Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 16:55 - Защо забраната е по-добра от либералния режим?
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 8666 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 27.05.2010 13:33


Законът, отменящ невлязлата още в сила тотална забрана на пушенето на обществени места, е вече факт. Освен че беше направен доста припряно, той изглежда и съшит от разноцветни парчета плат, или може би по-точно казано – парцали. Според него хем пушенето на обществени места е забранено, хем по изключение то се разрешава на един куп места, т.е. всъщност е до голяма степен разрешено. Понеже обаче на законодателите им става неудобно колко силно е разрешено и как на практика няма да е по-забранено, отколкото беше досега, изведнъж се сещат, че димът е много вреден за непълнолетните (а защо само за тях, впрочем) и решават да им забранят да посещават всички места, на които може да се пуши. Много от тези заведения пък са едни от най-желаните и често посещавани от тийнейджърите места.

В този закон се усеща влиянието на много противоречиви сили, които са движили законодателите – страх да не направят нещо, което ще разгневи ЕС и СЗО, популистко желание да се харесат на пушачите, които са близо половината от населението на България, желание да зарадват с нещо антикризисно ресторантьорския и развлекателния бизнес, за който някой ги е излъгал, че ще пострада от една тотална забрана, лобистка зависимост от тютюневия бизнес (който всъщност единствен ще пострада съвсем реално от въвеждането на подобна забрана).

И така, ето кои са основните слабости на новия закон, който беше приет най-вече в името на идеята да се помогне на дребния и средния ресторантьорски бизнес да не претърпи загуби, които, сумирани със загубите, които тъй или иначе търпи от кризата, биха го срутили, както и в името на свободата и правото на избор на пушачите.


image1. Много от заведенията ще трябва да направят сериозни инвестиции за отделяне на помещения за пушачи.

Всички заведения над 50 квадратни метра, които искат на тяхната територия да може да се пуши, ще бъдат длъжни да отделят физически част от територията си за помещения, в които може да се пуши. На практика това означава строителни работи за тяхна сметка (стени или масивни стъклени прегради, добре уплътнени врати), както и изграждане на допълнителна вентилация, която да отвежда дима от помещенията, в които се пуши. При това, поне на теория, само след година-две, “когато кризата отмине”, пълната забрана ще бъде приета (ЕС по никакъв начин няма да ни остави да бъдем пушалнята му, ако още сме в него дотогава) и направените инвестиции за това разделяне ще станат абсолютно ненужни и дори в много случаи ще са нужни нови разходи за премахване на това разделение с цел по-ефикасно използване на наличната площ.

Или в крайна сметка, вместо обещаната помощ за бизнеса (предпазване от спад на оборотите заради забраната), той ще получи принудителни инвестиции, разходи за сертифициране на заведението за това, че отговаря на изискванията на закона, поддържащи разходи за периодично ресертифициране, а и потенциални глоби за неспазване на приетото разделение.


2. Законът лишава заведенията, в които се пуши, от цялата им непълнолетна клиентела.

С добавянето на иначе логичната забрана за посещаване на заведения, в които се пуши, от лица под 18 години, законодателят вече лишава всички заведения, в които може да се пуши, от част от досегашната им клиентела. Т.е. прави точно обратното на това, което им обеща – да направи така, че бизнесът им да не претърпи загуби от налагането на забраната за пушене. Единственият вариант едно заведение да запази непълнолетната си клиентела, е да приеме в него да не се пуши. Тогава обаче ще загуби съществена част от пълнолетните си клиенти, а именно онази част от тях, които пушат, и които ще имат избор да посещават такива заведения, в които пушенето е разрешено. Проблем, който нямаше да съществува изобщо, ако просто в нито едно заведение не се пуши.

Иначе казано, какъвто и вариант да изберат, заведенията все ще загубят част от досегашните си клиенти - а цялата идея на отмяната на забраната за пушене на обществени места беше именно това да не се случва.


3. Заведенията с разделени помещения няма да могат да използват рационално площта си.

