Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2008 12:18 - Никакво земетресение не е имало вчера...
Автор: thomas Категория: Технологии   
Прочетен: 30439 Коментари: 58 Гласове:
0

Последна промяна: 17.11.2008 00:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Никакво земетресение не е имало вчера - това поне е изводът от страницата на Геофизическия (наричащ себе си още Геофизичен) институт на БАН.

Реших, че ако някъде ще намеря истината за това какво точно са били земетресенията снощи и сутринта, то това трябва да е при тях. Логично, нали? С google страницата му беше на една стъпка разстояние (малко несигурна стъпка, защото както казах, дори и самият институт не успява да се самоопредели еднозначно по име, но все пак излиза на достатъчно челно място).

http://www.geophys.bas.bg/ (уж на английски)
http://www.geophys.bas.bg/index_bg.htm (на български)

Не ми се говори за дизайна на главната страница, нито за това защо в английския й вариант новините са на български, нито защо поне в Mozilla Firefox всичко изглежда ужасно, нито дори защо оформлението на страницата няма нищо общо със стила на страницата на самия БАН, част от който се явява и този институт. Не, аз не исках да се занимавам с тези подробности. Исках да отида направо на същественото - информацията за земетресението.

Доволен открих, че линкът "Сеизмична информация" се намира на челно място, макар и да се чете трудно заради ужасната несъвместимост на сайта със съвременните браузъри. Цък!

http://www.geophys.bas.bg/seismo/felterq/seis_inf_bg.htm

Тук се оказа, че за да стигнеш до заветната информация, трябва "да минеш още едно ниво" - да кажеш дали ще попълваш Анкета или те интересуват Усетени земетресения. Ясно какво искам. Цък.

http://www.geophys.bas.bg/seismo/felterq/felterq_bg.htm

И ето какво открих там (не снощи, не! днес - в деня след земетресението в 22:08 снощи, а и след това от 7:03 сутринта):

Усетени земетресения


2008

2008, 5 ноември 07:37 UT 43.15 N 27.46 Дълбочина 10 km Md 3.9 Io 5 EMS


Ми това е положението. Според БАН в България не е имало земетресения от точно 10 дена. Надолу има информация и за други, по-ранни земетресения, като предишното е от 12 май 2008 година. Което някак си пак ми говори за пропуснати събития - не може на цялата територия на България да не е имало усетено нито едно земетресение повече от 6 месеца, което да е достойно поне за споменаване на тази страница. Още повече за онова от 5 ноември научих точно от нея - не си спомням да са го споменавали по медиите.

Излиза, че както немалко хора казаха снощи, това май не беше земетресение, а взрив. От друга страна, макар и усещането наистина да не беше като от земетресение, а като от изтърван много тежък предмет, все пак обхванатата територия и липсата на звук от взрив или паднал метеорит където и да е в София (а и на взривени сгради, които да потвърдят тази теория), говори, че всъщност е имало точно земетресение. Даже две, почти идентични. Малко по-особени, защото изглежда епицентърът им е бил насред София, под Южния парк, малко странни и по продължителност (не повече от 2-3 секунди всяко), но все пак земетресения. Достатъчно силни и сериозни като явления, за да развълнуват милиони и да предизвикат хиляди коментари във всеки новинарски сайт и портал. Само не и да развълнуват баш професионалистите от Геофизическия (или геофизичен, обърках се вече) институт на БАН, които да ги отразят в сайта си.

Само че тях земетресението ги е изненадало. Събота все пак е почивен ден - какви са тия земни своеволия, за тия земни недра работно време няма ли!?

Банално ще е да кажа "ето такава е цялата ни работа в България". Ама какво друго мога да кажа!?

Още повече за няколкото часа след излизането на този пост научих, че положението не е по-добро и в сайта на Националната служба Гражданска защита към Министерство на извънредните ситуации, където последният бюлетин за положението в страната е от петък, 14 ноември. Сутринта.

И в заключение ето един полезен линк на Европейско-средиземноморския сеизмиологичен център, който дължа на gothic и в който винаги може да се намери информация за последните земетресения, станали в произволна точка на планетата.

