Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2008 19:40 - Седемте смъртни гряха на e-mail кореспонденцията у нас
Автор: thomas Категория: Технологии   
Прочетен: 12209 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 09.05.2008 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Получаването на електронна поща може да е досадно дори и ако нямаш по 900 писма на ден (както е моят случай). Достатъчно е подателите й да пишат така, че да ти пречат да разбереш какво искат да ти кажат. Но пък моето по-специфично положение ми дава възможност да направя и някои статистически изводи за най-често срещаните нарушения на добрия вкус, етикета и елементарната комуникационна логика, без чието спазване просто не можеш да "пробиеш" до получателя.

Липвсаща или неясна тема на съобщението (subject)
От заглавния ред не мога да разбера за какво ми пишат - или не слагат никаква тема, или темата е "съобщение от фирма Х". Може би ако имах две съобщения за деня, щях да го преглътна и да ги прочета, за да разбера какво ще ми кажат в тях. Но след като спам филтърът ми и без туй се е измъчил да разчисти 820 от 900-те съобщения, които получавам средно на ден, все пак са останали 80, сред които има доста неразпознат спам, както и няколко, които може би наистина бих искал да получа, защото в тях се казва нещо важно за мен. За да го разбера обаче, е хубаво най-важното да е казано в заглавния ред - именно от него взимаме най-често решението дали да прочетем или да изтрием едно съобщение.

Изпращане на мейл от адрес, който не говори нищо на получателя
Получаваш съобщение от представител на известна фирма. Само че по нищо не му личи, защото подателят е примерно ivanpetrov@abv.bg. Егати и корпоративната идентичност, егати и чудото. Ако и темата на съобщението липсва или е толкова ясна, колкото идентичността на подателя, то директно заминава в кофата.

Изпращане на съобщения до грешно изписан мейл адрес
За себе си съм се постарал да дефинирам всички възможни синоними на мейл адреса си (иначе казано, опитал съм да предвидя всички възможни грешки, които някой може да направи, изписвайки името на фирмата ми или моето собствено). Вариантите са общо двайсетина и всеки ден поне по 2-3 съобщения (и странно често те са важни) се "улавят" от защитната система, което съм изградил. В 99% от случаите подобни съобщения просто ще се върнат при подателя, защото няма да намерят адресата на грешно написания адрес. Аз обаче предпочитам да ги получавам, като в допълнение на това, че не пропускам информация, мога да си правя и изводи за точността на подателите като хора.

Изпращане на съобщение до открит списък от получатели
Една от най-дразнещите прояви на всякакви пиари, рекламисти и обикновени спамъри. Освен че подобно поведение дразни с това, че ти дискредитира мейл адреса, правейки го достояние често на стотици хора, които не познаваш и не искаш да познаваш, и които скоро след това с помощта на някой вирус ще го направят достояние и на истинските професионални спамъри, които вече ще го продават за пари, то често е и истински автогол за подателя. Например, конкурентна на моята фирма изпраща открита оферта до всичко живо, до чийто мейл се е докопала. В резултат аз получавам достъп до всичките клиенти на въпросната фирма, защото и те неминуемо присъстват в този списък. А и знам какво им предлагат. Много полезно!

Спамене на хора, изрично изявили нежелание да получават поща от теб
В България с това най-често се занимават всякакви консултантски фирми, орагнизиращи хиляди скъпи и ненужни семинари, семинарчета и какви ли не курсове, които изобщо не ме интересуват (последно преди малко получих оферта за "all inclusive счетоводен семинар на Халкидики", украсена само със снимки на море и яхти, както и с информацията, че в цената влизат "закуска, обяд и вечеря на шведска маса, алкохолни и безалкохолни напитки местно производство, чадъри и шезлонги на плажа и около басейна, тенис игрище". За самия семинар - почти нищо).

Използване на латиница в заглавието или текста на съобщението
Понеже много от изпращащите електронна поща у нас са хора, които трудно се справят с това да прочетат написаните до самите тях мейлове на кирилица поради непознаване на мейл софтуера, с който работят, те решават, че гаранцията за това да им бъде прочетено съобщението, е в това сами да пишат на латиница. Да, ама не са познали. Ако не съм в настроение или имам много поща за четене - трия. Особено ако латиницата е използвана и за да замаскира пропуски в обучението по български език.

