Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2013 13:03 - "Последният еднорог"- цитати
Автор: kolchakova Категория: Забавление   
Прочетен: 3370 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.06.2020 07:53


 
Да се извадят цитати от тази книга е много трудно - цялата е много красива и мъдра. Все пак ще пусна няколко, като само на места замествам местоименията за по-голяма яснота. Запазвам правописа и пунктуацията.

 

                                                                 * * *

Мислиш ли, че за това съм мечтала, когато бях млада и зла? (вещицата Мама Фортуна)


                                                                                * * *
              Шмендрик стоеше върху един сандък и правеше фокуси. Еднорогата го наблюдаваше с голям интерес и нарастващо съмнение – не в сърцето му, а в уменията му.Той създаде цяла свиня от едно свинско ухо; превърна една проповед в пръчка, чаша вода в шепа вода, петица спатия в дванайсетка спатия и заек в златна рибка, която се удави. При всяко провалено преобразяване той стрелваше еднорогата с поглед, в който се четеше7 „О, но ти знаеш какво направих всъщност.“ Един път превърна мъртва роза в семе. Еднорогата хареса фокуса, въпреки че семето се оказа на репичка.

 

 * * *

Коленете на Шмендрик приковаха раменете на Рук към земята.

- Бодлива тел – изсъска. – Ти, купчина от камъни, бунище, пущинак, ще те тъпча с нещастие, докато бликне от очите ти. Ще превърна сърцето ти в свежа трева и всичко, което обичаш, в овца. Ще направя от теб некадърен поет с големи мечти. Ще накарам всички нокти на краката ти да растат навътре.

 

 

* * *

Веднъж вълшебникът Никос видял в гората спящ еднорог, положил глава в скута на кискаща се девица, докато към тях се приближавали трима ловци, обтегнали лъкове, за да го убият заради рога му. Никос разполагал само с миг, за да действа. С едничка дума и кратък жест той превърнал еднорога в красив младеж, който се събудил и виждайки зяпналите го в почуда стрелци, се нахвърлил върху тях и ги избил до един. Мечът му бил усукан и източен, а когато мъжете издъхнали, той стъпкал телата. ...

- Магьосникът не му е направил услуга, а голямо зло – промълви Еднорогата. – Колко ужасно би било, ако всички от моя народ са били превърнати в хора от вълшебници с добри намерения.

 

 

* * *

Шмендрик (който е вързан от Джак Джингли за един дъб) се опита да направи няколко прости заклинания за бягство, но не можеше да използва ръцете си, а и вече нямаше кураж за фокуси. Вместо това стана така, че дървото се влюби в него и зашепна гальовно за щастието, което можеш да откриеш във вечната прегръдка на червен дъб. …

- Няма друго безсмъртие, освен любовта на дървото, - въздишаше то. …

Шмендрик се опита да обясни на дъба, че любовта е щедра именно защото никога не може да бъде безсмъртна… но успя само да издаде тих, скърцащ звук като от дърво. „Поне ми мисли доброто“ – рече си и се предаде пред любовта.

 

 

* * *

В днешно време всеки може да каже, че е магьосник

 

                                                                     * * *

Господар, който може да измами дърта грозна вещица, не закъснява да измами и собствения си народ. Спрете го докато можете, преди да сте свикнали с него.

 

 

* * *

- Хагард (кралят) има по-малко вина от вас – присмя се вещицата на жителите на Хагсгейт, - тъй като той е бил само един крадец, а вие – много. Докарали сте си тия беди заради собствената си алчност, не тая на краля ви.

Дрин отвори очи и я изгледа гневно:

- Нищо не сме си докарали – възрази той. – нашите родители и деди са тези, от които вещицата е потърсила помощ, и признавам, че те също са били виновни като Хагард. Ние щяхме да се отнесем към проблема по съвсем друг начин.

И всяко лице на средна възраст се намръщи на всяко по- старо лице в стаята.

Един от възрастните мъже заговори с хрипкав мяучещ глас.

- Щяхте да постъпите точно като нас. Имаше урожай за прибиране и стока за дамазлък, както и сега има. Имаше го и Хагард, с когото живеем, както го има и сега. Знаем много добре, как щяхте да постъпите. Вие сте наши деца.

 

 

* * *

Сине мой, твоето неумение е тъй огромно, твоята некомпетентност  - тъй дълбока, че съм уверен, че те обитава сила, по-велика от всяка, която съм виждал. За съжаление, в момента тя изглежда действа наопаки. 

* * *

Всичко, което може да умре, е красиво – по-красиво от еднорога, който живее вечно и е най-красивото създание в света. 

* * *

Да не би вече да си я видял по-отблизо, отколкото смее любовта? 

                                                                       * * *

Очите й са глупави като всички очи, които не са виждали еднорози, никога не са виждали друго освен себе си в огледалото. 

* * *

 (Младият крал) промълви:

- Така да бъде. Ще остана и ще управлявам сам окаян народ в омразна земя.

….

- Ти си длъжен да бъдеш техен крал и да ги управляваш тъй благосклонно, сякаш са някой по-храбър и верен народ. Защото те са част от съдбата ти. 

* * *

Можете отново да засадите полята си и да възстановите преказените градини и лозя, ала те никога няма да цъфнат както преди, никога – докато не се научите да им се радвате без причина.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolchakova
Категория: Туризъм
Прочетен: 1816566
Постинги: 457
Коментари: 1104
Гласове: 1493
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031