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list

Ох, и това не е краят на поста ми...

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=how&sub=rts

На този адрес има списък с всичките станции, които предоставят сеизмична информация в реално време на въпросния Европейско-средиземноморски сеизмиологичен център. Сред тях е и БАН, София, България. Хайде сега цъкнете на линка на неговия сървър... От умрял - писмо. Впрочем в този момент реших да проверя има ли и друга станция с невалиден линк. В интерес на истината - има и още няколко, които не са си актуализирали информацията за собствения уеб сайт - например Ирак и Германия. И все пак и в това сме от негативните изключения.

А самият сайт на Европейско-средиземноморския сеизмиологичен център е направо вълшебен. Анимирани карти, които показват прецизно епицентъра на всяко едно земетресение по света, анкетни формуляри, в които може да се попълни свидетелска информация за преживяно земетресение, включително и да да качи снимков материал. Изобщо - сайт-мечта.


Тагове:   Вчера,   никакво,


Гласувай:
0



1. анонимен - Жалко наистина. Цялото ми семейство са геофизици.
16.11.2008 12:26
Не знам дали обърна внимание на надписа горе в дясно :
България: GMT (+03:00)
цитирай
2. piccola - Томас,
16.11.2008 12:27
... някой някъде изобщо не си върши работата

но пък жителите на София успяха да реагират доста бързо и да разпространят информацията, и да уведомят Геофизичният институт на БАН и МИС за случилото се....

нещо се размениха ролите и отговорностите....
цитирай
3. rummi - аз първо в тази страница влязох, веднага след земетресението
16.11.2008 12:30
и... нищо - и аз изчетох това текстче по-горе.

трусът определено беше вертикален - все едно нещо се намества.

така погледнато, може и да е и резултат от строителството, особено в "скъпите" квартали без канализация.
цитирай
4. анонимен - И въпреки всичко,
16.11.2008 12:32
едно не мога да разбера. Защо някой трябва да казва, че е имало земетресение. Твърде очевидно си беше.
цитирай
5. thomas - @tlnet
16.11.2008 12:33
Хахаха. Още не са си сменили лятното време, казваш? Не , това не го погледнах...

@piccola
Страхотна информация публикуваха софиянци, само дето тя е предмет по-скоро на отделна тема. И все пак, накратко тя се състоеше от:

1. искрени притеснения на преживели труса

2. теории какво се е случило
- японците са оплескали нещо с метрото
- военните пак са взривили нещо, този път подземно
- някой прави взрив, с който да намали цените на земята в София
- строителите си правят някакви далавери
- земетресение е, но е станало, защото Ванга така е казала - както и за Обама. Интересно, че Ванга предсказва всичко чак след като то се случи.

3. открито леене на омраза към софиянци
- мрете, щом сте от София
- ние тука в Балкана си пием вино и не ни пука за вас
- земята ви отмъщава, защото сте софиянци (т.е. изедници, ние ви храним, вие живеете богато)