Пълна липса на текст (всичкият текст е в прикачени файлове)
Алтернатива на използването на латиница. И най-калпавите потребители са се научили, че дори и кирилицата в съобщението да не се чете, то "затворена" в един DOC файл, тя ще се прочете коректно с почти 100% вероятност. Затова, за да им е мирна главата (и за да се предпазят от гнева на онези като мен, които не понасят латиницата, когато се пише на български), решават да сложат всичко в прикачени файлове. Обикновено този грях върви в комплект с липсваща или неясна тема, което праща подобни съобщения... да, познахте - в кофата.

Разбира се, има и други, по-дребни грехчета, които обаче не са толкова смъртни, освен ако не се комбинират с някой от изброениете главни грехове. Примерно - преизпращане на всякакви фалшиви предупреждения и верижни съобщения, за които е важно "до 4 часа да ги пратиш на всички, които познаваш, иначе добрият късмет няма да е с теб".

Сигурен съм, че списъкът може да се допълни, така че очаквам вашата помощ за това.


Тагове:   НАС,   mail,


Гласувай:
0



1. анонимен - Много ме дразни
08.05.2008 19:50
като пратя някой attachment (да кажем от 1мб нагоре), получателя да ми върне потвърждение,че е получил мейла, връщайки ми прикаченият файл.
Егати и точенето.
цитирай
2. thomas - Такова не ми се е случвало...
08.05.2008 20:05
Но ми се е случвало мейл сървърът да ми върне съобщение, че не е могъл да ми достави съобщението до получателя, защото е по-голямо от разрешения за този сървър максимум. И хоп - моят прикачен файл също присъства в този отговор. Егати и защитата от големи файлове :-)

Но това не са грехове на изпращачите, а на техните админи...
цитирай
3. artanis - за латиницата
08.05.2008 22:59
Аз често пиша на латиница, защото по-дразнещо от всичко е някой да ти върне писмото от което нищо не е разбрал (или пък да го изтрие), или да ти прати писмо с маймуни. По закона на Мърфи кирилица нямат конфигурирана изключително важни хора в най-важните моменти. Тези с които комуникирам нямат против, че пиша на латиница.

поздрави:
цитирай
4. thomas - @duminaviatura
09.05.2008 06:09
Сещаш ли се за решението? Друг безплатен мейл :-) Google никога не е имал проблем - все пак руската жилка на единия от създателите му си е казала думата. А Yahoo ще има да чакат Microsoft да даде толкова, колкото им се иска - все са пътници... И все пак мисля, че напоследък даже и те нямат този проблем - правил съм проби, въпреки че не обичам yahoo пощата, и всичко си е наред, ако изпращачът пише коректно.

Неразчитането на кирилицата обикновено е проблем на този, който получава, но има и един случай, при който изпращащият е игнорирал предупреждението, че в 7-битовата кодова таблица, в която ще се кодира, онова, което е написал, няма да "мине". Тогава обаче се получават не "маймуни", а обикновени въпросителни, каквото и да избере получателят за енкодинг. Надявам се това да отговаря на въпроса ти как е възможно понякога кирилицата да не може да се разчете. Ако има и друго, то е бъг на получаващата програма.

@artanis
Вярно е, че клиентът винаги има право (по аналогия и получателят). И все пак нещата не са като преди 10 години. От много време не ми се е случвало някой да не ми разчете кирилицата, камо ли пък някой важен - и мейл клиентите, и уеб мейловете вече са достатъчно добри, за да се справят във всички случаи (освен в този, който описах в края на предишния параграф). А с това, че нямали нищо против... ми сигурно има и такива хора - ако по цял ден четат на латиница и ако самите те така пишат. За всички останали, повярвай ми, главата ги боли сигурно! Много е досадно да четеш български с латиница - поне два пъти по-бавно е, отколкото на кирилица. И ако и бързаш, направо ти иде да удушиш този, който те кара да го правиш :-)
цитирай
5. sis - хи хи
09.05.2008 10:51
аз за това ги пращам и на кирилица и на латиница.

И да - най-дразни прикачен файл без дори едно "Здрасти, това е еди какво си".