Да кажем, че поне големите заведения, които ще имат отделни помещения за пушачи и непушачи, имат реален шанс да не загубят бизнес, защото ще предлагат адекватни условия и за пушещите, и за непушещите си клиенти. Само че и това не е толкова просто да се случи на практика и дори и ако забравим, че те вече плащат немалка цена покрай влизането на новия закон с инвестициите в разделение, които трябва да направят, остава и още една спънка към запазването на предишното ниво на бизнеса им: по новите правила неизбежно ги чака нерационално използване на площта, защото вече няма да има гъвкаво променяеми по площ зони за пушачи и непушачи (не че тези зони не бяха истинска подигравка с непушачите, но поне даваха свобода на заведенията да променят размерите и разпределението им), а твърдо изградени помещения, при това площта на помещенията, в които не се пуши, по закон трябва да бъде преобладаващата в заведението (така и не разбрахме дали в закона приеха да бъде над 1/2 или над 2/3 от цялата площ на заведението, но и в двата случая е много повече, отколкото беше досега). И като се има предвид, че пушачите в заведенията всъщност са повече, излиза, че тези заведения ще имат постоянно една относително ненатоварена част от площта си (онази, в която не се пуши), и помещения за пушачи, натоварени над капацитета им.

Във всеки случай и това означава неминуемо намаляване на бизнеса. Пак точно онова, което политиците им обещаха, че няма да допуснат да им се случи.

На всичко отгоре излиза, че този закон, една от основните идеи на който беше да не се дискриминират пушачите, на практика ги дискриминира, като им предлага площи, непропорционални на тяхната численост. Да не говорим за това колко дискриминира непушачите, като кара заведенията, в които се пуши, само да предупреждават за това със знак на входа, за да не влизат там онези, които не искат да се тровят и усмърдяват. Със същия успех скоро могат да разрешат и стрелбата в баровете, на чиито врати е поставена предупредителна табела с димящ пистолет. Пък на който не му харесва, да не влиза!

4. Заведенията и гражданите, които решат да не спазват закона, рискуват глоби или рушвети.

Нека си признаем, този закон не изглежда никак лесен за спазване. Така както и законодателите бяха натискани от различни и противоречащи си сили, за да го приемат в този недоносен вид, така и заведенията и гражданите ще са натискани от едно или друго отражение на тези сили в самия закон, за да не се отнасят сериозно към него. Колкото по-нелогичен и противоречив е един закон, толкова по-голямо е изкушението да не го спазваш.

На заведенията той определено им бърка в бизнеса – и с инвестициите, които ще ги принуди да правят, и с лишаването от една или друга категория клиенти, която ще трябва да преживеят. Няма начин да не се опитат да го заобиколят – било с лъгане за общата си площ, било с шикалкавене при разделението, било в самото прилагане на забраните си на практика. Всичко това крие за тях рискове от последващи загуби – от глоби или поддържащи рушвети, които ще трябва да плащат, за да си поддържат лъжата, която ги пази от загуби.

Изкушени да нарушават правилата ще бъдат и клиентите. Можете ли да си представите как тийнейджърите ще се примирят с това, че за тях дискотеките вече затварят врати, докато навършат пълнолетие? Тук нарушенията също ще водят до глоби и/или рушвети, като на всичко отгоре в тези ситуации за нарушенията на непълнолетните ще плащат родителите им.


5. Родителите ще имат ограничен избор за заведения, които могат да посещават с децата си.

Не че досега е било логично родителите да ходят с децата си на места, където се пуши, но поне не беше незаконно. Но вече не само съвестта, а и законът ще им забранява да го правят. Поради което родителите-пушачи ще са принудени да ходят с децата си само в онези заведения, в които не се пуши. Което, ако са пушачи, за тях е истинско наказание, и те или ще излизат по-малко с децата си (т.е. ще ги лишат от внимание), или все пак ще ги водят на места, където се пуши (т.е. ще нарушават забраната и ще учат и децата си на това, че нарушаването на закона е нещо нормално).

