Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2007 22:56 - Англия не се уплаши за своите пъбове
Автор: thomas Категория: Забавление   
Прочетен: 7591 Коментари: 29 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2007 07:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От днес, 1 юли, и в Англия влезе в сила пълната забрана на тютюнопушене на обществени места. С това цяла Великобритания вече е свободна от тютюнев дим (за съжаление не и от миризмата на опитите на ислямистите да покажат, че не са съгласни с политиката на САЩ и Великобритания спрямо Ирак, но това е една съвсем друга тема).

Кога ли България би предприела една толкова смела стъпка? И кой няма интерес да го направим? Със сигурност не са ресторантьорите и собствениците на барове, които лобитата винаги изваждат като първи довод против въвеждането на такава забрана.

За последните, както показва опитът на вече приелите ограничението страни, не е настъпило и най-малко понижаване на приходите, дори в Ирландия, където това съсловие е било доста уплашено, са отбелязани повишения на приходите почти без изключение.

Причината? Че като не пушат, клиентите имат повече време да ядат и пият, от което всъщност заведенията печелят. Пропускаме и това, че намаляват драстично разходите им за ремонти, защото стените остават чисти далеч по-дълго, ако не са подложени на редовно опушване. Да не обръщаме внимание и на това, че сигурно една трета от задълженията на сервитьорите ще отпаднат, ако вече не им се налага да сменят непрекъснато пълните пепелници на клиентите, които си умират да се надпреварват кой ще произведе най-много фасове за единица време.

Нямам думи да изразя отвращението, което изпитвам, когато започнат да ме атакуват с тютюнев дим. Изобщо даже не ме интересува толкова вредата за здравето ми, колкото гадното усещане в рецепторите ми за миризма - колкото от дима по време на самото пушене, толкова и от неговите остатъци, които успешно залепват по дрехи, кожа и коса, както и по мебели и стени.

Разбира се, не очаквам много пушачи да разберат това усещане, а тъй като пушачите у нас са сигурно повече от непушачите, значи не очаквам да получа разбиране от мнозинството от хората, дори и всичките да четяха blog.bg. Но това, че пушачите са мнозинство, не означава, че съм съгласен България да остане държавата на пушачите. Нещо, което би доставило радост не само на тях, но и на всичките производители и търговци на тютюневи изделия.

Положението не показва никакъв шанс да се подобрява. Все повече млади хора пушат и се гордеят с това. С масовото повишаване на доходите в последните години, вместо да се промени консумацията към по-качествени цигари, всъщност главно се увеличи количеството, което се изпушва на ден.

Разбира се, приемам, че желанието ми за пълна забрана на пушенето на обществени места за момента си е чиста мечта. Но една добра стъпка към постигането на тази мечта би било, ако просто у нас не се забравят приетите вече правила. Колко заведения останаха, които да поддържат макар и недостатъчно гарантиращите чистота на въздуха салони или зони за непушачи? Като за почти всичко у нас, и тук важи поговорката "Всяко чудо - за три дни". Също като за предпазните колани (въпреки че при тях след четвъртия опит да се наложат, като че ли най-после има някакво подобрение), разговорите по мобилни телефони по време на шофиране (където положението е по-зле с всеки изминал ден) и още много, много други.

Хубава работа, ама българска. Това са нашите закони. Понякога разумни, но винаги безполезни, защото българите се гордеят с това да не ги спазват.