Та така де... когато информацията не се движи в правилната посока, се стига до такива извращения.
цитирай
6. thomas - @tlnet
16.11.2008 12:40
Не беше чак толкова очевидно. Наистина приличаше на вибрация в резултат от изтърван много тежък предмет или примерно паднал близък строеж (всеки има около себе си достатъчно такива, за да си помисли първо за това). Можеше да е и челопеченскоподобна история (но тогава щеше да се чуе много по-ясен звук, ако съдим по предишния случай).
цитирай
7. estrella - Някой срещна ли
16.11.2008 12:44
екипите на гражданска защита и МВР, които снощи обикаляли, за да успокояват гражданите и да търсят щети? Много исках да ги видя. А "традиционните медии" се изложиха стабилно, ама не ми се разваля неделята с писане на злобни постове.
цитирай
8. thomas - @estrella
16.11.2008 12:46
О, да, много си права. Снощи се прибирах малко след полунощ. Пълно мъртвило - нито полиция, нито нищо. Мисля, че и някой от моловете да беше паднал, нямаше да има кой да забележи този факт.
цитирай
9. анонимен - Е да,
16.11.2008 12:48
честно казано в първият момент и аз си помислих, че може нещо да се е срутило, но разстресе точно като вертикален сеизмичен трус.
След това просто погледнах в блог.бг и видях масовата психоза и ми стана ясно, че става въпрос за най-обикновено земетресение, което не е чак толкова силно като магнитуд, но просто епицентъра му е бил на едва 2км под земната повърхност, та затова се усети толкова силно.
цитирай
10. анонимен - Ех,
16.11.2008 12:51
стига де хора. При толкова краткротраен трус и 7 по Рихтер да беше, пак нямаше да има разрушения.
цитирай
11. geo - Хм
16.11.2008 13:02
вертикално е усетено точно над епицентъра, при мен се усети хоризонтално, тъй като съм в по-краен квартал. Иначе се усети силно, защото бяхме в и много близо до епицентъра :-) За сайта на БАН няма какво да коментираме, то си е казано.
цитирай
12. анонимен - Абе ти много нахален ще излезеш!
16.11.2008 13:06
Днес е неделя, т.е. почивен ден. Какво искаш? В почивен ден ли да се скъсат от работа (copy/paste на два реда инфо)? :-)
цитирай
13. pui - Хм,
16.11.2008 13:06
екипи били обикаляли? Къде ли, интересно. Ние сме, явно, доста близо до епицентъра, беше си точно като експлозия (имало е такива в квартала, та това ни беше първата мисъл).

Тлнет, айде да няма 7 по Рихтер, че имам сериозни съмнения за качеството на тукашното строителство :)
цитирай
14. thomas - @zlika
16.11.2008 13:09
Крайно време е да се приеме почина "във всеки сайт - блог". Тогава няма нужда уебдизайнерът на института да е на работа, за да "въведе новината" в някой HTML редактор от 1995 година...
цитирай
15. thomas - @emikelangelo
16.11.2008 13:27
Изобщо не е българска комплексарщина. Погледни произволен руски информационен портал и ще видиш поне 2-3 статии за пророчицата Ванга и как разни неща, дето са се случили, тя ги е била предсказала - в момента най-модерно е за Барак Обама и разпадането на САЩ, което ще настъпи след това :-)
цитирай
16. artanis - thomas
16.11.2008 13:28
Тъй като събота и неделя са почивни дни в БАН, никой не е длъжен да публикува информация за каквото и да е земетресение.

Единственият проблем е, че земетресението трябваше да изчака до понеделник (ако не е някой национален празник, или вторник, ако не е и той, или пък направо до другия понеделник, ако няколко празници са събрани заедно с указ от правителството).

Иначе и земята да се беше разтворила пак щеше да е същото, те са си свършили работата хората (усвоени са X пари от еврофондовете разпределени по равно между директора и сина му, изядени са Y прасета и са изпити Z бутилки шампанско Искра). :)
цитирай
17. thomas - @artanis
16.11.2008 13:36
И аз това казах - че земните недра най-нагло не спазват работното време. Единственото, за което се опасявам, е че така може да не е и само в БАН... И точно в тази посока ме навежда разминаването между съобщенията за служители на полицията и гражданска защита, които щели били да обикалят снощи, за да оглеждат за щети и повреди по сградите. А даже и само 2 часа след земетресението никъде по София нямаше и следа от такива. А иде зима. Знаем как снегът винаги изненадва онези, които отговарят за почистването му, нали?

Радиата също бяха гола вода, защото особено в събота вечер масово са на автопилот (единствено Дарик намери ресурс да съобщава през десетина минути за какво става дума). Но така е - като са се набутали над 30 станции в една София с единствената цел да доят рекламодателите - за да не умрат гладни, просто си понижават драстично качеството на услугата. То и без това кой ли ги слуша.
цитирай
18. kostadin - Който трябва е знаел !Вие предст...
16.11.2008 13:52
Който трябва е знаел !Вие представяте ли си какво ще стане с изнасянето на големците ,ако стане земетресение и всички са предупредени, така само избраниците ще офейкат с колите от София.Окончателният извод е ,че щетите ще са по-малко, ако Софиянци изпукат от приодно бедствие .Това е официалното становище на органите занимаващи се с закрилата на нашият живот -много ще да са го чулите по радиото.
цитирай
19. thomas - @emikelangelo
16.11.2008 14:00
Способности или не, и с нея, и с Нострадамус, и с всякакви други хора, добили с едни или други умения славата си на предсказатели, се прави едно и също - четат им се предсказанията векове след смъртта им, и то все на принципа "след дъжд - качулка". От често мътните им мисли се вадят какви ли не детайли, които били описвали точно онова, дето току-що се е случило. А защо никой не го видя, когато са го казали? Чиста шарлатания.

