болести и мъчителна смърт, това не го ли прави тъп?! Наркоманите не са ли тъпи!? Ти си отговори...

А за сравненията с пияните шофьори - къде е разликата? Ако ти ме караш да седя на място за пушачи, за да си говорим, освен че това е простотия, сравнима с това да пърдиш през цялото време на масата, ти ми причиняваш и истинско зло, което един ден може да се окаже, че е било точно онова, което ще ме убие. То и не всеки пиян шофьор убива човек, нали така? Но дори и само защото има малък шанс това да се случи, подобно поведение е забранено със закон и жестоко санкционирано.
цитирай
66. 0rth0d0x - @thomas
29.04.2010 11:25
Аз НЕ желая да сядам при непушачите, нито искам да карам насила който и да е да сяда при мен именно защото е право на ЛИЧЕН избор.И колкото и грозно да звучи (с едно-две изключения) предпочитам да не се виждам с познатите си непушачи И за да не ги "убивам" И защото НЕ ЖЕЛАЯ да слушам мрънкането за пословичните им "права" за личен избор, които често забравят търсейки компанията (моята или на друг пушач).
Не мисля отново, че асоциацията с пияните шофьори е уместна, защото най-малкото никой не желае да се вози при такъв или да се метне пред гумите му и всеки гледа да увеличи дистанцията до движещ се странно автомобил на уличното платно.
И да се върна в началото - да, ние винаги успяваме да кажем "ако искаш да си при мен, ще трябва да се съобразиш със зависимостта ми и да се тровиш заедно с мен" но топката тук вече е в ръцете на непушача.
Трябва да го изгоня с шутове ли?
цитирай
67. thomas - @orthodox
29.04.2010 11:29
Просто от днес нататък мисли за себе си като за ПИЯН ШОФЬОР :-)
цитирай
68. thomas - @damnation
29.04.2010 11:32
Знаеш ли, проблемът е, че НИКОЙ не оспорва тези данни, освен с приказки от типа на "това са глупости". Типичното състояние на отрицание, без което ще се чувстват ужасно, защото ще трябва да мислят за рисковете, които ги дебнат, след всяка запалена цигара.
цитирай
69. 0rth0d0x - @thomas
29.04.2010 11:34
thomas написа:
Просто от днес нататък мисли за себе си като за ПИЯН ШОФЬОР :-)

за съжаление ще ми бъде трудно да приема такава мисъл за себе си, поради простия факт, че пия изключително рядко :)
Особено откакто съм шофьор :)
Хубав ден!
цитирай
70. monella - Защо се опитваш да вменяваш вина??
29.04.2010 11:35
Това е въпрос на личен избор!! Ако можеше да се докаже, кое е канцерогенно, щеше да може и да се лекува рак!! Автомобилите и техните газове да не би да са по-малко безвредни?? Но най - вероятно, ти не караш колело(??!!)..защото си толкова загрижен за населението в БГ ..да не говоря за околната среда ;))
Преди три години се запознах със столетник, който пушеше по 2 кутии на ден..и така цял живот. На това какво ще кажеш?? Късмет??
цитирай
71. thomas - @monella
29.04.2010 21:25
Да, късмет.

Може да се каже, че като те изяде лъв, умираш. Може ли да се направи така, че като те изяде, да оживееш? Не може. Защо тогава мислиш, че установяването на това кое предизвиква рак автоматично ще даде и отговор как да се лекува той?

Автомобилите и техните газове са вредни, но КОНЦЕНТРАЦИЯТА, която дишаме на улицата от тях, е съвсем различна от тази на цигарите в едно затворено помещение, и по-точно - клони към нула, освен ако не лапаме ауспусите им. Честно сравнение между вредата от автомобили и тютюнев дим може да се направи само ако сравняваме пушене НА ОТКРИТО с газовете от автомобилите. Тогава ще е правилно да се каже, че автомобилите са поне толкова вредни, колкото и пушенето.

