Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Приемането ни в ЕС не ни направи европейци - трябва сами да решим да станем...
Автор: thomas Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150899 Постинги: 141 Коментари: 3067
Постинги в блога от Март, 2006 г.
10.03.2006 23:41 - Просто КАТ
Тук му е мястото да кажа, че се заклевам, че всичко, което ще кажа по-долу, ще бъде истината, само истината и почти цялата истина.

Трети срещу четвърти март. Играем боулинг в НДК и след това изпращам някакви хора до Студентския град. По пътя, на Симеоновско шосе, точно преди ЖП линията на гара Пионер, от лявата страна пред складовете за строителни материали виждам, че са заели удобна ловна позиция едни полицаи с бяла Астра. Пълно мъртвило е, часът е точно около един през нощта, аз си карам спокойно нагоре и си казвам: "ахааа, е няма да можете да ме изненадате на връщане - видях ви!".

След десетина минути се връщам в обратната посока. Движението също е почти нулево и още повече от километър преди засадата аз започвам внимателно да си гледам спидометъра и внимавам да си стои точно на 50, за да няма никакви поводи за заяждане. Всъщност точно до мен се движи още една кола (аз съм в по-лявата лента, но реално караме с еднаква ниска скорост) и така пресичаме кръстовището.

Учуден бях, че все пак ми вдигнаха палка, ама си казвам "е, хората трябва да пишат отчети - проверили сме документите на тоя и тоя, оръжие в багажника му няма и т.н., и т.н.".

Да, ама не.

- Документите?
- Разбира се.
- Първо да ви питам, оръжие носите ли със себе си?
- Не.
- Добре, слезте и отидете с документите при колегата там, при колата.
- Защо, нещо съм нарушил ли?
- Той ще ви покаже какво сте нарушил...

Шах. Почвам да си мисля дали нещо някой фар не ми свети нагоре, ама щях да знам. Зацапани номера - нито бяха такива, нито биха могли да видят този проблем, докато карам срещу тях.

Отивам при "колегата" и казвам културно "добър вечер".

- Документите?
- Ето ги.
- Вижте с колко километра в час карахте преди 300 метра.

И ми показва радара, поставен вътре в колата, върху предното табло, на който пише 71 км/ч.

- Много добре знам, че карах с 50.
- Е тогава ще пишем акт.

И започва да пише.

- Бе вие чувате ли се какво говорите? Аз ви видях още преди 15 минути и съвсем съзнателно и съвсем внимателно и непрекъснато следях с колко карам още от поне километър! Това, което ми показвате, просто не може да е моето показание!

- Този уред струва 1000 евро, вие неговите показания ли ще оспорвате?
- Не, оспорвам само вашето твърдение, че това е резултат от засичане на моята скорост! С какво можете да ми докажете, че това е засечено точно, когато аз съм минавал!
- Ами ето, вижте часа! (показва ми на радара изписано 1:14, в момента вече е 1:16 по моя часовник, така че наистина по час съвпада. обаче така и не знам какво всъщност показва часа на радара - часа в момента или часа на последното засичане).
- Вижте какво, в момента много добре знаете, че аз не съм карал със 71 км/ч и наистина не мога да разбера какво всъщност си мислите, че правите, нито как е възможно да постъпвате по такъв начин - това е абсолютно несправедливо! (последната реплика е казана вече с определено строг, силен и ясен тон).

В този момент полицаят зарязва акта, в който за момента е написал само своето име и нищо друго, грабва документите ми, подава ми ги и казва нещо от рода на:

- Взимайте си документите и изчезвайте! Все ще се намери някой да ми развали вечерта! Точно на националния празник!

Тръгвам си към колата, извъртам глава и чета номера на колата му... В мига, в който вижда това, се провиква, явно за да ме разсее:

- Господине!

Обръщам се към него.

- Проверете дали си взехте всичките документи.
- Ами доколкото видях, ми дадохте всичките!
- Абе вие си проверете, да не стане така, че после да тръгнете да ни търсите из полицията!

