Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150949 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Декември, 2006 г.
Днес, явно като за в почивен ден посред седмицата с малко зрители (втори ден на Коледа), по Диема2 бяха заредили програмата си здраво с разредена боза без грам резлив вкус.

11.00
"Небесни шерифи" - екшън с Дийн Кокран, Амар Дарайсех, Тим Томерсън
12.30 "Въздушен удар" - екшън с Робърт Руслър, Атанас Сребрев, Китодар Тодоров

И двата филма ги разпознах като Made in Bulgaria по недвусмислени признаци - познати сгради от София, фрагменти от летището на София и коли с българска регистрация.

Не ми се преразказва за какво ставаше дума в тези елементарни и тъпоумни американски екшъни, защото ги гледах с половин око, но по едно време наистина ми стана интересно докъде може да стигне тъпотата в тях и се уверих, че наистина само тя и вселената нямат граници.

Все пак ще спомена малко, за да добиете някаква идея за "творбите".

В първия филм арабски терористи бяха отвлекли пътнически самолет, пътниците за който определено се чекираха на софийското летище, а и той излетя оттам. Целта на част от тях беше да взривят американски самолетоносач в Средиземно море. Имаше и друга част, които препочитаха старомодното отвличане за пари. Кое беше най-трагичното? Освен актьорската игра, разбира се, се натрапваше трагичната операторска работа при снимките в самолета и направо гаражното ниво на специалните ефекти. Не ми се беше случвало във филм да виждам как изображението се клати от статив, когато актьор пада на пода на самолета. Мисля, че бях чувал, че един стабилизатор на камера струва не повече от десетина хиляди долара, и щом при снимките на един американски филм не са се намерили такива пари, представете си за какъв филм става дума! Още по-трагично изглеждаха нещата, когато "творците" искаха да покажат самолета в полет отвън. Отвътре смело мога да заявя, че самолетът беше Boeing 737-500. Вероятно дори наш. Отвън обаче беше снимана някаква играчка, която надали беше за повече от 30 пътника - някакво мини-джетче, на каквото бях летял един път по някаква много екзотична дестинация в Италия. Въпреки че имаше не повече от 10-12 люка, гледано отвън, то имаше АСАНСЬОР, по който "спасителят" отиде от салона в багажното отделение на долния етаж. В такива самолетчета човек трудно дори може да стои прав, камо ли да има втори етаж! ;-) По едно време някакви изтребители F15 излетяха от един самолетоносач. Тук вече ставаше дума направо за видео клипарт - не вярвам изобщо това да беше снимано заради този филм!

Първият филм повече не заслужава да се говори за него (то не че и толкова заслужаваше).

Вторият беше подобна история, в която добрите американци този път трябваше да се борят с лоши източноевропейски бандити, омешани между политика и мръсен бизнес. За да не ни обиждат директно, не ставаше дума за България, а за някаква държава  от Източна Европа с име Петровия. Президентът на страната се казваше Марко Душан, а на изборите той се беше състезавал с наркобарона Иван Стефанович. Там, където на нашето летище пише СОФИЯ, във филма няколко пъти показаха (но в статичен кадър) как е изписано ПЕТРОВИЯ на кирилица и латиница. Изглеждаше почти истинско в сравнение с надписа на банката (сигурно единствената в страната), която се казваше Петровска банка (Bank of Petrovia). Нейната табела се намираше на една софийска сграда, но табелата приличаше на ужасно евтин стикер. Имаше и престрелки, и бой, гранати. По едно време някакво жълто такси се взриви, излетя във въздуха и след малко се строполи, колкото да му видя софийската регистрация.

Хайде, стига му и на този филм.

