Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2008 14:25 - Blog.bg wish list - моят подарък за създателите на иначе най-успешния блог портал у нас
Автор: thomas Категория: Технологии   
Прочетен: 6217 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 17.07.2008 17:06


Отдавна пиша, чета и коментирам в блог.бг и може би е време да споделя някои от топ желанията си за промяна тук, подредени в един класически списък с желания (wish list)

1. Искам да мога да се "изключа" от следенето на коментарите по дадена тема. Случва се коментарите в някоя тема да станат стотици, а посоката им изобщо да избяга от идеята на самата тема, но да продължавам да получавам мейлове за нови коментари, защото механизмът за известяването не обвързва коментиралия потребител с конкретната тема, а всеки отделен коментар на потребителя с темата. С две думи, ако съм пуснал 5 коментара в дадена тема, трябва да вляза в режим редактиране и на петте, и да им изключа флага за известяване, и чак тогава ще мога да се отърва от вълната от съобщения, че има нови коментари. Това определено е досадно като операция и често ще отнеме повече време, отколкото да триеш следващите съобщения.

1а. Допълнителен ефект от това известяването да отразява връзката между потребител и тема, е че ще може човек да поиска да следи развитието на дадена тема и без да е оставил коментар в нея. Много често някой би искал да следи какво се коментира по някоя чужда тема, но за да получава известия за развитието на спора, трябва и сам да се включи в него и за целта понякога трябва да си изсмуче от пръстите някакъв коментар.

2. Искам да мога да виждам и списък с коментарите на даден автор - понякога те са доста по-интересни от собствените му теми. Не мисля, че технически това ще бъде трудно, след като тази възможност е предвидена за самия автор - той може да разгледа списъка със своите коментари.

3. Хубаво би било да може и в коментарите да се включват поне живи линкове, ако не чак и картинки. В момента коментарите поддържат само абсолютно статичен текст. Не че не вършат работа и така, но поне минимални възможности нещо да се изпише удебелено, в цвят и да може да се цъка на линковете, няма да затруднят коментиращите толкова, колкото ще направят коментарите по-ясни и красиви.

4. Много бих искал на сайта да се въведе задължителното използване на кирилица (има много удобни средства в различни сайтове, с които дори и тези, които няма кирилица на клавиатурата си, могат да пишат на кирилица), а неграмотността във всичките й форми да не се толерира, така както не се толерират расизмът, фашистките и антисемитските изказвания. Кирилицата може и да не е най-положителният фактор за нашето развитие като нация, но след като тъй или иначе я имаме, то хубаво е да си признаем, че българският език изглежда най-красив и е най-лесно разбираем именно когато е написан на кирилица.

5. Определено има нужда от преразглеждане на тематичните раздели. Струва ми се, че има както няколко излишни, в които практически никой не пише, така и доста сериозен недостиг на важни раздели, в които всеки би искал да пише, но му се налага да пригодява темата си към някой от съществуващите. Като пример мога да дам, че има раздел Регионални, в който не се сещам да съм виждал някоя тема, но примерно няма раздели Общество или Нашият град, в които биха попаднали много злободневни теми.

6. Нуждае се от подобрение и начинът за гласуване за пост и автор. В момента гласуването е не просто абсолютно доброволно (то такова и трябва да си остане), но и разчита изцяло на това читателят да се сети, че някъде горе вдясно има една думичка Гласувай, на която може да цъкне. Голям напредък ще бъде дори и само ако мястото за гласуване се премести в края на поста, точно преди полето за коментар, и ако се добави едно изречение от типа на "Моля, дайте си мнението за този пост". А най-прекрасно би било и ако освен гласуване "за" дадената тема или автор може да се гласува и с "против". Чак тогава рейтингът на един автор ще има по-обективен смисъл, защото ще е базиран не на бройката гласове (която не може да позволи да се сравни един автор с 5 поста с един с 200), а на съотношението между положителни и отрицателни гласове

Вече извън списъка, но съвсем не на последно място, ще поставя и едно желание, което може би е и най-важното за всички: а то е да се обърне по-сериозно внимание на това кои постове влизат в разделите "Избрани". Не че аз съм от хората, които имат основание да се оплакват, че са пренебрегвани от редакторите. Напротив, от 60-те ми поста досега може би почти 50 са попадали в избрани - но въпреки това ден след ден намирам неща, за които се учудвам какво правят там, докато в същото време други, много по-значими като съдържание, потъват в забвение. Каквото и да си говорим, ако една тема не е в Избрани, шансът й да получи широка популярност, е близък до нулата.

Разбира се, основателно процесът на определяне на избрани постове е напълно непрозрачен за нас - тези, които осигуряваме съдържанието на блог.бг. Но това не значи, че резултатите му са невидими за нас. Понякога много ясно си личи как просто не е имало кой да преглежда новите постове по половин-един ден или повече и накрая просто е нацъкал 3-4 поста в Избрани, за да има все пак и някакви нови теми. Много ясно, че ако през това време публикуваните постове са били 2000, този човек няма как да прегледа всичките и да реши кои са най-хубавите. Така че в такива моменти се прилагат принципите на блоговата лотария, от които определено страда обликът на целия сайт.