Тагове:   Англия,


Гласувай:
0



1. анонимен - Много умно, браво!
02.07.2007 00:14
Много умно, браво!
цитирай
2. анонимен - Здравей, аз пуша от повече от 12 г...
02.07.2007 01:24
Здравей, аз пуша от повече от 12 години. Осъзнавам, че е вредно и т.н. и т.н. Има нещо друго - в повечето случай се съобразявам с компанията, в която съм - ако сме на заведение и има поне още един пушач - чудесно. Ако съм само аз - гледам да не им преча много с цигарите си. Но не мога да гарантирам за останалите в заведението. Аз се съобразявам, (не че съм длъжен де), но останалите 30 човека - не. И какво става? Омирисваме се на цигарен дим. От глава до пети... А митовете, че пушачите не усещаме миризмата на цигари по себе си, не ги споменавай, защото са глупости. И едно малко съветче - ходи на места, където поне за вентилацията са се погрижили.
цитирай
3. bloghead - Аз не пуша! :)
02.07.2007 02:52
Може да се направи някаква кампания, подпомогната от медиите и насочена към младите, която да носи мотото "Аз не пуша!". В САЩ и Обединеното Кралство отдавна са таргетирали младите хора, като тези към които трябва да се насочат усилията за драстичното намаляване на тютюнев дим.
Поздравления за "статията".
цитирай
4. chris - хм ,
02.07.2007 09:43
ние , пушачите , сме болни , зависими хора ..
ще трябва да ни вкарате в клиники ..
цитирай
5. анонимен - ние пушачите...
02.07.2007 10:06
не можем да се контролираме..текат ни лиги..и въобще сме много отвратителни...направо до клиниката един крематориум да ни сложат...това ни се пада на нас...крематориум..да видим хубаво ли е да пушим :)
цитирай
6. viovioi - калпав е закона,
02.07.2007 10:06
който урежда въпроса с тютюнопушенето.Както се казва беше ден до пладе.Глуповатото разделяне в заведенията на зали за пушачи и зали за непушачи беше поредната голяма недомислица.Аз се присъединявам към мнението на chris, че тази зависимост е болестно състояние.Факт.Страстен пушач последните си 2 лв, ще даде за цигари, и няма да си купи хляб.Но идея?Забраните, ограниченията създават само напрежение.Който си пуши пак ще пуши.Лошо е, но няма спасение...
цитирай
7. thomas - Хм :-)
02.07.2007 10:10
Абе той и лудият винаги мисли, че всички останали са луди, ама нейсе... Не става дума за клиники. Става дума за несъвместимост между начина на живот на тези, които пушат, и тези, които не пушат. Разбира се, сред непушачите има много хора, готови да правят компромиси със себе си и да позволяват на пушачите да им се качват на главите в името на мира, приятелството, любовта и други, но това не означава, че така е редно да бъде.

Вижте как в нито една авиокомпания в света вече не се пуши и даже и по време на 14-часов полет не видях да припадне нито един пушач. Така че пушенето може да е и зависимост, но до голяма степен е и демонстрация на нахалство. Ама тука вече опирам до съвсем лично мнение.
цитирай
8. thomas - Viovioi,
02.07.2007 10:13
ти май не разбра Chris. Той ми се подиграва. Всъщност смята, че пушенето си е нещо много хубаво, доброволно е и всеки пушач има право да го прави където си поиска, без да се съобразява с другите. Не разбира, че всъщност между това да пушиш на обществено място и това да си задоволяваш други неотложни физически нужди пред другите хора, всъщност няма особена разлика.
цитирай
9. thomas - Всъщност има един виц...
02.07.2007 10:21
Има един виц, който много ясно показва връзката между пушенето и другите неотложни физически нужди, за която споменах по-горе. Надпис в тоалетна: "Моля не изхвърляйте фасовете си в нашите писоари, така както ние не пикаем във вашите пепелници".
цитирай
10. chris - хм ,
02.07.2007 12:15
може би имаше и малка трипръстова щипка (само)ирония в коментара ми , но като цяло не се подигравам .. пушенето е зависимост и аз лично се чувствам зависим , тъй като искам , но не ми достига волята да спра да пуша ..
настоявам да бъде гласуван закон , забраняващ на диабетиците да се боцкат на публични места ! настоявам за забрана на автомобилите , чиито изгорели газове вредят на здравето на непушачите доста повече , отколкото цигарения дим !
и къра е публично място - и там ли няма да може да се пуши , при сбор непушачи 0 в радиус от 1 км например ..
цитирай
11. thomas - :-)
02.07.2007 12:30
За автомобилите - и аз искам закон! Като ми забълва дим някой нерегулиран дизел, и просто ми иде с гранатомет да го ускоря тоя закон! ;-) Ако щеш, и за телесните миризми един няма да е зле да се приеме, че четох скоро пак тук, в блог.бг, какво преживяват хората, които се къпят, когато се возят в маршрутките или градския транспорт. На всичко отгоре тези 2 миризми вредят не само на здравето на непушачите, ами и на пушачите :-)

А за къра нека се изкажат юристи - според мен не е публично място и не виждам проблем да се пуши там, още повече мястото е доста проветриво :-)

Впрочем кога за последно видя диабетик да се боцка на публично място!? (не че с това ще застраши здравето на околните, но да речем, че не е много естетично).

