Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150850 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Април, 2010 г.

Не че не си го знаем по вътрешно усещане, но друго е да го видиш в ясни числа и илюстрирано така добре. Вярно, някой ще каже, че това не го интересува, защото става дума за САЩ. Но изобщо няма да е прав. Първо, защото в САЩ пуши по-малък процент от населението, и второ, защото американците работят повече. А и част от данните се отнасят за целия свят.

image

И така, ето някои от най-интересните факти от горната илюстрация:

1. Един от всеки пет души в света пуши. Както се сещате, България е много по-близо до един пушещ на всеки двама българи, което значи, че у нас всички проблеми, произтичащи от това, ще са много по-остри, отколкото в САЩ или в света общо.

2. Смъртта на един от всеки пет загинали в САЩ всяка година е свързана с цигарите. Цигарите са виновни за повече смърт от алкохола, автомобилните произшествия, самоубийствата, СПИН, убийствата и наркотиците, събрани заедно! Сетете се как е у нас, като вземете предвид колко повече пушачи имаме, а в някои от останалите причини за смърт за щастие “изоставаме” от САЩ.

3. В САЩ пасивното пушене е причина за смъртта на 49 хиляди души годишно. И това е държава, в която пасивните пушачи от много години имат избор да не дишат чуждия дим, освен по социални причини (т.е. за да не отказват да общуват с пушачите).

4. Средната продължителност на живота на американците е 78 години. На пушещите американци – 64 години. Това да го четат онези, които ми казват, че и пушачите, и непушачите свършват в гробищата. Все пак има значение кога и след какви мъки, нали?

5. Тютюнопушенето причинява на американската икономика годишни щети от 193 милиарда долара. 97 милиарда от загубена производителност на труда и 96 милиарда от разходи за здравеопазването на пушачите. Пак се сетете отново колко души пушат у нас, както и колко повече пушат всъщност image Ако нещо ни спасява в тази статистика, то е само фактът, че у нас и без пушене производителността на труда е трагична.

6. Само 5 от 100 души, които опитват да откажат цигарите, успяват да го направят. Това да го прочетат всички, които казват, че пушат, защото така им е кеф.

7. В цигарите има над 4000 различни вещества и съединения. От тях 60 са доказано канцерогенни. Това да го четат всички, които казват, че тяхното пушене си е тяхна работа и след като си плащат акцизите, могат да си го практикуват където си искат, пък ако на нас не ни харесва, да не ходим там. Звучи точно като това пияните шофьори да кажат, че след като си плащат винетките и акциза на алкохола, имат правото да си карат където си искат, пък ако на нас не ни харесва, да не излизаме на пътя.

Категория: Политика
Прочетен: 52944 Коментари: 78 Гласове: 15
Последна промяна: 28.04.2010 17:08
За последните месеци се наслушах на най-невероятни доводи от страна на нашите политици и останалите поддръжници на идеята да се отмени невлязлата още в сила тотална забрана за пушене на обществени места, че не мога да се въздържа от това да ги обобщя и коментирам.

1. Забраната ще навреди на ресторантьорския и развлекателния бизнес.

Има сериозно количество собственици на заведения, които ще са много щастливи от забраната, но не могат да си позволят да я въведат еднолично, защото докато техните конкуренти позволяват на клиентите си да пушат, клиентите логично бягат към тях. Но когато никой няма право да позволява да се пуши в заведението му, пушачите няма да се затворят у дома, за да си пушат на воля. Те ще продължат да ходят по заведенията точно колкото и досега, ще си пушат отвън, когато изпитват нужда от това, а вътре ще се наслаждават на аромата на храната, напитките и на всичко около себе си.

Нещо повече, оборотите могат дори да се покачат леко, защото пушачите няма да седят на масите с часове на едно кафе и 10 цигари. А персоналът на заведенията ще може да работи в значително по-приятна и здравословна среда.

2. Трябва да се даде право на собствениците да избират сами дали в тяхното заведение ще се пуши, или не.

Това е все едно да се даде право на общините да решават дали живеещите в тях ще плащат местен данък, или не. Естествено, че всеки ще отиде там, където вижда, че му дават повече свобода. Но никой няма да го предупреди, че тази свобода му носи и повече рискове.