:):):):):)
цитирай
6. andreytcho - Аз пък имам друг проблем :)
09.05.2008 11:21
Нито една фирма на която съм писал сериозен емайл относно една или друга от техните услуги не ми е върнал отговор дори и изродски написан. Все още "бизнеса" очаква вашето телефонно обаждане преди да ви обърне сериозно внимание.
цитирай
7. thomas - Не си ми писал на мен :-)
09.05.2008 12:20
Обикновено отговарям светкавично. Най-често - с въпроси за доуточняване :-) Всяка фирма си има различна политика в това отношение, но е вярно, че както и в много други неща, и в това отношение сме малко неандерталци. Успокоението е, че и на много други места из Европа постъпват по подобен начин. Мълчали са ми и от Италия, и от Франция, пък даже и от Германия - обикновено точно докато им се обадя и по телефона и им обърна внимание да ми прочетат писмото. След това обаче, след като веднъж им вляза в "белия списък" (т.е. след като ме познават), със сигурност реагират на мейловете прилично бързо.
цитирай
8. mapplethorpecala - хахахаха-томас, либералче!по...
09.05.2008 14:18
хахахаха-томас,либералче!по-всичко личи,че си либерал и както в повечето случаи -буквоед..старшина -школник.прогресист и технократ.гротесктна персона,която се взима много насериозно.

не понасям майлове,в които всичко е перфектно!!!
wowooow!: (
но в същото време не понасям писма на ръка ,чийто почерк е видимо детински,въпреки,че човекът е над възрастта за вменяване на вина.
видя ли мейл написн на кирилица-трия!
видя ли мейл в който кирилицата се е разпаднала ,започвам да се мъча да намеря правилния кодаж.и така с часове.много е приятно.наслаждението е огромно по нищо несравнимо със баналността и скуката на електронните игри.
всички мои приятели,откъдето и да идват ,от Ню Йорк или от Париж ,от София или БАФА (BAPHA) ,пишат с идиосинкраза,която разбива стила,графизма и езика на самия език,на който сме се разбрали да си говорим.обичам д има латински,старогръцки,немски думи,при това френски руски (съветски)и английски думи заместват българските,когато си пишем някой от България,така се говори във Портокал с часовников механизъм и това е перфектен начин Кубрик да изобрази нежелеанието на неодендистката банда да се подчини на реда.
Какво е технократа,прогресиста-това е някой,който питае силно желание да се подчини на всякаква техника.Не тя на нему,а той нея.Докато за всеки аристократ,либертин ,подриването на знаковата система е
Начин да се съпротиви и подрие тази техническа форма.Това е както можете да се досетите един вид по-високо приемане на техниката.Не се отказваме от нея,но я имаме за слуга,а не за господар.Така в техниката сме в напълно любовни отношения.Компютърът ми си има нежно женско име,което съм му дал самия аз.Клавиатурата ми е цялата в лепенки,пълна е с пепел от цигари и тук таме е счупена,понеже често пада и се удря лошо!

разбирам пунктуалността на либерала..както и неговия схематизъм..склонност да мисли в схема,която като че ли е превърната в единствената възможност на мисълта.
Какво имам предвид.Господина Томаса,преживява в полето на електронната поща,същата раздразнимост,както аз по отношение на онази древна поща,с дървените пощенски кутии на стената.
Когато аз преди около месец споменах,че е неприемливо да ти препълват пощенската кутия с дипляни,флайери ,множество листи с лош печат ,които чак пък и се слагат така в кутията,че да стърчат от нея ,сякаш внутренахождащата се хартийност току е прокарала ,когато описах раздразнението си,че не бива да се допуска да се получават писма,или каквото и да е друго от хора ,институции,държави,на които не съм дал своя адрес -нарочно или по силата на някакъв договор-писан или имплицитен ,тогаз нашия либерал рече ,че това не било проблем.сега се оказва,че е проблем..например,когато е описал тези непресонални мейлове(E-MAILS) към неговата поща в някакъв смисъл става дума за точно такова групово адесиране.
Либерално е,много е либерално да се показва склонност да се обсъждат нещата ad hoc.Толкова колкото да се обслужи схемата,а не цялостната картина и да се разледа проблема с оглед на традицията,догмата,канона,правилото,образеца.
В предишен мой коментар ,изказах становище,че писма,пратки,дипляни,които не са ми адресирани ,по смисъла на правилото те са адресирани до пощенската ми кутия.Ето я разликата,която либералния томас тогава отказа да осмисли отвъд собствения си схематизъм и прогресизъм.(нека да уточня за незапознатите с тази терминология,че прогресиста не е човек,който създава прогреса.това е някой,който се ползва от него ,много повече като оправдание.Ползва го избирателно.нещо в което мога да ви убедя с голяма лекота.либералът -който е за индивидуални свободи и прогрес (,за разлика от консерватора,който е за индивидуални свободи и традиция,за разлика от социалиста,който е за колектив и прогрес, и за разлика от теократа ,който е за колектив и традиция)от една страна приветства техническото съвършенство,техницизира и инструментализира опита и порядъка -социалния,етическия,естетическия,познавателния ,правния,политическия,институционалния,дори и природата(наричайки я екология,доместицирайки природа и техника -такива либерали днес издават тези з е л е н и дипляни и в офиса си имат последна дума на техниката,но например не ползват найлонови торбички,рециклират,карат се с подчинените си и с колегите си,когато ги проследят до тоалета и разберат,че е ползван за изпикаване ,но пък е изразходена вода ,като за сране)всъщност тъкмо либералите са най-големите противници на биотехнологиите и конирането.
Когато говорим за това,дали имат право да ти праща спам
положението томас е много по различно!