И нека да опитам да кажа, че аз не държа някой да забрани на пушачите да пушат. Искам обаче да разберат, че за тези, които нямат този навик, тяхното пушене не е нито красиво, нито приятно, нито ги прави по-силни, по-сериозни, по-секси или по-предпочитани. Ето това ако се схване, има шанс пушенето да се превърне от мода в обикновена зависимост, от която всеки би искал да се освободи.
цитирай
12. анонимен - страстен пушач съм
02.07.2007 15:22
и съм съгласна, че цигареният дим дразни непушачите, някой от тях особено много, докато повечето са свикнали. Подкрепям идеята за отделни места в заведенията - за пушачи и непушачи. Всеки да си седи отделно и да не пречи на другите.
цитирай
13. thomas - Повечето били свикнали...
02.07.2007 17:22
Повечето хора са свикнали и на мръсотията около нас, и на задръстванията, и на злобата, и на това, че е нормално да искаш да прецакаш останалите, за да си на далавера ти. Та и повечето непушачи са свикнали, че с тази напаст - дима на масата в компанията на пушачи - преборване няма, и са се примирили, че ако искат да общуват с тези хора, ще трябва да го търпят.

Разделянето на заведенията на салони или зони за пушачи/непушачи не само че трудно работи (защото както виждаме как повечето заведения са готови да плащат и глоби, ако е нужно, но да не спазват това разделение), но и води до нещо много по-неприятно - отново до нуждата някой да трае някого: или пушачите да се измъчват заради непушачите в зона за непушачи (и да нервничат и да им се сърдят за това, че ще трябва да не пушат толкова време), или, много по-вероятно, отново пушачите ще трябва да махнат с ръка и да преглътнат (буквално и преносно) задушливия дим, за да бъдат с хората, с които искат.

Пълната забрана, колкото и странно да звучи, е най-добра за поне четири страни по този проблем:

1. Пушачите вече няма да се сърдят на непушачите за това, че не могат да пушат в заведенията - не съм усетил досега някой да ми се сърди нито в самолет, нито в кръчма в Италия, за това,че няма право да пуши.

2. Непушачите вече няма да се чувстват виновни за това, че техните приятели няма да могат да пушат, защото решението е взето от много по-високо място.

3. Заведенията ще останат по-чисти, а сервитьорите вместо с гнусното задължение да сменят пепелниците, ще могат да се съсредоточат в по-доброто обслужване на клиентите.

4. На държавата ще й остане един проблем по-малко в борбата за здравето на нацията.
цитирай
14. анонимен - Браво Thomas!
02.07.2007 17:58
Браво Thomas! Харесва ми позицията ти в поста, много добре си се аргументирал. Подкрепям те не само защото съм непушачка, ами защото си абсолютно прав по отношение на чистотата и обслужването в заведенията. Да не говорим за "толерантността" на пушачите дори в офисите. Това е тема, която изисква усилията на цялото общество. Тя е като темата за мръсотията по улиците, за разделното събиране на боклуците и т.н., изключително важна, така, че вече е необходимо да се вземе решение то най-високо място! Не бива обществото да се разделя на пушачи и непушачи, а да се мисли глобално за здравето на хората!
цитирай
15. chris - bravo , anonimke 14 !
02.07.2007 19:20
vsichko e vypros na lichen izbor , dobra i svobodna volia i chaena lyjichka blondizym ili keks-apil /ne e pravopisna dreshka/ .. lichno az rabotia v administrativnata sgrada na skromna chastna firma , moje bi okolo 150 dushi personal , pusheneto v sgradata e zabraneno /uj - nali znaesh , che za shefa pravilata nikoga ne vajat , "namig"/ .. taaa .. v nashata staia osven men /pristrasten pushach/ ima oshte dve madami , koito syshto pushat .. e , sega e momenta da se samovtykna nasred centyra na cialata vsichkost - samo az izlizam navyn , za da izpusha polovin/edna cigara , a kolejkite si pushat vytre .. toest , ako neshto ne zacepvash , ili pyk moje bi sledish nedostatychno nevnimatelno moiata skromna nakysana nelogicheska psevdomisyl - iskah samo da spodelq neshto izvynredno dylboko i sykroveno-intimno - gotov sym da se syobraziavam , dori kogato vsichki v staiata/ofisa sa pushachi ..
molia thomas da prieme lichnite mi izvinenia za kontaminaciata na bloga mu !
amin.
цитирай
16. анонимен - Защо трябва да има забрана. Щом е ...
02.07.2007 22:38
Защо трябва да има забрана.Щом е толкова наложително някои собственици на заведения биха сложили табела "За непушачи".

Закона може просто да изисква една табела и тия дето им пречи дима да не влизат.