И едва по-късно ще забележи, че в общините без данъци го чакат не просто улици с дупки, а само дупки и кал, никакво осветление и охрана и изобщо, животът му там е в опасност. Но когато в една прекрасна тъмна вечер го пребият, ще бъде късно да поправи нещата и ще може само да оплаква лошия си избор. Точно както е късно и за пушача (или пасивния пушач), който един ден е научил, че свободата да диша дима му е донесла смъртоносна болест.

3. Забраната ще навреди на туризма, защото чужденците като знаят, че у нас не се пуши, ще ходят някъде, където се пуши, примерно в Гърция.

Нещо не разбирам. Човек отива на почивка, за да се откъсне от стреса и мръсната градска среда, за да подиша чист въздух и да се наслади на хубава природа. Е, сериозно ли някой си мисли, че има хора, които ще откажат да отидат на едно по-чисто място в полза на такова, което има дава възможност да си практикуват на воля вредния навик? Още повече че на повечето пазари, в които нашият туризъм се опитва да се представи добре, забраната за пушене на обществени места отдавна е факт и хората, идващи от там, гледат с много лошо око на местата, където се пуши! Ако това щеше да навреди на туризма, Турция никога нямаше да приеме тоталната забрана, защото туризмът там е дори по-важен, отколкото при нас!

4. Забраната няма да се спазва, така че е безсмислено да я приемаме! (по думите на депутати от различни политически сили, а и лично на Бойко Борисов).

Пак не разбирам... Коректното плащане на данъци също никой не иска да го спазва, защото му бърка в джоба, обаче законодателството не е отменило данъците! Никой не спазва и забраната за говорене по мобилен телефон по време на шофиране, но тя също не е отменена и хората редовно отнасят глоби за това нарушение!

И на всичко отгоре не мога да повярвам, че точно Бойко Борисов твърди, че не може да накара някого да спазва правилата! Човекът, когото хората точно затова са избрали и който всеки ден се стреми да ни показва, че го изпълнява, борейки се със сила и хъс и с чужди, и със свои!?

5. Забраната дискриминира пушачите и нарушава техните права.

Дрън-дрън. А пък забраната за шофиране в пияно състояние нарушава правата на шофьорите, които пият алкохол, защото ограничава правото им да шофират винаги, когато си поискат, в частност - когато са пияни. Правата на една група хора свършват там, където те започват да нанасят вреда на друга група хора. Правото на почивка през нощта е с предимство пред правото да правиш шумен купон. Правото да се наслаждаваш на висока скорост с колата си не може да е с предимство пред правото да останалите да се движат по улицата в безопасност.

А в случая с пушенето вреди понасят всички - и тези, които пушат, и онези, които се намират в същото помещение с тях. Ако погледнем статистиките, ще излезе, че пияните шофьори не са по-големи убийци от пушачите, които принуждават другите да дишат  техния смрадлив и вреден за здравето дим! Да, може би резултатите от една катастрофа са много по-видими, тъй като при нея хората си отиват или биват осакатявани моментално. Но това не значи, че жертвите на катастрофи са повече на брой от онези, които си отиват бавно и мъчително в резултат от заболявания, предизвикани от активно или пасивно пушене!

Има и друго. Забраната за шофиране без предпазен колан е в сила, въпреки че въпросното поведение не вреди на никой друг, освен на самите хора, които не са си сложили коланите. И никой досега не е казал, че тя му нарушава правата! Вярно, все още има и такива, които я нарушават, но те много добре знаят, че ако бъдат хванати, ще си платят за това. И си плащат, след което установяват, че усилието да карат с колан е много по-малко от усилието по изваждането на банкнотите.

6. Държавата не ми е осигурила всички услуги, за които си плащам данъците, за да ми казва какво и къде да правя (Асен Агов от парламентарната трибуна)

И на мен също. Обаче има стотици неща, които ме принуждава да правя, въпреки че те не ми харесват, и ме наказва, ако отказвам да се съобразявам с нейните закони. Защото обществото е приело, че така е най-добре за всички.

7. Аз обещавам винаги да съобразявам, ако на някой моето пушене му пречи (пак Асен Агов, но и стотици други знайни и незнайни пушачи).

Това е похвално. Но и крайно недостатъчно. Защото обществото ни изобщо не се характеризира с такова ниво на съвест, което ще е достатъчно за саморегулация. Така че, както гласи онзи виц, "Културните хора тук не пушат. За останалите е забранено."