Сега по същество. Тук се снимат ДОЛНОПРОБНИ филми. Макар и не директно, тези филми срамят България. Че ги снимат елементарни хора с малки възможности във всяко едно отношение, е повече от ясно. Но изглежда наистина не биваше да им се дава на тези хора да сложат ръка върху Киноцентъра, дори и в момента никой друг да не го е поискал. Защото, дори и сделката да не беше толкова ужасно неизгодна (а тя е), би била срамна и обидна за всички нас. Такова кино е по-добре да не може да вижда бял свят изобщо. Но тъй като е епохата на демокрацията, то няма как да му се попречи. Хубаво беше обаче да не сме съпричастни с неговото производство.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2736 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 07.02.2007 08:57
Тиха нощ, свята нощ... Защо обаче у нас се празнува с толкова пукотевица и фойерверки? От 6 следобед насам минавам през различни квартали, и то все в така наречената "по-хубава" част на града, и на всеки няколко минути някой се държи, все едно се посреща китайската нова година, и то в Китай ;-)
Категория: Политика
Прочетен: 2061 Коментари: 1 Гласове: 0
Онзи ден се сетих за една "страхотна" мисъл, която красеше фоайето на Математическия факултет на СУ "Климент Охридски", когато учех там в самия край на 80-те години: "Маркс виждаше проблемите там, където другите виждаха решения". Сигурно някой си е мислел, че това е забележително негово качество - другите виждат решение как нещата да се подредят, той вижда проблемите в тяхното решение. Може би наистина е важно човек да е такъв, ако иска да е велик философ.

Днес обаче, 18 години по-късно, забелязвам, че в Български пощи са приели тази мисъл за своя и я прилагат със страшна сила.

Какво виждах аз в петък?

Виждах 3000 рекламни писма, които мои клиенти изпращат до 3000 свои клиенти. С електронно обработен списък и красиво напечатан етикет по всичките изисквания на самите Български пощи. Вярно, в него се намираха и данните на подателя, и тези на получателя, но отново съгласно изискванията - подателят да е вляво и по-горе от получателя. Дори бях поставил разделителна вертикална черта, за да е всичко още по-ясно.

Какво още виждах? Виждах възможност за Български пощи да спечелят доста пари от обработката и доставянето на една прилично голяма купчина от еднотипни пратки, в която се плаща за всяко едно писмо, както би се платило и за това някоя баба да пусне една картичка до внучето си.

Какво видяха обаче ТЕ?!

Видяха възможност да откажат поредната поръчка, която някой иска да им даде, и да продължат да се прозяват и да мърморят колко зле са платени и как таксите са прекалено ниски.

Мотив? Подателят трябвало да бъде изписан горе вляво на плика (а той пак беше най-горе и най-вляво от всичко изписано).

Реално основание? Никакво - при тестове в отдел Маркетинг се оказа, че машината няма да среща абсолютно никакви затруднения да прочете моите етикети и няма и минимален риск от объркване на подател и получател.

И питам аз: за какво им е на тези хора от Български пощи тази машина за автоматично сортиране на писмата?! За да умеят да правят още по-малко, отколкото умееха преди? За да не умеят да обработват и драстично намалелия брой писма с оправданието, че го прави машина и тя не може това или онова? Не служат ли машините да ни помагат да увеличаваме нашите възможности и производителност, а не за да ни ги намаляват?

Накрая с нужното телефонно обаждане (което обаче нямаше да е възможно, ако не познавах хора на подходящи длъжности в системата), нещата се разрешиха и спряната поръчка беше приета и изпълнена, но вместо в петък - в понеделник. С което клиентът ми загуби 3 ценни дни от коледната шопинг лудница, а аз получих още някой и друг бял косъм, докато успея да докажа, че не съм направил нещо некачествено и неизползваемо за клиентите си.

И като добавим и това какви хора останаха на финала на Биг брадър, почвам да си мисля, че влизането ни в Европейския съюз май наистина ще бъде голяма грешка... за Европа.
Категория: Бизнес
Прочетен: 5383 Коментари: 8 Гласове: 1
Последна промяна: 03.08.2009 21:57
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150949
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Декември, 2006  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031