А някой беше обещал на пушачите да им запази правото на избор. Като се има предвид, че повечето хора в един или друг момент от живота си стават родители и продължават да са със своите непълнолетни деца близо две десетилетия (или доста повече, ако междувременно им се родят още деца), излиза че всъщност от една страна държавата се погрижи да осигури на пушачите достатъчно места, на които могат да пушат, а от друга – им забрани да го правят на обществено място в присъствието на децата си. Защо, да питам аз?! Нали в крайна сметка пушенето не било толкова вредно, че да бъде забранено? Или все пак е вредно? И ако е вредно, защо да е вредно само за децата, но не и за възрастните? В това няма никаква логика. Освен логиката да не се пречи на печалбите на тютюневия бизнес, както и да се дават на държавата в лицето на контролните органи още и още начини да корумпира и рекетира бизнеса и народа, който няма да иска да спазва подобни непълни, неясни и направо абсурдни забрани.


6. Непълнолетните също ще имат ограничен избор на места, на които могат да ходят сами и губят напълно правото да ходят на дискотека!

Нека не се лъжем, поради енергията, която блика от тях, тийнейджърите са едни от най-активните посетители на заведенията, а онези от тях, които имат повече пари, са едни от любимите им клиенти, защото са спонтанни, невъздържани в желанията си, наивни и не на последно място – лесни за лъгане. А изведнъж законът лиши всички заведения, в които може да се пуши, от оборотите, които тази любима клиентела прави. И не само това, но лиши и самите тийнейджъри от онова, което най-много обичат – да отидат на дискотека и да се налудуват сред коктейла от тютюнев дим, обща задушна атмосфера, алкохолни пари и оглушаващ звук. И да бяха само дискотеките, ами горките деца вече и в ресторант трудно ще с намерят – накрая ще им останат като избор само разни варианти като сладкарници, Макдоналдс и подобни на тях символи на здравословното хранене.

Вероятността тийнейджърите да се откажат от любимото си занимание с един замах на закона е доста ниска. Вероятността и самите заведения да се съгласят да ги загубят като клиенти, също ми се струва, че клони към нула. Тогава излиза, че тази точка от закона крие може би най-големия риск да дискредитира целия закон, както и да създава неприятности и на трите страни – клиенти, заведения и държавата в лицето на контролните органи.

А и нали една от причините за отмяната на тоталната забрана беше именно това – да нямаме закони, които няма да се спазват!? Струва ми се много по-вероятно пушачите да се примирят с това, че няма да могат да пушат вече на обществени места (но ще си пушат колкото искат у дома и дори на улицата пред въпросните обществени места), отколкото тийнейджърите да се примирят с идеята, че вече няма да ходят на дискотека докато навършат 18 години! Една забрана ще работи много по-добре, когато се отнася за всички, а не само за непълнолетните! Нещо повече, когато се отнася само за тях, те ще я възприемат като поредното мечтано и прекрасно нещо от живота на възрастните, което им е забранено само за да им бъде гадно – а не като нещо, забранено за всички, защото е вредно и неприемливо като норма на обществено поведение.


7. Непушачите ще продължат да имат ограничен избор на места, на които могат да се чувстват добре.

След като пушенето в заведения е по принцип разрешено, макар и при определени условия, не можем да очакваме, че заведенията ще решат доброволно да го забранят. Такива заведения ще са по-скоро изключение и ще го правят, за да се представят като различни, като носители на нов дух , на западен стил и на по-високо ниво. И за да поискат повече пари от клиентите си заради различната обстановка, която им предлагат. За такива изключения дори не е нужен закон – някои вече го направиха заради своя икономически интерес и безплатната реклама, която подобно решение им гарантира, а не защото някой ги е накарал.

Но масата от заведения ще продължи да се подчинява на зависимостта на пушачите и да прави всичко възможно, за да ги убеди, че при тях те са като у дома си и могат да правят каквото си искат, най-вече – да пушат на воля. А това с нищо не подобрява положението на непушачите, за които новият закон не подобрява почти нищо спрямо досегашното положение.