А по конкретния случай, най-голяма усмивка предизвикваха онези коментари на интернет потребители, в които питаха "ще има ли още трусове". Е добре де, никой ли не разбра, че земетресенията не могат да се предсказват надеждно - даже и големите, а какво ли остава за вторичните трусове на едно почти квартално явление.
цитирай
20. rpatel - Незнам според тях какво е имало и ...
16.11.2008 14:04
Незнам според тях какво е имало и какво не, ама аз живея в центъра на София и си усетих и двата труса, при това доста силно. Особенно снощи, ама и тази сутрин не е било чак толкова слабо за да ме събуди още в 7 и нещо, при това в неделя.
цитирай
21. thomas - @rpatel
16.11.2008 14:05
Не бе, според тях сигурно също е имало - аз коментирах само, че според САЙТА ИМ нищо не е имало...
цитирай
22. ianchefff - Нищо не усетих.
16.11.2008 14:08
Иначе сайтът на т.нар. геофизичен интитут е забавен.
цитирай
23. thomas - @ianchefff
16.11.2008 14:12
Добре де, какво си правил по това време!? Мисля, че и при бурен секс с някоя Силвия това можеше да се почувства отчетливо (не по смисъла, който влага Хемингуей - за секс, от който Земята се разтърсва). Иначе варианти да не почувстваш труса, за които се сещам... в момента да си бил в кола или на дансинга в дискотека, където останалите вибрации силно са надвишавали тази. А, има и още един - да си бил в ловна хижа в Балкана, пиейки червено вино, и да сте псували софиянци ;-) Знам, знам, че не си от тези :-)
цитирай
24. ianchefff - thomas,
16.11.2008 14:20
на 3-ти етаж съм в Дружба.
Бях сам.
Беше тихо.
Най-вероятно съм бил в кухнята да си наливам пиене.
Като вървях към хола чух съвсем тихичко тракване, пукване, но реших, че телевизора се охлажда, нали знаеш как пукат тези апарати, понеже бях отворил вратата към терасата.
Нищо друго.
Не бях пиян.
Не знам.
Явно панелката се държи добре при такива ситуации.
:))
цитирай
25. анонимен - И все пак приятели,
16.11.2008 14:21
никъде в сайта не пише, че е нямало земетресение.
цитирай
26. анонимен - И за да завърша,
16.11.2008 14:25
искам да кажа, че по една или друга прична познавам много хора от геофизиката и смея да твърдя, че това са хора изключително отдадени на науката. Работят в абсолютно мизерни условия и в крайна сметка е тъпо да им се присмиваме на сайтчето.
цитирай
27. thomas - @ianchefff
16.11.2008 14:26
Може би до Дружба наистина да е било достигнало вече доста по-слабо. Но аз бях съвсем близо до епицентъра - не повече от километър - и беше като силен ритник нагоре по стола под задника ти. Яка и бързо затихваща вертикална вибрация за около 2 секунди - като че ли някой е изтървал на долния етаж пълен 200-литров бойлер :-)
цитирай
28. thomas - @tlnet
16.11.2008 14:28
Никъде не пише, че е имало. Пише, че последното регистрирано е било преди 10 дена, и то не в София. И това не е сайтът на някой медицински университет, а на Геофизическия институт на БАН. Ако там не пише, че е имало, за мен все едно пише, че не е имало.

