Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150941 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Март, 2008 г.
Преди два дена написах цял постинг за един знак, който не знам кой от КАТ и с какъв акъл беше решил да постави на едно място, където всичко си беше прекрасно и без него. Ето го и цялото описание на проблема, който беше възникнал...

http://thomas.blog.bg/viewpost.php?id=171381

Ето и как изглеждаше знакът, причиняващ сериозно неудобство на цял Лозенец, оставящ хората с единствен изход в посока изток и юг - по Христо Смирненски и после през голямото задръстване на Семинарията:

image

Е, днес имам една хубава новина! Преди малко минах отново през същото място, където в неделя заснех "пресния" знак и почти не повярвах на очите си, като видях, че вече го няма.

Да, беше демонтиран. Не по най-често срещания начин, при който някой недоволен го е "врътнал" на 180 градуса, за да не се вижда. Не и по другия начин, при който остава само вертикалният стълб, но самият знак го няма. Със сигурност не беше и блъснат и паднал. Бетонната основа, в която беше монтиран (виждате я и на снимката), си изглежда съвсем здрава, нова и чистичка и само там, където е бил вертикалният стълб, се вижда една дупка. Напълно професионална работа, която вярвам, че биха могли да организират само от КАТ. Благодаря! :-)
Категория: Регионални
Прочетен: 6116 Коментари: 16 Гласове: 0
Последна промяна: 11.03.2008 16:04
Има една умна английска мисъл (или може и да е американска, не намерих нищо за произхода й)

If it ain"t broken, don"t fix it!
(ако не е счупено, не го поправяй).

Толкова пъти съм се убеждавал във верността й, особено при инсталиране на нови версии на софтуер, че само любопитството ми пречи да я спазвам в 100% от случаите. И все пак, когато човек "поправя" нещо здраво лично за себе си, си носи отговорността. Но когато институциите "поправят" нещо, което е едно от малкото, които си работят чудесно, влиянието на такава промяна се разпростира върху много хора и тяхното загубено време и нерви носи щети на цялата икономика.

И така, днес пак ще ви занимавам с КАТ и с това как се занимават да оправят нещата, които са си наред, а нехаят за други, които представляват проблем.

Всеизвестно е, че районът на Семинарията в София е проблемен по отношение на трафика през цялата активна част от денонощието, най-вече защото е почти единственият изход от района на НДК, хотел Хемус и Лозенец в посока Симеоново, Дървеница, Подуене и Сточна гара, пък е и добър начин да се излезе на Цариградско шосе, особено при алтернативата да се ползва ужасно натоварения бул. Евлоги Георгиев.

И все пак има и една алтернатива, която относително малко хора знаят, но за шофьорите, имащи често работа в Лозенец, е истинско спасение. Решението се състои в това точно над площад Журналист да се завие наляво по ул. Борова гора, след това още един път наляво по ул.  Митрополит Кирил и след това надясно се включвате безпроблемно по бул. Драган Цанков, точно където започва широката му част (вижте картата).

image

Точно това, последното кръстовище, видя няколко трансформации на правилата през годините. Дълго време там беше забранен десният завой нагоре по Драган Цанков, но беше разрешен левият. След това пък ненадейно знакът се смени с такъв, който разрешава само десен завой. Накрая, от около една година, настана пълно щастие, когато знакът беше напълно демонтиран и от Митрополит Кирил стана възможно да се прави и десен, и ляв завой по Драган Цанков. Като се изключи вечерният пиков час, когато колоната от колите, желаещи да излязат на Драган Цанков понякога стига до средата на Борова гора, през останалото време на деня това кръстовище извършва просто едно вълшебство, като дава възможност за бързо изнасяне от натоварения Лозенец и в посока Дървеница, и надолу към центъра.

И така - до днес, неделя, 9 март 2008 година. Някой явно е решил, че твърде отдавна не е поставял никакви ограничения на това място и е време пак да ни смени навиците. Нещо повече - този път, тъй като се разиграва четвърти вариант за това кръстовище, на което така и няма никакъв знак, забраняващ каквото и да е (както казах по-горе досега бяха изпробвани 1. разрешено само наляво, 2. разрешено само надясно, 3. разрешено и наляво, и надясно), този път се е наложило да сложат чисто нов знак, забраняващ влизането по ул. Митрополит Кирил надолу от кръстовището с Елин Пелин.

image

След поставянето на този знак единственият легален път от позицията, от която съм направил снимката, е наляво по ул. Елин Пелин (зелената стрелка) към площад Журналист, откъдето пък опциите са или надолу през ВИАС към Евлоги Георгиев (където е едно от най-безумните и невъзможни включвания в булевард някъде в София), или нагоре по Христо Смирненски към "тапата" на Семинарията.