8. Пълна забрана има само в две държави - точно ние ли трябва да сме от най-примерните

Това е една от най-големите лъжи на защитниците на новата поправка. Пълна забрана има в две страни още от 2004-2005 година. Днес страните са над десет само в Европа (Великобритания, Ирландия, Италия, Финландия, Швеция, Дания, Норвегия, Турция, Кипър, много кантони на Швейцария, Ватикана) и още доста в останалия свят (Австралия, Нова Зеландия, Канада, 26 от щатите на САЩ, Хонконг, Тайланд, Сингапур, Нигер, Намибия, Замбия, Уганда, Бермудски острови, ООН). В още много страни в Европа и останалия свят има различни форми на частична или силна, макар и не тотална забрана, които са значително по-строги дори от това, което предвижда действащия в момента закон, да не говорим - от това, което планира предстоящата поправка, която би направила нещата у нас по-лоши и от сегашните.

Господа политици, не ме интересува дали в тези разсъждения сте водени от личната си зависимост от цигарите, от някаква друга, икономическа зависимост, или от комбинация от двете. Искам да разберете едно - дали при вас, или при тези след вас, забраната за пушене на обществени места ще влезе в сила в целия цивилизован свят и ако България иска да е част от него, тя ще стане факт и тук.

Въпросът е с какво искате да бъдете запомнени - дали с това, че сте участвали в една от важните стъпки по пътя на причисляването на българското общество към цивилизованите общества, или с това, че сте помогнали на зловредната тютюнева индустрия да издои още малко печалби, преди да бъде поставена на мястото си според заслугите към човечеството. Защото истината е, че от забраната на пушенето, която неминуемо води до намаляване на консумацията на тютюневи изделия, има само един губещ, и това е тютюневата индустрия.

Всички останали - и хората, и бизнесът, и в крайна сметка и държавата, само ще спечелят!
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17284 Коментари: 24 Гласове: 2
Последна промяна: 25.04.2010 13:23
От няколко дена се вихри страхотна словесна битка около една ситуация, която на практика би трябвало да е доста очевидна.

Един прокурор, арестуващ за корупция бивш министър на отбраната, приказва едни неща, които нарушават основния принцип на правото - презумпцията за невинност, кара спецполицаите да прилагат сила и унижение към човек, който не оказва абсолютно никаква съпротива и изобщо се държи като пиян каубой, като на всичко отгоре МВР с гордост разпространява запис с стази очевидна излагация, за която би трябвало не само издънилият се прокурор, но може би и министърът на вътрешните работи да си подадат оставките на секундата.

Този гаф, макар и с подценяване на сериозността му, се оценява като голям проблем, излагация и действие, уронващо престижа на и без това почти лишената от престиж съдебна система от страна на премиера, министъра на вътрешните работи, прекия шеф на прокурора, етичната комисия, от адвокати, журналисти, правозащитници и от всички трезвомислещи хора.

Обаче не така мисли българският народ. Масово се надигат движения в подкрепа на прокурора със слабите нерви и каубойския нрав. Масово се твърди, че така трябва, че с престъпниците иначе не може и така нататък. Формират се групи по социалните мрежи, пишат се призиви по блогове и т.н. Дори се стигна до призив "Подкрепете Роман Василев, подкрете закона", на който пък аз реших да базирам своето заглавие, което, смея да твърдя, че доста по-издържано логически, юридически и по всякакъв друг начин, освен популистки.

Имаше хубава съвременна американска "поговорка":

Bombing for peace is like fucking for virginity.
(Да бомбардираш за мир е като да чукаш за девственост).

Няма как да се бориш за законност чрез беззаконие.

Не може да подкрепяш човек, който нарушава основни принципи на нашата цивилизация изобщо, плюс законите, на базата на които се основава неговата работа, плюс всички възможни действащи в момента инструкции за това как трябва да се проведе един арест, и в същото време да твърдиш, че подкрепяш закона.

Така че изборът е само един - или подкрепете Роман Василев, или подкрепете закона. Но няма как да подкрепите и двете. Ако подкрепяте Роман Василев, значи казвате "майната му на закона". Но тогава не чакайте законност и справедливост. Ако пък подкрепяте закона, имате само един избор - да поискате оставката или отстраняването на Роман Василев - заради това, че човекът, който трябва да олицетворява закона, си позволява да го нарушава, и то без абсолютно никаква причина за това и никаква вероятност с това поведение да постигне нещо по-добро като краен резултат от своите действия!
Категория: Политика
Прочетен: 7075 Коментари: 12 Гласове: 2
Последна промяна: 20.04.2010 19:17
Дойде време пак да ви занимая с моите стари любимци от ЧЕЗ Електро България.