Окей, може би, ако ресторантите приемат закона насериозно и отделят по-големите и хубави части от заведенията си като места, на които не се пуши, това ще подобри донякъде ситуацията. Но фактът, че все някъде може да се пуши, със сигурност ще означава, че пушачите от компанията ще продължат да им извиват ръцете да сядат на местата, където се пуши, защото те “не могат да не пушат, докато ядат и пият”. Нещо, което видяхме, че не е така във всички страни, приели тоталната забрана.

Малките заведения, в които пушенето ще е разрешено навсякъде, и които ще станат по-смрадливи и от досега, ще се превърнат в напълно забранена територия за непушачите, много зле ще се чувстват те и в нощните заведения, в които положението ще бъде точно толкова ужасно, колкото и досега, и там коктейлът от тютюнев дим, високи концентрации на алкохол и проглушаваща музика ще продължават да тормозят и клиенти, и персонал.


8. Вместо на вреден и смрадлив навик, пушенето придобива статут на нещо забранено, т.е. желано.

Това е едно от най-лошите неща, които прави този закон. Вместо да покаже на всички, че пушенето за пушачите е същото, което са други естествени човешки нужди за всички хора, и като такова трябва да бъде уважавано правото им да го практикуват, но е неприемливо то да бъде извършвано на обществени места пред други хора, законът на практика се опитва да оправдае правенето на секс да става направо на масата в ресторанта. И понеже знае, че това определено е неприлично, той измисля разни ограничения, като например там да няма деца. Да, ама след като дефинира места и категории хора, които имат право да го правят на масата, това само го прави по-желано и жадувано от онези, на които е забранено – в случая непълнолетните, които и без това само чакат нещо да им бъде забранено, за да почнат да го искат 10 пъти по-силно.

Накрая ще се окаже, че вместо да гарантира постепенното отказване на обществото от лошия навик на тютюнопушенето, законът ще гарантира израстването на следващо поколение страстни пушачи!


9. Либералният режим на пушене разваля допълнително имиджа на България в очите на развития свят.

Официалната реакция на Световната здравна организация не закъсня и България вече беше разкритикувана за това, че се отказа от забраната на пушенето на обществени места. Европейският съюз засега се държи по-дипломатично, защото той допуска подобни решения да се взимат от всяка от страните поотделно, но това не значи, че е възхитен, а и не бива да забравяме, че той има своите написани планове за общоевропейска забрана, които си имат своите ясни срокове, които тъй или иначе изтичат толкова скоро, че просто не си струваше да правим такова отлагане, което ще излезе скъпо и вредно за всички, освен за тютюневия бизнес и зависимите от неговите печалби лобисти.

Няма да се харесаме и на западните туристи, които искаме да привлечем в България, защото те вече са свикнали и харесали режима на забрана на пушене на обществени места. Именно това беше и причината дори страна като Турция, в която пушенето играе не по-маловажна социална роля, отколкото у нас, да прегърнат тоталната забрана – защото само тя ще ги доближи повече до Европа, отколкото нас ни е приближило подписването на пакта за присъединяване. И вместо да се стремим да станем дестинация, интересна за културни хора и семейства, ние ще продължаваме да се борим за славата на място, прочуто с евтиния алкохол, евтините проститутки, евтините рушвети и свободата на пушенето.


10. Единственият печеливш от либерализацията е тютюневият бизнес.

Все пак не може всички да са губещи. Все някой трябва и да печели от една подобна промяна. В случая единственият печеливш от либерализацията (като изключим отделни лица в контролните органи, които ще продават правото на нарушаване на закона) е тютюневият бизнес - производители, търговци, контрабандисти и лобисти. Практиката на всички страни, приели тоталната забрана, показва, че единствените губещи при нея са онези, които снабдяват пушачите с консуматива на техния лош навик - цигарите. И всъщност те са единствените, които нашият нов закон облагодетелства. Всички останали - пушачи, непушачи, деца, собственици на заведения, здравно-осигурителна система - всички губят.