А Томас, никога не съм се съмнявал че си идиот:-)
цитирай
17. thomas - Виж сега, анонимен...
03.07.2007 00:01
Не знам как да ти го обясня, за да го разбереш. За мен няма особена разлика дали пушиш, или пърдиш. Защо мислиш, че на някое заведения трябва да сложат табелка, че вътре не се пърди? Би трябвало никъде да не е приемливо това иначе може би неизбежно действие да се извършва публично. Тези, които пушат, не са хора второ качество, че да ги дискредитираме, като не ги пускаме в заведения за непушачи. Нито непушачите са второ качество, че да имат право да влизат само в заведения за непушачи. Просто пушачите трябва да разберат, че могат да си пушат когато си искат, освен когато са с други хора - точно като с вече споменатото пърдене! ;-)
цитирай
18. анонимен - Не знам как да ти го обясня, за да го разбереш. За мен няма особена разлика дали пушиш, или пърдиш.
03.07.2007 10:29
Боже какъв стил, какво изящество! НЕ мога да не отговоря в подобен стил...

Значи първо да си призная веднага и без бой - пушач съм. Но, колкото и да не ви се вярва, съм от тези, които се съобразяват и гледат да не пречат. Затова като прочета нещо като глупостите на автора и ме призлява, призлява ми защото звучи като надъхан евангелист; призлява ми защото звучи все едно ако спрем да пушим и всички световни проблеми ще се решат.
Всеки божи ден Кремиковци бълва тонове прах и отрови отгоре ни - но томас, не се вълнува - важното е като седне в заведение, аз да не пуша, или да не пръдна до него! (защото томас не пърди!)
Като седне в същото това заведение томас си поръчва - например - салатка и пържолка. Салатаката му пълна с нитрати, нитрити и други -ити, прасенцето е тъпкано с антибиотици и хормони докато е било живо, а после с химикали, за да тежи месото повече, но томас се оглежда бясно и злобно и аха да пръдне от ужас ако някой запали цигара.
Сутрин на път за работа някои автобус бълва кълбета отровен газ към колата на томас, но .... пушачите, мамка им - те ако спрат да пушат и всичко ще се оправи и ще замирише на рози и тук там на пръдня, докато томас не пусне пост и ние на се засрамим и не си сложим по един ароматизатор на гъза!

Да, пушенето е проблем, но не е най-големият. Просто е лесно да напишеш куп глупости и да си мислиш, че правиш нещо ... нищо, че през това време детето ти яде кисело мляко, пълно с буклуци или се тъпче с пуканки с трансмазнини, които нанасят непоправими щети на организма му, важното е цигарен дим да няма!
цитирай
19. анонимен - "ароматизатор на гъза" за пушач №18
03.07.2007 17:41
Пушенето не е най-големия проблем, драги анонимен пушач, но е един от най-големите! И според твоите споделени на глас мисли, трябва да си заровим главите в пясъка и да махнем с ръка, само защото има и по-големи проблеми! Не омаловажавай проблема, драги! А прав е Томас, че не бива да се дискредитират пушачите и непушачите в заведенията. Не откриваме топлата вода! Просто трябва да мислим за другия, ама в България това е почти невъзможно. Що се отнася до идеята за "ароматизатор на гъза", не звучи зле. Виж, взели, че я приложили и на други места по света. Дерзай и си пуши необозпокояван от никого, щом така ти харесва!
Поздрави!
цитирай
20. анонимен - Грешна ти е информацията
04.07.2007 12:25
Томас, малко ти е грешна информацията за Ирландия, паднали са им печалбите на собствениците на пъбове. Да, най-вероятно временно, но едва ли им е кеф. По-сериозният проблем, който се е появил в този тип заведения в Ирландия и Шотландия е, че след забраната на пушенето са започнали да се усещат, хм...разни други миризми, телесни най-вече.
Изчетох сума ти умности и глупости по английските форуми около 1 юли и честно казано вече ми писна. Аз съм 'за' да има заведения за пушачи и такива за непушачи, като собствениците правят съответния избор.
Да, пуша.
И си спомням преди 12 години в Кембридж как се опитаха да отворят непушаческо кафененце, много хубаво, уютно изглеждащо...не знам дали оцеля и година.
цитирай
21. thomas - Ами ей затова трябва всички да са такива!
04.07.2007 12:47
И не си прав за Ирландия - специално гледах филм по въпроса съвсем скоро. Отчитат увеличен оборот и всички са много щастливи - и собственици, и персонал, че и клиенти. А другите миризми - ми време е да почнат да си ги контролират, нали? Не да ги маскират с дим ;-)
цитирай
22. blackroses - Ние не можем да променим хората
06.07.2007 16:32
на морето как ще забраниш на хорат да пушат в капанчетата.