защото се предполага,че нямаме собственост върху интернет ,както и върху електронните пощи.Ние временно ги наемаме по един доста абстрактен договор..и в този смисъл да се търси сметка за това,какво писма получаваш в електронен вид е да търсиш сметка от бялото братство за белия цвят.докато с пощенската ми кутия и писмата нещата са доста по ясни..при всички случаи собственицика на пощенската кутия,ако не съм аз ,то може би в моя случай това е етажна собственост,собственост на кооперантите в кооперацията.
Отново ще кажа,че пощенскаа кутия има неизяснен статут.Тя би трябвало да е непрекосновена по същия начин както е неприкосновена кореспонденцията ,и писмата.
В интернет това не може да се окачестви като неприкосновено,понеже минава през 99 сървъра и се техницизира .докато в "живота" не мога да виня писалката ,заради това,че знае много за писмото,което е написала,докато в интернет мога да имам съмнение че АБВ или меил.бг могат да надничат където си искат.

в крайна сметка,на мен ми стана много джотско,идиотски джотско ми стана ,дето ми цъфна кат либерал,ама по учебник!спазваме ли технологическите праметри,спазваме ли ли,тъй тъй!(по илф и петров и ролята на васисуалий лоханкин за руския либерализъм
цитирай
9. thomas - :-)
09.05.2008 14:37
Демонстрираш ни едно типично критическо метафизиране на абстракцията и дискредитация на тенденциите на церебралния субективизъм. Освен това явно едно си баба знае, едно си бае. Откъдето и да минеш, все до спама в дървената пощенска кутия стигаш. Разбери - той не е незаконен, за разлика от електронния. Причините за това не са една и две, но дори и тази, че не може да бъде толкова мащабен, защото производството му струва пари, е предостатъчна.

Оттам нататък - ако щеш ми давай за пример любими мои филми (само че вероятно любими по коренно различна причина от тази, заради която ти ги харесваш), ако искаш ме изкарвай технократ, прогресист или каквото друго там ти харесва - това няма да промени факта, че нещата, против които се изправям, дразнят поне 90% от хората - другото си е оригиналничене, с което, ако не си гениален поне на 10% от нивото Mapplethorpe, няма да направиш впечатление никому :-)
цитирай
10. mapplethorpecala - ad hoc et ad hominem, toujours! ...
09.05.2008 15:18
ad hoc et ad hominem ,toujours!

Je dis toujours la verite!pas tout!