P.S. Иначе съм съгласен, че не трябва да се подиграваме на учените от самия институт за състоянието на сайта им, но тогава определено трябва да се ядосваме на държавата, която може да допусне при 3 милиарда бюджетен излишък БАН да е в такова състояние.
цитирай
29. thomas - @tlnet
16.11.2008 15:02
Ето, съгласих се, че може би трябва да влезем в положението на бедния Геофизически институт и да не му се смеем за сайта. Затова сега ще ви покажа какво пък пише в сайта на Национална служба Гражданска защита към Министерство на извънредните ситуации...

Информационен бюлетин
14 ноември 2008

ОБСТАНОВКАТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА
от 06:00 часа на 13.11.2008 г. до 06:00 часа на 14.11.2008 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА
Днес в Северна България и по Черноморието ще бъде облачно и мъгливо. В североизточните райони е възможно да преръми. В Южна България облачността от запад ще се увеличава, но ще бъде предимно висока и средна. След обяд в югозападните райони ще превали слаб дъжд. Максимални температури между 11 и 16°, в местата с трайна мъгла 6-9°, в София около 13°.

РАДИАЦИОНЕН ФОН - СТОЙНОСТИТЕ НА РАДИАЦИОННИЯ ГАМА ФОН, ИЗМЕРЕНИ ОТ НАЦИОНАЛНАТА АВТОМАТИЗИРАНА СИСТЕМА ЗА МОНИТОРИНГ И ПОСТОВЕТЕ ЗА РАДИАЦИОННО НАБЛЮДЕНИЕ И ОПОВЕСТЯВАНЕ, СА В НОРМАЛНИТЕ ЗА СТРАНАТА ГРАНИЦИ /ОТ 0,08 ДО 0,40 МИКРОСИВЕРТА ЗА ЧАС/.

РЕГИСТРИРАНИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ
ИНЦИДЕНТИ ОТ ПРИРОДЕН ХАРАКТЕР
На 14.11.2008 г. към 02:20 часа е получен сигнал за възникнал пожар в частен имот в село Грамаде, общ. Рудозем, обл. Смолян.
Изгоряли са до основи къщата и стопанската сграда на собственика.
Пожарът е погасен от 2 ППА на РС „ПБС” – Рудозем и местни жители.
Пострадали хора и животни няма.

ИНЦИДЕНТИ ОТ ТЕХНОГЕНЕН ХАРАКТЕР
На 13.11.2008 г. е получен сигнал за прахово замърсяване в района на извънградската магистрала от ТЕЦ-Перник.
Уведомени са органите на „Гражданска защита” – област Перник и РИОСВ – Перник, които са установили, че замърсяването е ежедневно. Предстои въвеждане в експлоатация на пети котел и спиране на първи и втори котел, които са основните причинители на замърсяването.

И така нататък... Пак нищо след петък. И те ли трябва да имат почивен ден!?
цитирай
30. gothic - Други пък не почиват. Има един сайт, ...
16.11.2008 15:10
Други пък не почиват. Има един сайт, където се регистрират и намеренията за земетресение. Вярвам само на него. Вижте....

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list
цитирай
31. katan - Аха!!! Не е имало! Аз го усетих и с...
16.11.2008 15:15
Аха!!! Не е имало! Аз го усетих и снощи около 22,20 часа и тази сутрин около 7.Да дойде ГЕОФИЗИЧНИЯТ:)) институт да ме пита! Аз без никаква апаратура и ХОНОРАР:))) ще му кажа истината!:)
цитирай
32. rummi - искам да дам и още една версия за труса
16.11.2008 15:26
да не би в американското посолство да са празнували ? нещо?
цитирай
33. thomas - :-)
16.11.2008 15:27
Да са празнували, да са празнували... ама чак пък толкова... По-скоро ако е там, бих заложил на празник тип Курск. Иначе Южен парк... дотам съвпада. Дълбоки подземия... също не е да нямат. Ама чак пък да се усети в цяла София... малко ми е прекалено :-)
цитирай
34. sofiya - Трябва да си малоумен за да не разбереш, че е..
16.11.2008 15:34
вертикален трус, направо под краката ни, а при нас в полите на Витоша, почти в Бояна се чуваше преди това някакво бучене на земната кора, а по време на труса нещо като че ли те дърпа надолу, потъване някакво - кратко но страшничко. Имам приятелка от споменатия вече институт и се опитах веднага да й звънна по мобилния - мобилните връзки не действаха. След десетина минути успях, а тя каза, че си е у дома и се мъчи да се свърже с колегите си в института, но не успява. Изглежда дежурните там са нанкали в 22 часа, а пък сутринта са си тръгнали по домовете. Аз бях ужасно скандализирана, че нито един ТВ канал не си направи труда да ни уведоми, а съм журналистка. После при повторения на трусове сеизмолозите могат да определят дали са затихващи или повишаващи се т.нар. автършоци. но - нищо. А когато става дума за бюджети всички Банаджии плачат, че са им малко парите. Предлагам - ДА СЕ ЗАКРИЕ БАН! - така поне малко ще си намалим данъците за издръжка нае мъртви души, псевдо-учени.
цитирай
35. artanis - За БАН
16.11.2008 15:42
Томас, ако иска държавата и всичкия бюджетен излишък да налее в БАН, пак ще бъде същото. Аз не искам нито стотинка да се налива в БАН, точно както и в Кремиковци. А щом е толкова голям този бюджетен излишък, може би трябва да се върне на данъкоплатците :)