На мен ми се струва, че този единствен позитив от отмяната на пълната забрана за пушене на обществени места е твърде малък и абсолютно грешно ориентиран. А на вас?



Тагове:   места,   обществени,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. анонимен - Интересно какво се визира под пу...
26.05.2010 02:40
Интересно какво се визира под пушене на обществени места? Например аз проблем с пушенето в заведенията нямам никакъв, най-малкото имам възможността на избор да посещавам тези заведения или да не ги посещавам. Но какъв избор имам, когато отворя прозореца вкъщи и съседът отсреща си припали цигарката на балкона и цялата смрадня ми влезе в хола? Проваленият закон за "тоталната" забрана на тютюнопушенето щеше ли да ме предпази от такива комини??
Моето мнение е, че ако се забранява пушенето на т.нар. "обществени места" това трябва да се случи повсмеместно - в учжрежденията, на тротоара, в парка, в колите (най-вече бакшишите) - НАВСЯКЪДЕ! И именно заведенията от типа "кръчми, барове, дискотеки" трябва да останат единствените оазиси на пушенето! Който иска, да си се тъпче там и да се трови! Това е решението!
цитирай
2. thomas - @1
26.05.2010 04:27
Не мога да си представя как точно успява съседът ОТСРЕЩА да ти усмърди ТВОЯ хол. Наистина не мога. Продължавам да го мисля, но не мога. Аз имам подобен проблем, но със съседката встрани и отдолу, отдушникът на която излиза близо до един от моите прозорци. Е, решението е само едно - просто никога не отварям точно този прозорец. Твоето решение е аналогично - просто не отваряй прозореца, през който би влязла тази миризма - надали това е единственият ти прозорец. Иначе няма начин на сегашния етап на хората да бъде забранено да си пушат у дома.

Пушенето на обществени места Е забранено вече и по скапания нов закон на места като учреждения и в превозни средства, включително таксита. Впрочем то и досега трябваше да е забранено в учрежденията, но сега е даже "по-забранено". А в такситата... няма сериозна фирма, която да не задължаваше и досега шофьорите си да питат винаги могат ли да пушат. От известно време една от фирмите при поръчка на такси винаги пита и дали искаш да е с шофьор непушач, за да няма дори и остатъчна миризма, нещо повече - дори са си записали преференциите за пушене към телефона, от който им звъниш и директно ти напомнят "в таксито за вас не трябваше да се пуши, нали?"!

На тротоара, колкото и да е гадно да ти димят, винаги можеш да мръднеш малко встрани, да избързаш или да изостанеш, и ще се отървеш. А и някак си даже и да не успееш, трудно ще ти се натрупа чак толкова концентрирана гадост, колкото на закрито.

Така че кръчмите, баровете и дискотеките СА огромен проблем и изобщо не трябва да бъдат "единствените оазиси" на пушенето. Нямам никакво желание някой да ми казва "ако не ти харесва - не ходи там". Напротив. Искам на който пушач не му харесва, че не може да смърди, докато ги посещава, той да не ходи! Впрочем нямам нищо против да има специални заведения, изрично посветени на пушенето, но това няма нищо общо с идеята да се пуши във всякакви заведения, особено пък в такива, в които човек се храни.

И между другото, практиката по света показва, че това изобщо няма да ги спре - все пак и сега не ги е спрял факта, че не могат да пикаят направо на масата, нали? За естествените нужди си има специални помещения!
цитирай
3. анонимен - Тъкмо съседът отстрани (по-точно ...
27.05.2010 15:00
Тъкмо съседът отстрани (по-точно отдолу) имах предвид. Решение няма, особено в летните месеци, когато прозорецът е отворен по цял ден. Да не говорим, че и при затворен прозорец пропива миризма!!! Иначе щом има начин да се забрани силната музика у дома, има начин и цигареният дим да се забрани. Дори съм сигурен, че и в сегашното законодателство има точка, която до голяма степен да урежда подобна ситуация в полза на потърпвшия, друг е въпросът, че е едва ли може да се приложи на практика...

