Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2011 10:34 - За чудесата и шашмите около тяхното доказване...
Автор: thomas Категория: Политика   
Прочетен: 4248 Коментари: 0 Гласове:
1



Ей, и на Светия престол нещата не могат да се случат без шашми!

Католическата църква иска да канонизира папа Йоан Павел II като светец. Прекрасно! Точно така си представям светците - като хора, отдали живота си на човечеството и доброто, и дори страдали заради действията и вярата си. А точно този папа определено пострада - спомнете си атентата през 1981 година.

Но има едно голямо "но"! За да може да стане светец един човек, си има изисквания. И едното от тях е доста затрудняващо - човекът трябва да е направил поне едно... чудо. И тук вече идва нуждата от шашма. Явно през всичките години досега се напъваха да го измислят това чудо, така че да не е толкова лесно оспоримо. E, вече са готови.

Оказва се, че Йоан Павел II бил излекувал преди години една френска монахиня от паркинсон (надявам се да не бъркам точната болест, но мисля, че беше точно тази). Не с лекарство, не с масаж, докосване или енергийно въздействие дори - не! Всъщност той дори не я е виждал или познавал! Просто нейни приятелки-монахини, когато била много болна, започнали да му се молят за нейното изцеление. Горещо и многократно. Не по телефона, а както си се прави това - с истинска молитва! Всъщност не знам защо на него, а не направо на Бог, но сигурно са си имали някакви причини - може би защото са знаели, че все пак той е по-малко натоварен от Бог, който има прекалено много милиони молитви, на които да откликва. Важното е, че подействало и монахинята се излекувала.

И така, пътят към титлата светец за може би най-обичаният папа в историята е широко отворен. Напълно заслужено, впрочем, но защо трябваше да е по този начин!? Защо чудото да не беше именно онова, което е постигнал Йоан Павел II в епоха, в която религията вече не е така важна и няма толкова власт над модерните хора, каквато е имала векове по-рано: повишено доверие към институцията, която представлява, любовта на над един милиард вярващи християни и не на последно място - симпатиите на още милиарди други хора по целия свят!

Съвсем друг е въпросът дали на него това му топли.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150970
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031