Съжалявам за offtopic-а, ама това с БАН е като старата идиотщина: "Аз акъл си имам, ти пари ми дай." :)

И нещо по темата: малко след атентатите в Ню Йорк имаше 4.6 по скалата на Рихтер в Пловдив, даже помислих, че е терористичен акт отначало. Доста по-силно от това трусче. (И аз като теб бях близо до предполагаемия епицентър вчера.)
цитирай
36. eien - Препрочетете първия ми постинг...
16.11.2008 15:43
ако имате време...
Земетресение ще има със сигурност, предчувствам, коментира се и от специалисти...въпреки това възнамерявам да се прибера в България. Как беше- "на когото е писано да бъде обесен, няма да се удави".
Една още препоръка, която в Япония повтарят на всички във всяка възраст:
Разлюлее ли се земята и сте в стая, на закрито, съберете моментално максимално слюнка и се изплюйте във фанелката /потника....уффф, каква дума само/, блузата си и с нея така "навлажнена" закрийте веднага носа и устата, за да не затрудните дишането от хоросана и пепелта...дано не се наложи, разбира се...
Поздрави от Токио, Ейен
цитирай
37. thomas - @sofiya
16.11.2008 15:44
Да, и за това ме подсети. Журналистите се спукаха да обясняват как са нарушени мобилните и фиксираните телефонни връзки. Пълна глупост - просто бяха претоварени, както винаги се случва в подобни моменти - телефонните системи винаги блокират, ако над 6% от абонатите едновременно опитат да говорят. А на Нова година или след земетресение е повече от логично, че всеки иска да звънне на близки и приятели, за да ги чуе как са и за да свери това, което всеки от тях е изпитал, за да може да си направи някакви изводи за това какво всъщност се е случило. Ако бяха увредени телефонните кабели, щеше да пострадат и интернет връзките, а на тях им нямаше нищо.

аФтършок :-)
цитирай
38. thomas - @artanis
16.11.2008 15:56
Ми може и да си прав, наливането на пари в БАН наистина прилича по-скоро на валеж в пустинята. Там няма плодородна почва, която да поеме водата и да я използва, за да развие нещо върху себе си. Има главно яки пукнатини, през които тя ще потъне дълбоко в земята, а самата почва ще си остане суха и все така неплодородна. Но все пак сигурно има начин да се направи и нещо добро, стига усилието да продължи достатъчно дълго.