Впрочем, чудех се дали да сложа кавички около любимци, защото предишния път май ги представих в положителна светлина - бяха обърнали моментално и сериозно внимание на моя жалба за безумно чести прекъсвания на електроподаването, установили виновния трафопост, отстранили повредата из основи, след което имах период от може би повече от 9 месеца без нито едно спиране на тока - направо рекордно постижение за нашата малка, но толкова зле функционираща страна.

Но разбира се, през повечето време, когато общувам с тях (практически винаги по повод разни аварии, ремонти и т.н., които просто ми разказват играта на работата), се сещам само за оня виц, в който човек звъни на телефона за клиенти и казва:

- Ало, Топлофикация ли е?
- Не, Електроснабдяване е.
- А, нищо! И на вас да ви *** майката!

Вън от безполезността на телефона за обслужване на клиенти обаче мога да кажа, че като цяло съм доста доволен от начина, по който се работи с ЧЕЗ - електронни фактури, плащане през ePay, възможност за онлайн заявяване на консумация във връзка с тримесечното отчитане... изобщо системата за мен работеше, и то добре. Даже изобщо не съм им се сърдил за тримесечното отчитане, което толкова дразнеше повечето хора и дори държавата. Защото какво толкова - ако си знаеш приблизителната консумация по сезони, винаги можеш да си заявиш такива междинни вноски, че изравнителната да не е много различна от тях. Нещо повече, ако предпочиташ така, хората ти дават шанс да си заявиш почти нулеви вноски, с което да си отложиш плащането на задълженията до веднъж на тримесечие - т.е. ЧЕЗ доброволно се съгласява да ти бъде един приличен безлихвен кредитор, само и само да избегне ежемесечното отчитане, което явно му хаби прекалено голям ресурс.

Логично е обаче, когато го правят веднъж на три месеца, поне тогава да го правят качествено.

През този отоплителен сезон опитах да си дам малко повече комфорт и си вдигнах градусите с 1-2 спрямо миналата година, защото бях достатъчно щастлив от факта, че предишната година успях да сваля цената на отоплението си повече от два пъти въпреки студената зима и покачващите се цени на тока - благодарение на използването на климатици вместо електрическо котле. На всичко отгоре добавих и един конвектор за единия край на едно голямо помещение, което климатикът определено имаше проблем да отопли равномерно. Иначе казано, увеличих си и градусите, към които се стремя, увеличих си и инсталираната мощност, при това с уред, който изобщо не е с КПД като на климатик.

И така, логично очаквах, предвид още леко повишените цени и увеличената ми консумация, сметката ми да е по-висока от миналогодишната. Въпреки това си заложих за междинни плащания сума, равна на миналогодишната, с ясното съзнание, че накрая ще трябва да си я изравня с едно по-голямо плащане на последния наистина студен месец (февруари). При среден разход от малко над 200 лева на зимен месец за миналата година, през тази очаквах разходът да се качи на 250-270 лева на месец. При заложени междинни плащания от 200 лева за декември и януари, очаквах изравнителната сметка за февруари да бъде в порядъка на 350-400 лева.

В този смисъл бях много приятно изненадан, когато я получих, и тя се оказа... 100 лева. Започнах да си давам всякакви разумни обяснения за случилото се... Първо, може би зимата е била малко по мека. Второ, може би фактът, че съм задал за поддържане по-високи градуси, без да ги намалявам дори за времето, когато не съм у дома, за да избегна неприятното усещане на студ, когато се прибирам, е подобрило ефективността на работа на климатиците, на които не им се е налагало да наваксват голяма температурна разлика всяка вечер. Трето, може би конвекторът само е помогнал на климатика в хола, като е поел част от неговата задача в най-студените дни, когато той всъщност се мъчи, непрекъснато превключва на размразяване на външното тяло и въпреки това не успява да стопли добре. Четвърто, може би всъщност не е имало поскъпване на цената на киловатчас (признавам си, че не следя тези цени в детайли и рядко сравнявам годишното оскъпяване).