в случая не ме интересува (като казвам не ме изнтересува това е дори буквално- не приемам либералността да се говори за интереси,а не да се представят аргументи),че не е незаконен.
НЕ Е НЕЗАКОНЕН.което ,за какво е аргумент!че не трябва да се забрани и/или отраничи ли?
според томас излиза,че трябва да наема пазач и на кутията си.ето така се появява ред.много ред и желание за много закон се появява там,където някой казва 'не е незаконно" и ръчка към прозвол,който след време избива в насилие.
ама как да не се кефя..това е направо худежествено!
не мога да подмина така лесно художественото, MUTATIS MUTANDIS, начало в девлопирания млад среден технически и партиен кадър в либерал.
a fortiori ,
Либерала винаги претендира за "законност",вместо да се говори за правило или традиция,образец или пример.и да се показват,посочва към аргументи.а не към схематизми!
цитирай
11. thomas - Чудя се...
09.05.2008 15:28
Дали поне сам разбираш тоя хаос, дето го лееш около себе си?! ;-)
цитирай
12. mapplethorpecala - не е ли трогателно, че дори в една ...
09.05.2008 16:29
не е ли трогателно,че дори в една такова обсъждане
може да се стане така да се види по-отблизо и по-ясно какво точно е онова прехвалено нещо либералната демокрация.
на първо място,това е нещо много експертно..далечен рационаличестически внук,който се срамува от спекулативността,идеята,медитацията( "медитация" във смисъла на "картезиаска медитация "върху метода"),съзерцанието,размишлението.
спомнете си как с идването си тъкмо монарха търсеше да техницизира короната ,в термините на експерното..всички бяха много големи експерти,доколкото знам,все още им пазят местата някъдето там в Ню Йорк,Лондон..непрекъснато ги викат да си се върнат там,ама тези експерти не искат...и си седят тука,нали така .Може би е предмет на истински художествен енджой факта,че самия маркс в размишленията върху провала на френската революция е забелязал че между републиката и монархията има перверзна връзка,но за това може да се разкаже в отделна по-художествено-насладителна тема!

тук искам да обърна внимание на следните неща..дори,когато някой технократ,някой либерал има усещане че прави"даване на аргумент" той пак с цялото си сърце приказва за интерес.забележете ,какво казва Томас:
-няма интерес да се печатат толкова много хартии,защото струва пари и тя парата винаги все някак недостига.ами ако стига...ако е от интерес ,ако има интерес.

истинския ми контра хюбрис на технологическия такъв на либералния човек се сестои в нещо толкова очевидно,че се удивявам,как не се забелязва.

Първо приемаме с увеселение все по-новата техника,инкорпорираме я в живота.след това съобразяваме целия си жизнен свят със тази технологическа новост,след което лекичко ,вътре в раките на същия този жизнен свят започваме току да се усещаме недоволни!никога обаче това недоволство не бива да излиза извън експертната норма,извън техническия параметър!

от една страна ползваме електронна поща,в която създателя,разработчика е удивил света с програмата ,която може да изпраща едно писмо до всички адресати,до които мое да се добре ,които фигурират в адресния склад на пощенската кутия..разработчика е предложилл тази висока технолигическа новост,но след това май се оказва,че не е толкова приятно да е толкова новатрско!
дори ако питате мен това е детинско-корпоративно,което показва ,на какво ниво са отношенията в корпурациите.Някаква показна наивност,заради която във ФОКС ТВ на Мърдоч никой не пуши,всеки рециклира,всеки е зелен...какъв тоталитаризъм само.
смс -и в БТВ срещу бедността,"големи аварии и форсмажори .Продажба на виетнамско кафе,като 20 ст от него отивали за бедността във виетнам. мастурбатон-това е много актуаЛНО в сащ..събирате се да онанирате,като се заплаща за политически коректна кауза..експертност отвсякъде.
уникалния ,гротескния образ на това е многотиражка ,малко книжле срещу за екологически ,зелен кашер - от една страна призивоваме към ограничаването на сеченето на гори и ограниченото ползване на хартия но в същото време сме спечелили хиляди от тази филантропия,включили сме я в пи ара ,непрекъснато проповядваме ,какви икономически ползи и какъв добър имидж в бизнеса ще донесе това и тъкмо заради това сме иждивили тонове хартия за да напишем,че не бива да се иждиви хартия за глупости.

Приели сме дизайна на пощенския клиент (уебмеийл,оутлуук експрес или други ) ,който в 899 % от случаите би подхождал към детската стая на малчуган на не повече от 7 години, по страницата щъкат всякакви ръчички ,пъстри стрелкички ,личица светнали в делир , всичко това е ОК ,но в същото време страшно се нервим,ако нотпада е разпаднал редовете.ако пунктуацията не е тази школската..приели сме в гмайл да ни пишат,ами сега,оопс,ха такаа! ,но в същото време изискваме някакъв много ригорически и строг стил на паджинация и композиране на графическите моменти.
Да бях търсил ,нямаше да мога да намеря по-добро онагледяване на това,защо либерализма сам подрива собствения си продукт,собствените си намерения !