@eien
Ти в Япония със сигурност живееш в по-голяма опасност от земетресения - това е ясно. Но пък там поне си на място, което е подготвено да се справя с тях. Докато тук при всяко бедствие не успяват да се справят даже и с отразяването му, камо ли с последиците.
цитирай
39. thomas - @gothic
16.11.2008 16:38
Чудесен сайт. Денонощен и глобален... Заслужава да му повторим адреса.

http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list

Впрочем, очевидно е, че информацията по страни му се подава от локалните дежурни, каквито в Геофизическия институт на БАН със сигурност имат. И целия въпрос е какво толкова сложно има в това същите тези дежурни да могат да подават актуалната информация за България и на своя собствен сайт!? Или както винаги ще излезе, че българите могат и да са много работливи, но само когато ги управляват чужденци...
цитирай
40. jones - Така е при Арни в Калифорния - вчера
16.11.2008 17:50
11/15/2008

Guest Host Governor’s Office of Homeland Security Director Matthew Bettenhausen Discusses Earthquake Drill in Governor’s Weekly Radio Address

Hi, this is Matthew Bettenhausen, director of the California Office of Homeland Security, filling in for Governor Arnold Schwarzenegger with another California Report.

In the Golden State, we take disaster preparedness and emergency response very seriously. With as many natural disasters as California has, we can never afford to let down our guard.

Scientists say, for instance, that we are virtually certain to have a 6.7 magnitude earthquake or larger within the next 30 years.

That means an earthquake could happen tomorrow or it could be 30 years from now.

But we must always be ready, always prepared.

That's why every year since 2004, Governor Schwarzenegger's administration has run an annual statewide exercise simulating terrorist attacks or natural disasters.

This week, the Governor's five year old Golden Guardian exercise program ran the biggest earthquake drill in the United States' history. Hundreds of agencies were involved.

Over 10,000 first responders, military personnel, volunteers and staff and most importantly, more than five million members of the public and schoolchildren participated, learning about earthquake awareness.

Without telling anyone in advance, the Governor moved up the exercise schedule by five hours to 5 a.m., to really test our team and they came through with flying colors.

Like the Governor, I was amazed at how quickly everyone moved and the capabilities that we have were deployed and I share his belief that California is the best prepared state in the nation.

We will do more exercises because we can always get better.

But the only way to deal with the kind of 7.4 magnitude earthquake we practiced this week is if every one of us prepares and works together.

Personal responsibility is the key.

Have a disaster plan for your own family.

Know where your escape routes are.

Know where you will meet up if you get separated.

Contact your children's school to understand what they will do with your children in an emergency and to make sure that they have a plan.

Have enough food and water at home for at least three days.

That's at least a gallon of water for each individual for each day.

We should all have emergency kits in our home, at work and in our cars, with basic necessities like a radio, a flashlight, batteries, blankets and a first aid kit with medications.

You can also get great information on how to prepare by clicking on the WE PREPARE link of the CaliforniaVolunteers.org website. That's CaliforniaVolunteers.org.

Plan and prepare to be a survivor, not a victim.

So learn all you can about being as prepared as you can be and together we can deal with anything that hits us.

On behalf of Governor Schwarzenegger, this is Matthew Bettenhausen.


цитирай
41. thomas - @jones
16.11.2008 18:13
И това - в момент, когато и Арни, и всичките им служби са достатъчно заети с жестоките горски пожари в Калифорния - техният данък за компенсация на ниските сметки за отопление... :-)
цитирай
42. spasunger - Действително,
16.11.2008 18:55
Сайта им е титанично глупав. Каква е тая несъразмерна картинка, дето са я изпльоскали насред екрана и закрива единственото заглавие (което е на български, а аз уж преглеждам английската им версия)?

Между другото, линковете в поста ти не работят (водят към java-линкове) и трябва да ги копи-пействам, за да намеря сайта, за който става въпрос. Това е основен проблем в блог.бг - когато линкнеш нещо към някой сайт, се получават java-линкове, вместо оригиналните. И трябва да се връщаш на линкнатото място и отново да слагаш същия линк. Съвет просто.
цитирай
43. thomas - @spasunger
16.11.2008 19:08
Благодаря ти за линковете. И днес направих същото, което и сега - пейстнах самите линкове, които четете, като таргет адрес - не знам защо и какво ми ги е сменило с този javascript :-) Сега се оправи.