Велосипеди по белия свят не се карат там, където се карат автомобили - карат се на специални места в зоната, където се намират и пешеходците. И защото така не се дишат пряко автомобилни изпарения при добре отворени дробове заради натоварването, и защото на платното си е опасно за живота, каквото и да си говорим.
цитирай
72. анонимен - http://newiaqua. royalsbg. co...
21.05.2010 22:27
http://newiaqua.royalsbg.com/article-423.html
цитирай
73. анонимен - Станислав Лазаров
21.05.2010 22:29
http://www.youtube.com/watch?v=3aIeF5LjaDk&feature=related
цитирай
74. анонимен - Станислав Лазаров
21.05.2010 22:33
http://www.youtube.com/watch?v=ZvsVgu4Bgi4&feature=related
цитирай
75. veselaj - Добре де, знаеш колко щети причи...
17.01.2011 17:37
Добре де, знаеш колко щети причинява пушенето, но защо не напишеш колко са приходите от него? Всяка кутия цигари се облага с огромен акциз - т.е. аз плащам за здраве няколко пъти повече от един непушач (а не съм боледувала от години). защо не споменаваш факта, че пушачите практически НЕ БОЛЕДУВАТ от Алцхаймер и много по-рядко от склероза и старческа деменция от непушачите. Затлъстяването е значително по-рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, но продължават да рекламират Кока-кола, чипс и бисквити и то с реклами, които са предназначени предимно за деца. Нека има строги правила къде да се пуши и къде не, но моля, нека ми бъде разрешено да избирам между инфаркт и Алцхаймер!
цитирай
76. thomas - @veselaj
17.01.2011 19:11
:-) Обичам хора с чувство за хумор. Впрочем, щом каза, че приемаш да има строги правила за това къде да се пуши и къде - не, то почти не остана за какво да спорим - освен за това кой от какво да умре ;-)

Все пак има два важни момента, които си струва да обсъдим.

Първо, бургерите и картофките не увреждат здравето на другите хора, намиращи се в заведението. Дори и супергнусната и вредна Кока-кола вреди само на този, който я пие. Ненапразно никъде не се говори за пасивно ядене или пасивно пиене. ;-) А както виждаш от статистиката по-горе, годишно 49 ХИЛЯДИ американци загиват от ПАСИВНО ПУШЕНЕ, и за мен хората, които им го причиняват, не са нищо повече от убийци по непредпазливост.

И второ, също доста важно. Парите от акцизи, повярвай ми, те НЕ ОТИВАТ за здравеопазване. Те се събират с цел да се помага на хората да не си вредят, но събраните пари отиват за изхранване на политическите партии. Заедно с парите от контрабандата на цигари. Което не помага на здравеопазването, тъй че пушачите определено му тежат много повече от непушачите.
цитирай
77. анонимен - до самообожателя
18.01.2011 16:15
Дай статистика за смъртните случаи от "супергнусната и вредна"Кока-кола!:)
цитирай
78. thomas - @77
18.01.2011 16:22
Като оставим настрана това, че кока-колата прекрасно разтваря ръждата, поради което е любима на автомонтьорите, когато трябва да развият страшно клеясали болтове, лошото при нея е захарта. За това колко е вредна захарта, мисля, че знаят всички. Това, което по-малко хора знаят, че колко е силно пристрастяването към нея - чувството за щастие, което ти дава за известно време, може да бъде постигнато отново само с още захар. Така че кока-колата си е една лека дрога и не е случайно, че в ресторанти като Макдоналдс реално ти плащат, за да пиеш кока-кола - вчера ми направи впечатление, че меню от сандвич, картофки И кока-кола струва с 20 стотинки по-малко, отколкото да си вземеш само тези сандвич и картофки без кока-колата, като тогава за водата трябва да си платиш отделно. В някои държави тези номера вече са им забранени, тук обаче още не сме и чували за това. Ако си голям любител на кока-колата, силно ти препоръчвам да изгледаш Supersize Me.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156067
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031