Как ще им забраниш на плажа да си заравят фасовете в пясъка.

Или да си зариват люспите от семки под хавлиите.

А после да обвиняват управата и концесионерите, че плажа им е мръсен.

Как ще накараш лелките и чичковците да си обличат поне тениска когато се настанят на съседната маса.

А да не говорим, че не можеш ги накара да се облекат, когато влизат в административна сграда. Все едно ние тука сме аборигени и живеем и работим по долни гащи.
цитирай
23. thomas - Оле, божке! Не можело!
06.07.2007 16:44
И как да не можеш да им го забраниш!? Въведи със закон съответните глоби и сложи нужния брой контрольори, които да печелят от това. Ето ти първи вариант. Има и втори, ама е по-бавен. Направи така, че тези, които правят описаните по-горе простотии, да почнат да се срамуват, че са такива. Веднага ти давам пример с елитен тенис клуб в София, в който на всеки стълб има по един надпис "ходенето гол до кръста - забранено в целия комплекс - и за мъже, и за жени". И да ти кажа, от толкова години и една жена не видях, мамка му, да наруши забраната просто за красота, колкото и да ми се иска. За мъжете е ясно - те не нарушават, за да ги мислят за културни ;-)

В Хонконг навсякъде пише, че глобата за пушене е 5000 HKD (около 700 USD) и хоп - никой никъде не пуши! Става, нали?
цитирай
24. blackroses - В нашата сграда
06.07.2007 16:46
е забранено пушенето.

Познайте колко от служителите спазват заповедта.

Хубаво, че на моя етаж са само по - възрастни служителки, а останалите 2 броя отказаха цигарите.

На етажите на пушачите миризмата е ужасна.
А те така посрещат гражданите. Сякаш искат да им кажат "Добре дошли в нашето миризливо царство! Сега ще ви обслужим по най - миризливия възможен начин!"
Гадост!
цитирай
25. thomas - Имаш избор - можеш да се бориш.
06.07.2007 17:02
Лично аз още през 1989, тогава още студент, работещ и като програмист в една държавна софтуерна фирма, накарах цялата ни стая от 14 души да не пушат в нея изобщо точно след като тогава се прие някакъв закон, който забранява пушенето в стаите без съгласието на всички непушачи. Може да бях последния в йерархията там, но го постигнах и спечелих само уважението на всички тези хора. И те спряха да пушат не само в мое присъствие в стаята, ами изобщо. И им хареса, че ще имат едно място, на което няма да мирише. Отнесе го коридорът.

Днес имаш много повече оръжия. Включително медийни. Мисля, че все ще се намери журналист, който да отрази това срамно поведение.
цитирай
26. meto76 - Не пушач съм. Подкрепям тезата, че ...
06.08.2007 23:08
Не пушач съм.Подкрепям тезата, че трябва да се спазват законите.След като има някъде забрана за тютюнопушене тя трябва да се спазва.По това си личат цивилизованите общества, това са тези които спазват елементарните правила, като спиране на пешеходна пътека, преминавана на зелен сфетофар или спазване на забраната за тютюнопушене.В тези общества големите нарушения, като корупцията е по-ограничена.СТРАХ ОТ ЗАКОНА.Това е изхода.
цитирай
27. thomas - Даже не е страх.
06.08.2007 23:13
По-скоро уважение към закона, разбиране и подкрепяне на неговите цели и вяра, че той е измислен, за да бъде най-добре за всички.
цитирай
28. анонимен - IviHCGhOTwAax
30.10.2012 10:45
BZnUyH <a href="http://lehtjjmcdfij.com/">lehtjjmcdfij</a>, [url=http://zytbzleditfz.com/]zytbzleditfz[/url], [link=http://nvfbvuhkszrh.com/]nvfbvuhkszrh[/link], http://gwyiodjufpud.com/
цитирай
29. анонимен - kbofGaVn
30.10.2012 12:13
5w6l4h <a href="http://ugqjwuugsaaw.com/">ugqjwuugsaaw</a>, [url=http://xyevmkyubbhm.com/]xyevmkyubbhm[/url], [link=http://cwbdekptbgcl.com/]cwbdekptbgcl[/link], http://xnwprihtplvd.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2156088
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031