Когато се правят промени в организацията на движението, естествено е човек да се запита с какво подобряват трафика.

Тази промяна решава само едно миниатюрно проблемче: поради паркираните коли в участъка на Митрополит Кирил надолу от Елин Пелин разминаването на колите, влизащи от Драган Цанков, с тези, излизащи на него, е малко притеснено, но далеч не невъзможно, докато при новата организация отиването от Драган Цанков нагоре към Семинарията ще стане просто песен. Така че в това отношение, на малкото, които влизат от тесния Драган Цанков към Семинарията или Лозенец, им се изписват вежди. Да видим обаче на кого му избождат очите в замяна:

1. На всички, които искат да излязат от Лозенец без да минават през задръстването на Семинарията и по Драган Цанков да се насочат към Дървеница, Младост чрез Цариградско шосе (светофарът на старата телевизионна кула се справя доста добре с този трафик и задръстванията там са рядкост), а също така и отиващите в посока Подуене, Сточна гара и т.н..

2. На всички, които искат да излязат от Лозенец в посока центъра. Излизането през Драган Цанков е сто пъти по-разумно, отколкото през Христо Смирненски през ВИАС и Строителния техникум, където ги чака истинското приключение на включването във вечно задръстения Евлоги Георгиев.

Ако поставим на везните облагодетелстваните и ощетените, съотношението ще бъде такова, че никой разумен човек не би поставил този знак, който обаче вече е факт.

И в същото време, докато КАТ прави тези никому ненужни промени, на съвсем друго място в София (на кръстовището на бул. България и бул. Тодор Каблешков, точно след бариерата на Била) някой под носа му е направил една "промяна", от която страдат абсолютно всички, тази промяна си стои там вече повече от седмица и КАТ не реагира.

image

Става дума за един рекламен надпис, рекламиращ намиращата се отсреща на Тодор Каблешков автомивка (никога не ходете там, щом правят такива неща), който е монтиран така на стълба преди светофара, че двете секции на светофара на нормалната височина се закриват почти напълно (виждате какво се вижда от тях там където е червената стрелка, при това снимката съм я направил от шофьорското място на нормална по височина кола, а от джип няма да се вижда и толкова).

Между другото, самият надпис е така "умно" поставен, че не върши работа на никого:

1. За излизащите от Каблешков към бул. България той е само едно бяло табло, което им закрива светофара (надписът е от другата страна).

2. Правещите ляв завой от България са заети да си гледат включването в най-десния край на булеварда, защото имат само една лентичка срещу 3 на излизащите, а и мивката само след няколко метра ще им избоде очите.

3. Идващите от Бояна по бул. България, ако са застанали в лентите за направо, също надали ще го видят. Ако пък са надясно, влизаме в точка 2 - т.е. самата мивка ще им избоде очите веднага след като завият.

4. Идващите отсреща по Тодор Каблешков също или няма да го видят, ако са надясно или наляво по бул. България, или ще видят самата мивка, ако продължават по Каблешков.

На всичко отгоре надписът е максимално подвеждащ, защото глави "Автомивка - ОТВОРЕНО", а всъщност работното й време е едно от последните неща, с което тази мивка може да се похвали, освен ако не кажем, че последното са цените й... А много се съмнявам и поставянето на този рекламен надпис да е направено с разрешението на общината, най-малкото защото надали някой щеше да им разреши да го поставят на точно това място.

Впрочем подобни рекламни табла, пречещи на светофарните уредби или пътните знаци, съм виждал и на други места из София. Но капак на всички подобни недомислици е кръстовището на Военна болница, където при идване от запад по бул. Акад. Иван Гешов, светофарът за левия завой е скрит от... пътните знаци, поставени на стълб точно преди него...
Категория: Регионални
Прочетен: 6112 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 10.03.2008 09:13
Нищо ново няма да кажа, ако изкажа мнението, че бТВ е една телевизия, чиято позиция е изтъкана от демагогия и е пълна с противоречия. Най-тъжното е, че ми се струва, че това не става просто по поръчка "отгоре" (или от запад), ами журналистите вътре са вече с толкова промити мозъци, че просто си вярват. Но така както си вярват, така предполагам и не си поглеждат в предаванията един на друг, от което пък вече лъсва цялата гнусота на несинхронизираните им опити да налагат своите позиции като официални и единствено правилни.

Да погледнем към три показателни предавания...