Изобщо, както винаги при приятните изненади, рядко си задаваш въпроса защо ти се случва хубавото - явно ти се случва, защото си готин и умен, и толкова! :-)

Платих и заживях спокойно. Оставаше само месец март, който все пак нито е толкова студен, колкото януари и февруари, пък дори и да е, поне е последен. Така че дори и една сметка от още 200 лева за него няма да ме уплаши.

Наивно.

Добре, че поне не беше на 1 април, но все пак на 2 април сутринта се събудих с един мейл, в който от ePay ми казваха, че дължа на ЧЕЗ Електро България 599.89 лева. За един месец, защото това беше точно месецът, в който отново влизаше в сила ежемесечното отчитане на електромерите.

Не ми оставаше нищо друго, освен да погледна киловатчасите във фактурата и да ги сверя с тези на електромера си, преди да предприема действия спрямо ЧЕЗ Електро. Възможностите бяха две: или ми бяха сбъркали отчета за месец март, или бяха сбъркали при предишния, през февруари. Първото щеше да е по-приятен вариант, защото оставаше само да оспоря показанията и сметката ми да бъде коригирана. Не знам защо обаче ми се струваше по-вероятен вторият вариант.

Така се и оказа. Показанията в момента бяха близки, но по-високи от отчетените в последната фактура. Това означаваше само едно - че общата ми сметка за декември, януари, февруари и март е всъщност 1100 лева, което прави 275 лева на месец - много по-логично от онези средни 166 лева на месец, които се бяха получили за първите 3 месеца.

Но повече от ясно е и нещо друго: няма как консумацията ми през март да надвишава 3.6 пъти изразходваното през всеки от предишните 3 месеца, които са забележимо по-студени от март. Както забелязвате, излиза, че през март аз съм изхабил повече електроенергия, отколкото през предишните 3 месеца, взети заедно!

Изводът, който се налага от всичко това, е само един. Че предишният отчет е бил пълно менте. Че онзи, на когото му се плаща да отиде до моето табло и да ми свали показанията на електромера, е предпочел да свърши тази работа от уюта на своя дом, седейки пред своя лаптоп.

Е, аз не отричам, че дължа тези пари. Не твърдя и че съм измамен със сметката. Твърдя обаче, че съм ЗАБЛУДЕН и ПОДВЕДЕН. Защото след 3 месеца, в които се бях "глезил" (ако може да се нарече така желанието да живееш в що-годен комфротна среда) и накрая имах толкова малка сметка, през март със сигурност този грешен отчет е променил потребителското ми поведение и ме е накарало още повече да "отворя кранчето". А пък закъснялото обявяване на задължение със сигурност ми проваля плановете на разходите, защото съгласно дадените в края на февруари официални показания, аз вече съм си изчислил общия бюджет и реализираните "икономии" вече съм ги нарочил за нещо друго, примерно пътуване - в края на краищата с 400 лева човек може да си купи самолетен билет до почти всяко място в Европа, за някои по-популярни дестинации това може да ти е цената и на цялото пътуване.

И освен заблуден и подведен, аз се чувствам и разочарован. Разочарован, че ще трябва да платя много повече, отколкото ми е било предварително обещано. И от това, че плащам на някакви хора, за да си вършат работата (да, отчитането на елекромерите е нещо, за което ние, клиентите плащаме с част от сметките си и това вече дори е отразено в специална такса), а те си гледат кефа и пишат наизуст.

Искам обаче и ЧЕЗ Електро да се разочароват. Защото и те плащат на някой (макар и с моите пари), за да им дава той верни отчети и на базата на тези отчети те да си събират от клиентите дължимите суми. А този някой, само защото го е домързяло да дойде до моето табло, е написал стойност, която ощетява фирмата, която му плаща, с около 400 лева, пък макар и само за един месец. Но аз съм сигурен, че той не е проспал само моя електромер, проверката на случая най-вероятно ще покаже подобни невъзможни разпределения на консумацията на потребителите и на много други места. Нещо, от което ЧЕЗ биха могли да си направят доста полезни изводи, на което тепърва предстои да видим дали са способни.
Категория: Бизнес
Прочетен: 3594 Коментари: 3 Гласове: 1
Последна промяна: 26.04.2010 17:48
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150850
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Април, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930