Пушенето на тротоара от чисто тровеща гледна точка не ми пречи ни най-малко. Яд ме е, че навсякъде по белия свят (дали не е и тук вече??!) има забрана за пиене (някъде дори за открито носене!!) на алкохол на обществено място, пък всеки може да си се разкарва с фаса в уста. Иначе рекламите на цигари са забранени навсякъде. Ако се сещаш накъде бия...

На едно летище някъде бях видял една прозрачна стаичка 3х3 метра, в която бяха натъпкани 15+ човека и пафкаха на воля, а отвън пътниците ги разглеждаха като експонати. Ей такива приспособления трябва да се направят във всички ужреждения и заведения и само там да може да се пуши. Макар аз да съм за по-либерален режим - навсякъде да е забранено, само в заведенията, като кафета, барове и дискотеки да е позволено (да махнем кръчмите, че се сервира храна, както правилно отбелязваш).
цитирай
4. thomas - @3
28.05.2010 12:16
Е хубаво, значи сме на сходни позиции, с дребни разлики в детайлите... Впрочем рекламата на цигари не е забранена навсякъде. Както наскоро писах, в Германия ми се струва, че изобщо не е забранена - видях я на светещи постери по спирки на обществения транспорт дори, цигари се продават от автомати навсякъде, дори и в заведенията, където пушенето е забранено, и върху тези автомати си има красиви светещи кутийки на различните марки, които са си жива реклама. Само че това не значи, че страната прилича на пепелник - може да се пуши само на определени за целта места, примерно на гарите има определен жълт квадрат 2/2 метра някъде на открития перон, и това е всичко. И никой не се прави на тарикат - даже и един клошар, който се качваше на влака, го гледах как е стъпил вече във вагона с гръб навътре, и си допушва фаса, преди да влезе и да затвори вратата. Не си и помисли да направи грешната крачка, преди да е издишал всичката гадост навън. Нормалните хора не си позволяват и толкова.

Преди 2 години имах удоволствието, не, направо щастието, да посетя един невероятно стилен бар на 73 етаж на Swissotel в Сингапур. В тази страна също не се пуши на обществени места доста отдавна. Кефът е неописуем, барът (беше си направо дискотека) беше пълен и хората се веселяха истински, а коктейлите бяха поне по половин литър. Не видях гърчещи се в абстиненция пушачи, нещо повече, специалното помещение за тях, до което се стигаше по 2 етажа стълби надолу, на етажа, където се намираха и тоалетните на заведението, представляваше грамаден стъклен аквариум от поне 30 квадрата, с мокет може би дебел поне 3 см, и с красиви и удобни мебели вътре, си стоеше почти празно - чат-пат по 2-3 души влизаха там да си дръпнат в комфортна среда с идеална вентилация. А азиатците като цяло не е да не пушат. В момента това е един от малкото развиващи се пазари за тютюневата индустрия. Но там пушенето не е социален, а личен навик. От онези, които е неприлично да показваш пред другите. Каквото и всъщност представлява.
цитирай
5. анонимен - If you want to make $10-$150/hour and up to
11.01.2012 10:55
If you want to make $10-$150/hour and up to $3500/month of your free time working at
home part-time then this is the most important message you’re ever
going to read.

Here’s why:

“Businesses need ME! They’re paying me money – CASH – to a
36-year-old work-at-home mother to get my opinion.”

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html

Guess what?

They also need YOU!

I’m not a marketing expert or a sales gal. In fact, I know very
little about business. But I do know exactly what I like and what
I don’t like. I know what products I would buy and what services
I would use.

Guess what? This is exactly what large companies are paying me
for. They need to know what their average customer needs and
wants. So these companies pay millions of dollars every month to
the average person. In return, the average person, myself
included, answers some questions and gives them their opinion.

You’ve got to try this out. Just click on the link below and
check it out yourself.

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156425
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031