Проверих, всичките бяха и си тръгнах. Постигнаха своето. Не можах да им запомня номера. Все пак не съм Джейсън Борн, така че ми пречат и емоциите, и това, че някой ме разсейва...

За да ме доразсее, "колегата от колата" мина зад нея, така че и да искам, вече да не й виждам номера, и започна да ми нарежда:

- Вие не разбирате, че ако искаме да се заядем с вас, винаги имаме за какво да го направим! Ако трябва ще ви проверим оборудването в багажника и сигурно не ви е наред...
- Напротив, наред ми е.
- Ако трябва и налягането на гумите ще ви измерим и все нещо и там няма да е наред!

Тук вече ми идеше да кажа, че доколкото знам оборудването на една полицейска кола, най-вероятно налягането на гумите ще ми го мерят с уста, ама се въздържах.

Тъй или иначе предполагам, че за КАТ не би било никакъв проблем да разбере кои точно двама "герои" са били дежурни тогава и са се намирали на това място във въпросната вечер, стига да има желание за това. Както и с коя точно бяла Астра. Само че не вярвам да има желание.

И все пак беше много важно да осъзная какво опитаха да направят те, служебните лица, във вечерта на националния празник.

1. Опитаха се да обвинят напълно невинен в конкретната ситуация човек.

2. Опитаха се да го вкарат в бюрократичната месомелачка, използвайки служебното си положение, за да върви да доказва, че няма сестра. С това се опитаха да провокират (това вече е спекулация, но ми е най-логична) корупционно предложение. Още едно доказателство в полза на това, че очакваха финансова оферта, беше и фактът, че първият "колега" - този, който ме спря, от този миг нататък се смота някъде на поне 10 метра от нас - ясно е, че е много по-добре да се предлага подкуп само на един, защото иначе ще има и свидетел, при това полицай.

3. Като не получиха финансова оферта и осъзнаха, че тезата им не е чак толкова желязна и би могла и да им създаде сериозни проблеми, преминаха в отстъпление. Спестиха си писане на акт (10 минути попълване на сложен формуляр на коляно в тъмнината), спестиха си даване на обяснения след евентуално мое обжалване, да не говорим за това какво може да се случи, ако поискам да се подложа на детектор на лъжата, за да се провери дали твърдението ми за скоростта, с която съм се движил, е истина (не знам обаче дали не съм гледал прекалено много филми, за да си мисля, че някой ползва този уред тук).

4. Направиха всичко възможно и да заметат следите си, като ми попречат да разбера точно кои са. За целта ме и позаплашваха, доколкото могат, за да не взема много да питам... Естествено, аз като един нормален човек, в 1:15 през нощта предпочетох да се прибере да си почивам, отколкото да се боря с вятърни мелници, като ги дразня и примерно ги накарам да ми напишат този акт, за да мога после да го оспорвам.

Не е малко, нали? Даже и да не го делим на 4 точки, можем да го кажем и само с една - ТЕ ИЗЛЪГАХА УМИШЛЕНО. Ние им плащаме заплатите, а те ни лъжат.

Това беше само една малка случка, при това с хепи енд, която обаче ми отприщи цял порой от още неща около КАТ, които "разровиш ли ги ще миришат и ще смърдят като отрова", както май го беше казал Смирненски...

Какво съм се сетил оттогава, че прави КАТ...

1. Любимото занимание на КАТ е да ни губи времето. Няма значение за какво става дума - дали за регистрация на коли, дали за смяна на номера (голяма и ужасно гореща тема - неизпълнимо къс срок, опашки и нулева информация за това какво се иска от нас, за да сменим номерата си безоблачно, както и куп допълнителни предпоставки за корупция при самата смяна, която кой знае защо пак е свързана с някакъв вид прегледи, проверки и подобни очевидно ненужни дейности), дали за рутинна проверка, дали за документно обслужване. Няма значение какво е. Това е тяхното мото: "вашето време е наше".