не мога да се стърпя да припомня една шега.

В кабинета на доктора след прегледа:
-имам една лоша и една добра новина!
Лошата е че имате Алцхаймер,а добрата е,че докато отидето до трамвая ,вече ще сте забравили за това.
цитирай
13. thomas - Виц за виц...
09.05.2008 16:35
Твърдеше се, че бил на унгарски.

Миндем медика ка, да ней миндем ка медика.

Или в превод, всяка медицинска сестра е курва, но не всяка курва е медицинска сестра.

Същото и с гениалността.

Гениалните не могат да бъдат сложени в рамки - те могат да пишат неправилно, неподредено и т.н., и т.н., но го компенсират с това, което създават. Но не всеки, който ги имитира точно в недостатъците им, ще се окаже гениален...
цитирай
14. mapplethorpecala - 12. thomas - Чудя се. . . 15:28 Дали ...
09.05.2008 16:39
12. thomas - Чудя се...
15:28
Дали поне сам разбираш тоя хаос, дето го лееш около себе си?! ;-)

mapplcala:
-ха,томас!
та това ,по моите стандарти си е безразсъдно подредено.
не можеш да си представиш ,каква какафония ми причинява подредеността.
цитирай
15. mapplethorpecala - защо говориш сега за мен. че то е о...
09.05.2008 16:48
защо говориш сега за мен.че то е очевидно,че никакъв смислен човек не би си губил времето да се занимава с теб!
още по-малко да обяснява прости и базисни неща,по такъв достъпен начин воден от желанието да твори добро на хората(ах)!
и както се вижда,въобще не се опитвам да крия тези на които подражавам..намирам го дори за особена екстра ,в случая!.аз мога да съм тъп,може и да съм умен и едва ли ти имаш тази възможност да прецениш това..както казах,може да съм и двете..но това в случая не е важно..важното,според мен е че съм свободен човек.

а ти?

а както казва кант,няма никакъв смисъл от гениалността или таланта или дарбата,ако тя не e израз ,ако не е в служба на една свобода!

цитирай
16. thomas - Абе свобода...
09.05.2008 17:04
Истинската свобода я имаш тогава, когато хората, от които зависи твоята свобода, спазват правилата и не правят каквото си искат. В днешния претъпкан свят всичко е толкова обвързано, че абсолютната свобода не може да съществува за практически никого, ако той е част от което и да е общество. Свободата днес се купува от този, който плаща на онези, които трябва да направят за него едно или друго нещо, лишавайки се от собствената си свобода. Така че за какво си мислиш, че се бориш?
цитирай
17. mapplethorpecala - възникнал проблем и тези, които ...
09.05.2008 17:23

възникнал проблем и тези,които се сблъскали с него решили да повикат равина.други решили и повикали самия бог.развигрил се спор и един от по-оправните казал на бог:
-какво искаш ти..ти едно сътворение не можа да направиш като хората.нямаш право да говориш..ето го тук равина,човека е е к с п е р т,цял живот е учил и ежедневно решава проблеми,така че,заминавай си...не ни трябваш
цитирай
18. thedarkangel1977 - аха. . . току-що се отказах да ти пиша ...
11.05.2008 02:50
аха... току-що се отказах да ти пиша емайл...
просот за да ти спестя труда да го изтриеш
цитирай
19. gogo2208 - хей Ферди
14.05.2008 20:54
Що не идеш да се снимаш някъде? Отказвам да приема факта, че никът ти носи тоя смисъл, който му дава учебника по история на фотографията, например. Но ти си безчинствай словесно, напред-назад, дори и да спре да се лъзга под тебе. Нещата, за които Томас пише са кофти и точка по въпроса! Ето ти нещо консервативно сега.
цитирай
20. kalbotobg - 2емаил
23.05.2008 06:38
Един за твои хора и един за пеглед от филтрраща програма. Така намаляващ работата на филтара... Хмм поне при мен върши работа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156475
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031