Може да се каже, че определянето на избрани постове прилича много на работата на един търговец на Ситняково, който подрежда най-красивите плодове и зеленчуци по начин, който да привлче колкото се може повече клиенти. Работата на редакторите в блог.бг не се прави от добро сърце, а с абсолютно същата цел - сайтът да има по-добър "търговски вид" и да се продава по-скъпо на рекламодателите. Така че, уважаеми собственици на блог.бг, отделете нужния ресурс за по-качественото представяне на вашия "зарзават" (който в случая са нашите постове). Това ще ви се отплати двойно - един път с това, че ще имате повече читатели, които ще се връщат винаги при вас, уверени, че на главната страница ги чакат винаги пресни, свежи и отгледани с грижа постове, и втори път - с повече качествени постове от нас, доставчиците, които ще даваме много повече от себе си, когато сме уверени, че няма да оставите най-хубавата ни стока да гние на дъното на блоговата щайга, докато отгоре са подредени някакви случайни запъртъци.


Тагове:   BG,   блог,   Моят,   най,   Blog,   НАС,


Гласувай:
0



1. анонимен - Изваждай парите за да платиш на програмистите
18.07.2008 10:43
и ще си получиш исканиците!

Поздрави
цитирай
2. thomas - Аз да плащам на програмистите!?
18.07.2008 10:49
А да не би после аз да прибирам печалбата!? ;-)
цитирай
3. анонимен - ?
18.07.2008 18:40
Печалба?
Не виждам банерите...

Поздрави
цитирай
4. thomas - Защо?
19.07.2008 11:02
Аз като напиша blog.bg, виждам банери. Вярно, повечето водят към dnes.bg и други сайтове на групата, ама това пак си носи косвени приходи, защото увеличава трафика и съответно рейтинга на dnes.bg например.

А за банери вътре в блоговете ни... може би също ще му дойде времето.
цитирай
5. andreytcho - :))
28.07.2008 13:28
Май и Thomas ще се изселва скоро :)
цитирай
6. waterlily - thomas,
02.08.2008 20:12
много точен списък си направил, дано от blog.bg да го вземат предвид. Не съм съгласна единствено с т.4 - понякога хората извън България нямат техническа възможност да ползват кирилица... А би трябвало всеки да има право да изрази мнението си по дадена тема.
цитирай
7. thomas - @waterlily
02.08.2008 20:27
Както съм написал в точка 4, "има много удобни средства в различни сайтове, с които дори и тези, които няма кирилица на клавиатурата си, могат да пишат на кирилица". И познавам много хора, които живеят навън и го правят. Честно казано, методите са толкова удобни, че разликата с писането, когато кирилицата ти е инсталирана на клавиатурата, е почти пренебрежима - особено за някой, който го прави редовно.
цитирай
8. waterlily - thomas,
02.08.2008 21:14
добре, да кажем, че всички знаят къде да намерят тези "много удобни средства в различни сайтове"... :) Но ако тук се въведе задължителното използване на кирилица, а аз искам да публикувам текста на любимата си песен на английски в категория Музика, как ще го направя?
цитирай
9. thomas - Изобщо не става дума за забрана на латиницата...
02.08.2008 21:58
Само за това когато се пише на български, да се пише на кирилица. Нямам предвид автоматично решение, а модерация - след като е казано, че е задължително да се пише на кирилица (и за удобство за посочени линкове към "многото удобни средства" или защо не е внедрено едно подобно и в самия blog.bg), неспазването на това правило да води до предупреждения и изтриване. Дори и доста неграмотни и долнопробни форуми имат подобна политика, какво остава за едно все пак доста качествено място като това тук!
цитирай
10. waterlily - Ако процесът не е автоматичен, п...
02.08.2008 22:12
Ако процесът не е автоматичен, прегледът на всеки един постинг и коментар ще е трудна задача. Иначе идеята е много хубава... ;)
цитирай
11. thomas - В хубавите общества...
02.08.2008 22:18
В някои готини държави има едни обичаи, които ние тук много мразим - самите членове на обществото следят за това правилата да се спазват, а контролът върху спазването им, макар и да не е автоматичен, се подпомага от всеки, който е приел правилата. На български на това му се казва "накисване", но както за нарушението на ограниченията на скоростта в Норвегия, така и за недопускането на обидни и нецензурни съобщения в най-различни сайтове в интернет, системата работи безупречно. В първия случай свидетелите на някое нарушение информират норвежката полиция, във втория създателите на сайтовете предвиждат бутон "Report Bad or Improper Message"... Това прави модерацията далеч по-лесна...
цитирай
12. mapplethorpecala - мога да подскажа нещо, което може да ...
05.08.2008 06:41
мога да подскажа нещо ,което може да е от полза в това да се организира писането на кирилица.във форума slavishow.com го има ,мисля,че го видях и в един информсайт,появява се когато пишеш коментар.