2. КАТ се държи сякаш не е създаден да обслужва гражданите, а те са създадени, за да обслужват него. Арогантно и злонамерено се държат пътните полицаи винаги, когато отклоняват движението - заради маратон, катастрофа, посещение на чуждестранна делегация или каквото и да е друго. Не ти дават никаква информация защо го отклоняват и откъде можеш да минеш, след като са затворили направлението, в което си тръгнал. Много пъти съм опитвал - винаги е било едно и също: само сърдит поглед и нервни жестове с ръцете да караш, където ти казват!

3. КАТ се държи с клиентите си в центъра за обслужване възможно най-зле и не само ги лишава от съдействие или поне точна информация, но понякога и им предоставя лъжлива информация, като после казва "е вие не гледайте какво пише на стъклото над моето гише, а ме слушайте какво ви казвам аз". Случката беше пак лично преживяване във връзка с издаване на дубликат на документите ми, когато веднъж ми бяха откраднали чантата преди 2 години.

4. Много често КАТ поставя различни неоправдани ограничения само и само да може да наказва или по-скоро да опрощава наказания срещу пари. Полицаите винаги следят за спазването на правилата на такива места, на които движението е възможно най-безопасно и където нарушенията са реално само на книга (т.е. знаците са нелогични и ни ограничават излишно), а всъщност не водят до никаква опасност за движението. Сега, след 3 март 2006 година знам, че когато и на такова място един шофьор откаже да наруши правилата, хората от КАТ имат лекарство и за тази болест - измислят нарушение, което той не е направил. Както се казваше в онзи виц за предпазния колан: "абе, човек, ти за 5 лева ще се удушиш, бе!".

Тук мога да подредя сигурно поне 10 точки, в които не съм съгласен с начина, по който КАТ се отнася към "клиентите" си.

Например нееднаквото отношение към шофьорите и наличието на персонални "преференции", които позволяват на едни да нарушават безнаказано закона, най-често заради някакви техни позиции в политическата или служебната йерархия на самото МВР.

Не съм съгласен и с това, че самите полицейски коли са едни от най-честите нарушители на правилата за движение, след като в закона е изрично записано, че това е тяхно право само когато са им включени светлинните и звуковите инсталации, показващи специалния режим на движение. Въпреки това виждаме много често как самите полицаи редовно минават на червено или влизат в затворени улици, без да са в акция в момента.

Сещам се и за това какво се случва на човек, на когото са му откраднали табелите с номерата на колата и след това с кола с неговите номера е извършено някакво престъпление. Това е истински случай с една моя приятелка, която вече 2 години не може да ползва колата си само заради това, че е била жертва на кражба на табелите с номерата на колата си. Нищо, че престъплението не е било извършено с НЕЙНАТА кола (със сигурност установено през 6-месечния период, през който колата дори е била "арестувана" и на разположение на следствието), а с кола, на която са били закачени откраднатите номера! Вярно, тук някой ще каже - такива са законите и това се прави, за да се помогне за разкриването на престъплението. Но това не пречи ситуацията да е пълно безумие!

Но мисля да оставя представянето на останалите точки на читателите на blog.bg. Да видим колко точки ще можем да съберем. А след това можем да почнем да мислим и за идеи, с които положението да се промени към по-добро. В края на краищата до влизането ни в ЕС остават броени месеци и не е достатъчно на номерата на колите ни да има синя лентичка в левия край и българско знаменце на нея, за да можем наистина да се чувстваме като жители на Обединена Европа. Мисля си, че ще трябва да се направи нещо срещу всичките тези проблеми, ако искаме да бъдем европейска държава...

Май трябваше в началото да пожелая едно "приятно четене, скъпи читатели", ама понякога не си зная мярката... Важното е да ме хване музата ;-)
Категория: Политика
Прочетен: 7359 Коментари: 7 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: thomas
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2150899
Постинги: 141
Коментари: 3067
Гласове: 4316
Календар
«  Март, 2006  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031