Великолепната шесторка. Много се изписа за нея. Някакви хора, на които не им е това работа, се мъчеха да пеят, карайки някакви други хора да плащат за SMS-и, за да гласуват кой най-малко не може да пее. Но както и да е - целта не е била състезание, ами да се съберат едни пари за едни деца, които имат нужда от тях. Хубаво - ама това си е чиста проба използване на чувствата на хоратар за да платят за нещо, за което всъщност вече са платили с данъците си (и които пари са си съвсем налични под формата на огромен бюджетен излишък). Както и да е - който поискал - дал. Оставям настрана и глупостта, дето мобилните оператори щели "да се откажат от печалбата си" - алооо, каква печалба бе, това да не е търговско начинание, та ще имате печалба, от която да се отказвате после? Или просто се издадохте, че всъщност е именно такова за много от участниците? Но така де, не са ми операторите темата сега... Накрая на Великолепната шесторка имаше много радост, сълзи от радост и пропаганда на великата телевизия и нейния принос за събирането на толкова много пари. С две думи, телевизията си направи един хубав помен (ПР) с чужда пита покрай правенето на добро.

Добре де, ама едни гадни българи после така да вземат така да турят прът в колелото на добрите намерения на Великата телевизия. Не искали били да гледат в квартала си нещастните деца, искали да ги пратят в планината/гората или където и да е, ама по-надалече. Ако всеки от нас си сложи ръка на сърцето, ще трябва да си признае, че и той не иска да живее в такъв квартал. Но обществената демагогия не позволява да си признаваме такива неща. Правят го само онези, на които им опре в кокала. Останалите пък ги хокат за това, че са нехуманни - главно защото всички знаят, че на чужд гръб и сто тояги са малко. Журналистите пък не само че ги хокат тройно, ами и специално на Николай Бареков и Анна Цолова в предаването "Тази сутрин" вчера, на 29 февруари, за малко да им излезе пяна от устата от възмущение. Добре че се удържаха само до малко викане и разтреперани гласове. Да ги пита човек какво ще говорят, ако някой предложи децата от Могилино да бъдат преместени в техния квартал. Много е лесно да пропагандираш, че трябва да бъдем добри и толерантни, когато не ти се налага на теб самия да участваш и когато не си лично засегнат от това да имаш ежедневен досег с подобно човешко нещастие.

Но да речем, че така мислят - така говорят. Въпреки че имам чувството, че са специално обучавани да мислят така, а не им иде отвътре. Приличат ми на един особен вид еничари на американската политическа коректност в толкова много случаи, сега просто беше върхът. Интересно ми е само защо не могат да приемат, че не всеки трябва да мисли като тях. Особено като гледам как иначе всеки ден понасят разни политици да ги лъжат в очите, да не им отговарят на въпросите или да пропагандират от собствената им трибуна неща, с които ясно се усеща, че те самите изобщо не са съгласни. Само че тогава се държат смирено, приемат да бъдат мачкани и изобщо не опитват така упорито да налагат своето мислене, за да не стане като с Иво Инджев. А сега, когато са се изправили срещу хора, които считат за по-низши от себе си и достатъчно безопасни, които имат различно от тяхното мнение (доколкото изобщо е различно от тяхното собствено, а не от официалната позиция, на която са длъжни да служат),  великите притежатели на единственото политически коректно мнение се чувстват длъжни да го налагат с викане и пяна на устата.

Какво обаче се случва с идеята, че трябва да приемаме различните и да сме толерантни към тях, когато дойде часът на Мюзик айдъл?! Ами стопява се като априлски сняг. Значи от една страна трябва да приемаме с любов в квартала си едни същества, които изобщо не знаят, не са знаели и никога няма да разберат защо са на този свят, както и няма да му дадат нищо, но от друга страна оплюването на някой, който си пее чудесно, но има няколко килца над чалга стандарта, отнася подигравки и бива изритан от великото шоу.

И така в един ден научаваме как всички, които не приемат различните (като в случая с децата от Могилино не става дума за хора с физически увреждания, които на мозъчно ниво са равни на останалите, а за нещо много по-страшно, което е тежко бреме за всяко общество), са фашисти или нацисти, а вечерта, когато Фънки или Чалгаджийката не искат да приемат в Мюзик айдъл някой, който не отговаря по визия на това, което те считат за идеал, те не са фашисти, а просто са куул.

Тръгнал Фънки да се присмива на кандидати за Мюзик айдъл, че са дебели, тръгнала фолк певица да им казва, че не могат да пеят, тръгнала бТВ да се кара на русенци, че са нетолерантни.

Двойни стандарти? Очевидно. В резултат за мен вече телевизия с името бТВ вече не съществува.
Категория: Политика
Прочетен: 12719 Коментари: 34 Гласове: 0
Последна промяна: 01.03.2008 10:41
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150941
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2008  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31