по отношения на "избрано" отново ще припомня моето предложение относно това,че избрана е темата,или самия начин по който е представена.нали те не искат да изберат с това и да сложат отпред на витрината си ,начинът по който аторът на блог-темата одобрява, модерира коментарите ,които останалите пишат.
някой написал нещо интересно..нека си има линк към блога му,но ако блог.бг избират текста му или да отнемат възможността да модерира коментарите или да изведат на "чисто " място,и да се получи нещо,както е в днес.бг.
иначе ,може да се попитаме,в случаите в които има тема в избрано,но авторът е блокирал коментарите или пък ги допуска след одобрение(както правя аз),че става дума за пропаганден ход отстрана на блог.бг и близките му.


аз например публикувам в блога си коментарите,които пиша..преди време си бях отволрил специално друг блог ,в който пусках,коментарите,които пиша.

за да се избегне това,че в коментарите не са пуснати стилове пробвах да избегна това,като регистрирах блог в който дадох паролата на още 10 човека,за да пишат не в коментара,а в полето за "пускане на нова тема"..нищо не стана,така или иначе.

по отношение на злобата на деня и нейното място в блога..тя не е ли достатъчно в деня,че да ставаме злободневни и в блога.
донякъде това е важно,защото определя жанра на блога.но също така пък,аз напълно бих изтрил всички блогове ,в които се дневничи с рими.такава отврат са,а това са повече от половината блогове.то много поети и пйетеси имало бе!що тогаз живота ни е толкова непоетичен.какво лошо схвашане,посреден усет за poyesis,auto-poetic(luhman)и verdichtung.
цитирай
13. mapplethorpecala - май беше преди година, когато ...
05.08.2008 12:51

май беше преди година,когато nacom напускаше блог.бг и беше казал от какво е останал недоволен.
имаше препоръки.
аз например до днес не мог да разбера,защо е това "гласуване"
имаме коментарите и всеки там може "радостно да кричи"..

извън някакви по-специални отношения,приятелства или роднинства,какъв е смисъла да ми се показва,кой ме е посетил,кой е гласувал за мен.това сякаш предопределя,че между отделните блогъри е налице връзка.то ест те са едноформени,едностилни,съпринадлежащи към едно и също текстуално общежитие.

появява се юзърнейма в статистиката и ти трябва да провериш какво?
ами може би ,дали интереса на този блогър не е случаен..ами ако се окаже като в пепеляшка че една загубена сандалета,един подхвърлен коментар или клик може да ни свързва ...струва ми се,че това олекотява и донякъде прави нещата да изглеждат като в елмаз или сайт за запознанства.
cъвсем различно е обаче своебразното рейтване на темата ,което става автоматично чрез посещенията й.въпреки това аз все се питам,дали това,че е посетена означава че е прочетена.
може би ако се отбележи с клик (рейтвайки я или слагайки си я във своите "любими" теми ) ние бихме могли да сме сигурни,че текста е бил прочетен.

единственото за което досега ми е служило това с гласуването е ,че след като някой гласува при мен имаме някакво негласно разбирателство,че това означава,че този блогър е пуснал нова тема.
аз например ползвам един вид тракер,чрез който мога да разбирам,от какви държави са посетителите.това е далеч по-интересното...защото когато пусна тема за gucci ,ysl,pete,j.l,belle des jours ,е важно да се проследи географията на интереса,което ме отвежда в друга посока.очевидно,че темите в блог.бг са видни в аржентина напримеркоето ме кара да попитам,дали и в аржентина,като сложа в гуугл derrida gucci ще се появи моята тема gucci go east на 2-3 място
понеже аз като напиша mapplethorpe се появява теми,които съм пускал аз в блог.
цитирай
14. zaw12929 - Вие сте изключително акттивен блогър
31.08.2008 23:19
Ако не искате да получавате имейли от даден постинг, където имате коментар, всеки път, като напишете коментара си преди да натиснете "Изпрати" погледнете над него има надпис с отметка- Е-mail при нов коментар. Махнете отметката,оставете квадратчето празно и няма да получавате съобщения. Гарантирано, от Вас самия!!
цитирай
15. thomas - Е да, ама това решение ли е!?
31.08.2008 23:48
Както и сам съм попитал, ако ВЕЧЕ съм оставил 15 коментара и до един момент съм искал да следя какво става в един пост, трябва ли да мина през всичките си 15 коментара към него, за да се освободя от получаването на мейлове към него? Напротив - това е антилогично, защото човек иска или не иска да следи даден пост и това желание няма защо да бъде отразено на повече от едно място. Несъвършенството може да бъде оправено много лесно и вярвам, че това скоро ще се случи.
цитирай
16. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
10.09.2008 22:44
Imam edna popravka otnosno 1 tochka. Neka belqzkata za e- mail izvestqvane po podrazbirane da e izkliuchena. Ako nqkoi jelae da sledi temata sam da si q sloji, zashtoto nerqdko po inerciq zabravqm da q izkliucha i sled tova poshtata mi se floodi s dni...Za men nikak ne e udobno.
цитирай
17. анонимен - thomas, добър ден
13.02.2009 13:43
Какво мислите днес ?
Весели почивни дни !
цитирай
18. анонимен - Интересный форум для женщин
24.10.2012 15:37
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=1901">http://www.justlady.ru/</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156233
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031