Сайтът им е с технология и изпълнение от зората на интернет. Но най-вече - не са направили нищо за това да има кой да поддържа толкова важната информация в постоянна актуалност.
цитирай
44. spasunger - :-)
17.11.2008 00:57
Гледах по новините за една лелка, която "усещала", видиш ли, всичките земетресения по света. Когато я заболи левия крак под коляното, значи ще има земетресение в България. Ако е над коляното - в Гърция/Турция. Ако е десния глезен - в Индонезия (тия дни доста я е боляло). И т.н. се изкачваме нагоре по тялото. (Впрочем тя поразително приличаше на Виктор Калев от шоуто на Слави - просто си плаче за скеч!)

Не искам да съм на нейно място, сигурно не може да спи нито час от болки навсякъде ;-)))
цитирай
45. thomas - @spasunger
17.11.2008 00:59
Тъпото е, че всички са много големи пророци, ама след после :-) Точно днес 7.6 в Сулавези, Индонезия. Бая болка ще да е изпитала жената...
цитирай
46. spasunger - ;-)
17.11.2008 01:02
Направо ги "чувства" земЛетресенията! Като вибрации по цялото й тяло, вярвай бе човек! Тя е новата Ванга, Джуна, Нострадамус и Кашпировски всичките взети заедно :-D

...Иначе, има професия домакиня и живее в една съборетина...като всяка пророчица де.
цитирай
47. thomas - :-)
17.11.2008 01:06
Което ме подсети за оня човек, който отивал при една гадателка. Почукал на вратата, отвътре тя се провикнала "Кой е?", той казал едно кратко "егати и гадателката" и си тръгнал.
цитирай
48. spasunger - :-)
17.11.2008 10:08
Гадателки. Иди ги рАзбери. Нали живеят из целия пространствено-времеви континуум...
цитирай
49. анонимен - tlnet, извинявам се, но
17.11.2008 10:52
ще им се присмивам. Като са толкова "учени глави" да се махнат от "мизерните условия"!!!

Мизерията не оправдава липсата на елементарен професионализъм. Или си мърда и ревеш, че нема паре или се бориш и се махаш!!!
цитирай
50. thomas - Става още по-интересно...
17.11.2008 14:21
Вече е понеделник, 17 ноемрви, часът е 14:20. Познайте какво има на страницата на Геофизическия институт на БАН? Да, познахте... същото, което и в неделя... Не било даже и само до работно време.
цитирай
51. spasunger - zlika?
17.11.2008 16:51
"Бориш се и се махаш" някак не ми звучи. Или се бориш с действителността, или бягаш от нея (т.е., да, махаш се). Избери си. Аз го направих.
цитирай
52. thomas - ...
17.11.2008 22:18
17 ноември, 22:18. Две денонощия и 10 минути след първото от двете земетресения и цял работен понеделник време. Никаква промяна в сайта на Института...
цитирай
53. spasunger - :-)
17.11.2008 22:50
Споко, има още време до другото земетресение - тогава вече ще се появи нещо ;-)
цитирай
54. thomas - все още...
18.11.2008 20:10
Ако някой изобщо това още го интересува, и след почти 3 денонощия, и след цели два работни дни в БАН, все още нищо... може би вече на инат :-) А може би уеб дизайнерът наминава само няколко пъти в годината и вкарва произволно по някое и друго земетресение, за да поддържа все пак усещането, че сайта се поддържа...
цитирай
55. ianchefff - thomas,
18.11.2008 20:13
най-вероятно е това.
Чат пат отваря страницата и пуска 1, 2 земетресения, ей така, да има...
:)
цитирай
56. thomas - @ianchefff
18.11.2008 20:33
Ееее, това един друг, много по-силен, може да го прави чат-пат като скучае :-) Не ще да е по силите на някакъв си уеб дизайнер, нито пък на какъвто и да е друг дизайнер...
цитирай
57. spasunger - :-)
19.11.2008 10:11
Ама голям PR й направихте на тая смешна страница, във всеки случай. Сигурно е регистрирала повече кликания за последната седмица, отколкото за цялата предходна година :-)
цитирай
58. mamkamu - Те страницата си я имат, като нещо ...
29.11.2008 23:17
Те страницата си я имат, като нещо екзотично. И определено не е част от "задълбочената" им работа.
Щом всички имат страница, що да нямат и те? Кой ти се сеща за подръжка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2155916
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031